• Menu
  • Menu

Paar dagen Kuching? Lees hier al onze beste tips!

Kuching is met ongeveer 650.000 inwoners de hoofdstad van de Maleisische staat Sarawak, in het westen van Borneo. De door de stad kronkelende rivier zorgt ervoor dat de stad een gezellige boulevard heeft, waar zowel overdag als ’s avonds genoeg te beleven valt. Je merkt een duidelijk verschil in vibe met de andere steden in Borneo. Er staan veel mooie oude gebouwen uit de Britskoloniale tijd, de stad heeft veel groen en is schoon. Daarnaast heeft de stad verschillende indrukwekkende moskeeën, een drukke zondagsmarkt en prachtige streetart rondom Jalan India.

Verder kun je vanuit Kuching veel activiteiten in de omgeving doen. Zo kun je in meerdere nationale parken in de omgeving de beroemde Rafflesia flower spotten, is er een Orang-Oetan Rehabilitatie centrum en kun je op bezoek in een van de traditionele long houses.

Ook een bezoek aan Bako National Park mag zeker niet ontbreken. Dit redelijk kleine park bevat alle ecosystemen die op Borneo te vinden zijn. Vleesetende planten, slangen, neusapen en wilde zwijnen zijn een paar voorbeelden van de rijke flora en fauna die het park rijk is. Verder heb je in dit park schitterende rotsformaties, steile kliffen en mooie baaien. Je kunt in het park overnachten maar ook tijdens een dagtour vanuit Kuching kun je heel veel zien.

Al met al heb je voor Kuching 3 nachten en 2 volle dagen nodig, maar als je meerdere parken gaat bezoeken kun je er ook wel wat dagen aan vast plakken. Benieuwd naar wat te doen in Kuching? In dit artikel delen we onze beste tips, tofste activiteiten en de leukste slaapplekken!

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Kuching | Rondom Kuching| Leukste slaapplekken | Eten & Drinken | Meer inspiratie | Verder reizen na Kuching

Praktische info over Kuching

Tijdsverschil

6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Kuching

De beste reistijd voor Kuching is ongeveer van april t/m oktober. Hierna begint namelijk het regenseizoen, wat zeker loopt tot en met december. De maanden erna zal het regenseizoen weer afnemen. Hou er wel rekening mee dat Sarawak over het algemeen meer regen krijgt dan Sabah, ook in het droge seizoen. Grote kans dus dat het, ongeacht het seizoen, tijdens je Borneo rondreis wel een keertje zal regenen.

Het droge seizoen is vanzelfsprekend een betere keuze wanneer je gaat voor een zonvakantie. In het droge seizoen is het makkelijker om wilde dieren te spotten, omdat ook zij zullen schuilen voor regen. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties wel vaak hoger.

Hoe duur is Kuching?
Zuid-Oost Azië staat erom bekend erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo wel net iets prijziger dan het vaste land. Dit betekent dat je voor een (goed) hostel ongeveer €6 per nacht betaalt.

Om hier te komen zul je waarschijnlijk een vlucht nemen vanuit Kuala Lumpur, dit kost je met bagage ongeveer €35. Een binnenlandse vlucht vanuit een ander deel van Borneo is zelfs nog goedkoper. Een Grab in de stad zelf kost je rond €2.

Eten in dit deel van Azië is net zo goedkoop als de buurlanden. Wat betekent dat je voor een lokale maaltijd op de markt rond de €1 betaalt. Een maaltijd in een westers restaurant kost rond de €5.

Wil je leuke dingen doen in en rond Kuching? Een bezoekje aan de Orang-Oetans in Semengohh kost je €2, een sunset-cruise over de rivier €14 en een hoop andere activiteiten zoals de orchideeëntuin of het kattenmuseum zijn zelfs gratis. Wanneer je een dagtour boekt voor buiten de stad zal dit je rond de €60 kosten.

Transport in Kuching:

In en rond Kuching kun je het beste een Grab boeken. Dit is een soort Uber wat ze in Maleisië gebruiken. Ideaal omdat je niet met de chauffeur hoeft te bespreken waar je heen gaat of wat de prijs is.

