• Menu
 • Menu

Benieuwd naar Bako National Park? Check hier onze tips!

Bako National Park is het oudste nationale park van Sarawak, op slechts 37 km van Kuching. Ondanks dat het ook het kleinste nationale park is, staat het bekend om de geweldige biodiversiteit. Je vindt hier alle ecosystemen die op Borneo te vinden zijn. Je vindt hier bijvoorbeeld schitterende rotsformaties, steile kliffen en mooie zandbaaien, maar ook een mangrovegebied en jungle met 80-meter hoge boomgiganten. De contrasten zijn zo duidelijk dat je geen bioloog hoeft te zijn om de verschillende gebieden te kunnen onderscheiden.

Daarnaast is dit een van de beste plekken in Sarawak om wildlife tegen te komen. Omdat het gebied al ruim 60 jaar beschermd wordt, zijn de dieren ook gewend geraakt aan mensen. Er leven in dit gebied bijvoorbeeld neusapen, silverleaf monkeys en wilde baardzwijnen. Daarnaast is het park een waar paradijs voor vogelliefhebbers en kun je er veel mooie slangen tegenkomen.

Kortom, dit park is het absolute hoogtepunt in de omgeving van Kuching en dé reden voor veel mensen om dit deel van Borneo te bezoeken. Overnacht in het park, of bezoek het gebied op een dagtrip vanuit Kuching, maar wat je ook doet… zorg dat je gaat!

In dit artikel lees je over de beste reistijd, kosten en verschillende trails in het park, en nog veel meer tips om alles uit jouw verblijf in Bako National Park te halen.

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Bako N.P. | Praktische Tips | Slapen in Bako N.P. | Eten & Drinken | Meer inspiratie | Verder reizen na Bako N.P.

Praktische info over Bako National Park

Tijdsverschil

6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Bako National Park

De beste reistijd voor Bako National Park is ongeveer van april t/m oktober. Hierna begint namelijk het regenseizoen, wat zeker loopt tot en met december. In deze maanden zijn de trails moeilijker begaanbaar, en is het moeilijker om wilde dieren te spotten omdat ook zij zullen schuilen voor regen. Daarnaast is de zee in het regenseizoen een stuk ruiger, en kan het zijn dat de boten überhaupt niet vertrekken richting het park. Hou er wel rekening mee dat het in Sarawak over het algemeen meer regent dan in Sabah, ook in het droge seizoen. Grote kans dus dat het tijdens je Borneo rondreis wel een keertje zal regenen.

De allerbeste maand om Bako te bezoeken is in oktober. De wilde orchideeën staan dan in bloei en ruiken heerlijk, en overal poppen de meest kleurrijke paddenstoelen uit de grond. Daarnaast is de intense hitte van de zomermaanden (juli / augustus) voorbij, wat vooral fijn is omdat er lang niet overal schaduw is tijdens de wandeling.

Hoe duur is Bako National Park?
Zuid-Oost Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo over het algemeen wel net iets prijziger dan het vaste land. Er is maar één accommodatie in het Bako National Park, waar je ongeveer €3 per nacht betaald voor een dormbed. Privé huisjes zijn wel wat duurder, maar alsnog super goedkoop.

Om in Bako National Park terecht te komen zal je eerst een vlucht moeten nemen naar Kuching, bijvoorbeeld vanuit Kuala Lumpur. Dit kost je met bagage ongeveer €35. Kom je vanuit een ander deel van Borneo is het zelfs nog goedkoper.

Om vanuit Kuching in Bako te komen zal je eerst over land naar Bako Bazaar moeten reizen, dit kost €1 met de bus of €9 met een Grab. Vervolgens kost de boot naar het nationale park 50 RM (€12), de toegang is 20 RM (€4,50) en je betaalt ongeveer 100 RM (€24) als je een gids wilt huren voor de dag. Het is dus geen goedkope dag! Besluit je om een dagtour vanuit Kuching te doen zal het ongeveer €55 – €75 kosten, afhankelijk van met hoeveel mensen je bent.

Eten bij de kantine in het park is iets prijziger dan op het ‘vaste’ land van Borneo. Per maaltijd ben je tussen de 5 – 10 RM kwijt, snacks en water rond de 3 RM en frisdrank 5 RM. Zeker wanneer je overnacht in het park is het belangrijk dat je genoeg geld meeneemt want in het park kun je niet pinnen.

Transport in Bako National Park:

Directe internationale vluchten naar Kuching zijn er alleen vanuit Singapore, Kuala Lumpur en Pontianak (Indonesië). Ook om vanuit Kuching naar andere plaatsen op Borneo te gaan zal je waarschijnlijk een vliegtuig moeten pakken. Borneo is het twee na grootste eiland ter wereld, en de afstanden zijn dus ook gigantisch. Gelukkig kost het met AirAsia allemaal niet zoveel.

Per bus (of Grab) en boot ben je zo’n 1,5 uur bezig om in Bako National Park terecht te komen vanuit Kuching. Eerst rij je vanaf Kuching rij je in ongeveer 45 minuten naar Bako Bazaar. De bus (nr 1, rode Rapid Kuching bus) vertrekt vanaf Jalan Khoo Hun Yeang en vertrekt tussen 7 en 17 uur elk uur voor 3.50 RM. Het is niet altijd duidelijk waar de juiste bushalte is, dus vraag dit even aan een voorbijganger. Makkelijker en sneller is het om een Grab te nemen vanaf je accommodatie, maar hier betaal je wel iets meer voor. Op de terugweg naar Kuching vertrekt de laatste bus om 17 uur, dit is geen probleem omdat je rond 15 uur Bako al verlaat.

Eenmaal aangekomen in Bako Bazaar moet je nog een half uur met een speedboot door naar het National Park. Bij vloed kan de boot aanmeren aan de steiger, maar bij eb moet je het laatste stuk door het water naar het strand lopen. Meld je dan gelijk even bij het hoofdkantoor van het park. Hier krijg je een plattegrond en uitleg over de routes en regels in het park. Heb je een slaapplek geregeld? Dan kun je hier ook de sleutel ophalen en eventueel je bagage opslaan.

De enige manier om het Bako National Park te bereiken is dus met een boot. Om je te verplaatsen in het park zelf kun je ook een boot nemen, maar verder wordt alles gelopen. Onderweg kun je trouwens otters en krokodillen tegenkomen in het water, dus hou je ogen goed open!

Is Bako National Park veilig?

Hou er rekening mee dat je midden in de jungle zit, wat betekent dat er veel wilde dieren zijn. Gedraag je verstandig en kom niet te dichtbij, zeker niet bij de langstaart-makaken. Daarnaast is het oppassen geblazen voor krokodillen, ook al zie je ze niet, betekent dit niet dat ze er niet zijn. Om die reden mag je NIET zwemmen in de zee.

In dit deel van Borneo komt geen Malaria voor, ondanks dat is het in Bako wel slim je goed te beschermen tegen de muggen. Het zijn er namelijk ontzettend veel, en ze hebben honger! Probeer lange kleding te dragen, en gebruik een sterke anti-insect spray met een hoog percentage DEET.

Must-see & Do in Bako National Park

Hiken in Bako National Park

In Bako National Park heb je meerdere korte en lange wandelroutes, die langs de mooiste plekken van het park komen. Zo is er voor ieder niveau een passende route. Bij het hoofdkwartier (HQ) in het park kun je een kaart ophalen met alle routes. De trails hebben allemaal een eigen nummer en kleur, zodat je makkelijk de weg kunt volgen. Daarnaast staat ook aangegeven hoelang