Wanneer je verder weg gaat kan het slim zijn om een tour te boeken, en deze van te voren al vast te leggen. Zeker in het hoogseizoen zitten tours vaak vol, en er zijn überhaupt al weinig touroperators ter plaatse. Daarnaast verwijzen zelfs de hostels naar websites als Klook om een tour te boeken. Verwacht in Kuching ook geen touroffices op elke hoek van de straat zoals in de rest van Zuid-Oost Azië. Kortom: je kunt net zo goed zelf online boeken zodat je zeker weten een plekje hebt!

Directe internationale vluchten naar Kuching zijn er alleen vanuit Singapore, Kuala Lumpur en Pontianak (Indonesië). Ook om vanuit Kuching naar andere plaatsen op Borneo te gaan zal je waarschijnlijk een vliegtuig moeten pakken. Borneo is het twee na grootste eiland ter wereld, en de afstanden zijn dus ook gigantisch. Gelukkig kost het met AirAsia allemaal niet zoveel.

Must-see & Do in Kuching

Semengohh Nature Reserve

Op zo’n 40 minuten rijden van Kuching vind je het Semengohh Nature Reserve. Dit is een Orang-Oetan rehabilitatie centrum waar de dieren in het semi-wild leven. In dit reservaat worden verweesde, gewonde of verstoten orang-oetans van alle leeftijden voorbereid om terug te keren in het wild. Hier wordt hen (opnieuw) geleerd om eten te zoeken, in bomen te klimmen of een nest te bouwen. Wanneer de apen er klaar voor zijn worden ze vrij gelaten in het reservaat om te gaan en staan waar ze willen, en hopelijk ook voort te planten. Maar ze kunnen wel altijd terug komen voor een gratis maaltje. Tijdens voedertijd heb je dan ook de kans om om enkele van deze prachtige dieren te zien, terwijl ze normaal verscholen zitten in de jungle.

Het voeden vindt elke dag plaats om 9 uur en om 15 uur. Maar het kan zijn, zeker in het fruitseizoen, dat de apen zich helemaal niet laten zien. Dit is juist een goed teken, want het betekent dat de apen zelfstandig voedsel kunnen vinden. Je moet dus wel een beetje geluk hebben om de orang-oetans daadwerkelijk te spotten. De toegang tot het reservaat is 10 RM, en het geld wordt gebruikt om voedsel te kopen voor de dieren.

Kuching Waterfront

Kuching bestaat uit twee delen, welke gescheiden worden door de rivier die door het centrum loopt. De Chinezen wonen op de zuidelijke oever van de Sarawak-rivier, de Maleisiers aan de noordelijke kant. Tegenwoordig zijn beide kanten van de rivier aan elkaar verbonden door de Darul Hana- voetgangersbrug. Dit is een populaire attractie, vooral vanwege de speciale vorm en viewingplatforms boven het water.

Overdag is het heerlijk om over de rustige boulevard de slenteren en te genieten van de mooie uitzichten. Je komt hier langs een moskee en aan de overkant heb je zicht op de Astana, Fort Margherita en Sarawak museum. De Astana is het huis van de gouveneur en is tegenwoordig niet meer te bezoeken. Oorspronkelijk zorgden het Fort Margherita en de Square Tower voor de beveiliging van de rivier, en is ooit zelfs een gevangenis geweest. In het fort vind je tegenwoordig het politiemuseum, maar om er te komen zul je met de boot de rivier over moeten steken.

’s Avonds wordt het op de boulevard zowaar nog leuker. Prachtig verlichte gebouwen weerspiegelen in de rivier, en overal vind je muziek, eetkraampjes en optredens. Daarnaast is er elke avond een gratis laser- en fonteinshow op muziek bij de rivier. Doordeweeks is de show om 20.30 en 21.30, en op vrijdag en zaterdag ook nog om 22.30. Het duurt een klein halfuurtje, en is zeker leuk om te zien! Om het te bekijken ga je lekker ergens langs het waterfront staan of zitten ter hoogte van de Sarawak Museum.

Old State Mosque

Deze prachtige roze en gouden moskee ligt aan de rivier, vlakbij Little India. De oorspronkelijke moskee op deze plek stamt uit 1847, maar het huidige gebouw staat er pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Desondanks is het een hele fotogenieke plaats, onder andere door de begraafplaats die eromheen ligt. Zeker met zonsondergang een aanrader!

Main Bazaar

De straat die parallel loopt aan de rivier is Jalan Main Bazaar. Hier vind je veel traditionele winkeltjes waar ze kunst, antiek en andere souvenirs verkopen. Ook vind je hier meerdere shops waar ze Kek Lapis verkopen, een lokale kleurrijke cake.

Sarawak Cultural Village

Op een halfuurtje rijden van Kuching vind je de Sarawak Cultural Village. In dit openluchtmuseum zie je de longhouses van de verschillende inheemse groepen uit dit deel van Maleisië, en kun je van alles leren over hun cultuur. Daarnaast zijn hier demonstraties, waarin je leert hoe ze rieten manden maken, traditionele klederdracht weven, blaaspijp schieten (jagen) en bamboe uitsnijden.

Orchideeëntuin

Aan de overkant van de rivier, naast het parlementsgebouw, vind je de DBKUbOrchid garden. Dit is de gratis orchideeëntuin van Kuching, die behalve maandag, elke dag open is. Het is heel mooi aangelegd, en ze hebben in totaal ruim 75.000 planten, van 82 verschillende soorten orchideeën. Erg indrukwekkend. Uiteraard staan de planten niet altijd in bloei, dus moet je wel een beetje geluk hebben.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Borneo!

Sarawak River Cruise

Elke avond vertrekt er sunsetcruise, waarmee je langs wat hoogtepunten van de Kuching waterfront vaart. Uiteraard kun je de hoogtepunten langs het water ook zien als je zelf (gratis) langs de boulevard wandelt, maar de zonsondergang tegemoet varen heeft toch altijd wel wat. De boot vertrekt elke dag (dus ook wanneer het regent) om 17.30, en het tochtje duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten hiervoor zijn 65 RM, en dan krijg je ook nog een drankje aan boord.

Jalan India

Jalan India, oftewel Little India, is een voetgangersgebied waar je kunt winkelen en eten. Daarnaast vind je in deze wijk prachtige muurschilderingen die zeker het bekijken waard zijn. Struin door de verschillende steegjes in de buurt, en je komt gegarandeerd veel mooie streetart tegen.

Kattenmuseum & -beelden

Kuching betekent kat in het Maleisisch, en je ziet dan ook overal door de stad verspreid kattenbeelden staan. Je kunt zelfs gratis een kattenmuseum bezoeken! Hier kun je alles leren over de historische en culturele betekenis van de kat, ze hebben zelfs een gemummificeerde kat uit Egypte! Een prima activiteit op een regenachtige dag in Kuching.

China street

Het Chinatown van Kuching kun je vinden op Jalan Padungan, waar ook weer een gigantisch kitsch standbeeld van een kat staat. Hier kun je leuke souvenirtjes scoren, of een bezoekje brengen aan een van de koffietentjes en Chinese restaurants.

Wat te doen rondom Kuching

Bako National Park

Per bus (of Grab) en boot ben je zo’n 1,5 uur bezig om in Bako National Park terecht te komen. Voor velen hét hoogtepunt van een reis door Borneo. Het kleine nationale park bevat alle niet alleen alle 7 ecosystemen die op Borneo te vinden zijn, maar hier heb je ook schitterende rotsformaties, steile kliffen en mooie baaien. In het park is een ontzettend rijke flora en fauna te vinden, met bijvoorbeeld vleesetende planten, slangen, neusapen en wilde zwijnen. Daarnaast is het park een waar paradijs voor vogelliefhebbers.

Wanneer je in het park overnacht heb je meer kans om wilde dieren te spotten, omdat deze vooral rond de schemering actief worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om mee te gaan op de nightwalk die elke avond (wanneer het droog is) wordt georganiseerd. Het is ook zeker mogelijk om een dagtour te maken vanuit Kuching, dan ga je rond 15 uur weer met de boot terug richting Kuching.

Omdat er zo veel te vertellen is over dit prachtige park hebben we een los artikel geschreven over Bako National Park. Hier lees je bijvoorbeeld welke trails je moet lopen, wat je mee moet nemen als je blijft slapen en hoe je de accommodatie moet reserveren.

Iban Longhouse

In Sarawak liggen er meerdere traditionele Iban longhouses. Een longhouse is een langgerekt huis op palen waarin meerdere families wonen. Binnenin is een veranda waar de bewoners ’s avonds bij elkaar komen, en elke kamer is een familievertrek.

De stammen wonen diep in de jungle van Sarawak, in kleine nederzettingen aan de rivieren. Dit betekent dat de meeste longhouses alleen per boot bereikbaar zijn. Hoe verder het Iban longhouse van de moderne wereld af ligt, hoe primitiever de omstandigheden, maar dit betekent juist ook een echte, unieke jungle ervaring.

Wanneer je op bezoek gaat bij zo’n longhouse leer je over hun unieke cultuur, en hoe de inheemse bevolking al eeuwen leeft. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd. Wanneer je hier naar toe gaat zal je bij de stam in de eenvoudige longhouse overnachten, waarbij je slaapt op een matras op de grond.

Gunung Gading National Park

Op ongeveer 2 uur rijden van Kuching heb je Gunung Gading National Park, dé plek om de beroemde Rafflesia bloem te spotten. De Rafflesia is de grootste bloem ter wereld, tot wel 1 meter groot. Uiteindelijk bloeien ze maar 5 dagen, nadat ze 9 maanden nodig hadden om überhaupt te vormen. Dit betekent dat er lang niet altijd eentje te zien is in het park, maar het is wel te voorspellen wanneer het gaat gebeuren. Dit kun je navragen bij de receptie van je accommodatie, of checken op de Facebook van het national park. Het hele jaar door kunnen de bloemen er zijn, maar vooral in november, december en januari heb je de meeste kans. Het blijft wel een kwestie van geluk.

Zelfs al bloeit er op dat moment geen bloem is het national park een prachtig gebied. Er zijn verschillende trails, maar de Waterfall trail is de kortste en meest toegankelijke. Neem wel voldoende water en snacks mee als je gaat hiken, want in het park zelf is niks te koop.

Kubah National Park

Op nog geen uur rijden van Kuching vind je het Kubah National Park, waar je voor 10 RM de hele dag mag rondwandelen. Je kunt hier komen met het openbaar vervoer (bus K21) of met eigen vervoer zoals een Grab. In het national park doen de meeste mensen de 7 km lange Waterfall trail, waar je ongeveer 1,5 uur over doet. Het is een pittige tocht vanwege het warme en vochtige klimaat, maar je kunt tijdens de prachtige wandeling wel heerlijk afkoelen in de waterval. Neem wel voldoende water en snacks mee als je gaat hiken, want in het park kun je niks kopen.

Wat zijn de beste hostels in Kuching?

We Think You’ll The Marian Boutique Lodging house

Dit nieuwe, betaalbare en prachtige hotel is echt een aanrader wanneer je in het centrum van Kuching wilt slapen. Dit omgebouwde klooster heeft een heerlijk zwembad en top uitzicht over de stad. Daarnaast zit er ook heel leuk restaurant op het terrein waar je korting krijgt als gast, ideaal na een dag hiken.

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You’ll also Check In Lodge

Dit is een hele fijne basis om de stad te verkennen. Het ligt lekker centraal en dichtbij leuke restaurantjes. De staf kan je veel tips geven, maar de reizigers die je makkelijk ontmoet in de gemeenschappelijke ruimte vast ook. Er zijn dorms en privates, net wat jij wilt!

Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Kuching

The Granary is een super hippe plek, waar je lekker kunt eten en cocktails kunt drinken. Ze hebben een westerse kaart met voornamelijk pizza’s, burgers en salades. Niet het goedkoopste restaurant, maar erg leuk als je wat anders wilt dan de Aziatische keuken.

Bla Bla Bla heeft Aziatisch eten op niveau en ontzettend grote porties. Hier bestel je verschillende gerechten die je vervolgens met je tafelgenoten deelt.

Roots Bistronomy is een fine-dining restaurant met heerlijk eten wat prachtig opgemaakt wordt.

Topspot op de bovenste etage van een parkeergarage, staat helemaal volgebouwd met tafeltjes en verschillende kleine restaurantjes. Hier gaan alle locals ’s avonds vis eten, voor de visliefhebber zeker een aanrader.

Meer inspiratie nodig voor Kuching?

Waarheen reizen na Kuching?

Vanaf Kuching gaan er rechtstreekse vluchten naar de steden Kota Kinabalu, Kuala Lumpur en Singapore. Ook kun je rechtstreeks vliegen naar de eilandbestemmingen Langkawi, Penang of zelfs Kota Bharu voor als je naar Perhentian wilt afreizen.

Op het moment van schrijven gaan er geen rechtstreekse vluchten meer naar het oosten van Borneo, maar zal je moeten overstappen in bijvoorbeeld Kota Kinabalu.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier dan al onze artikelen!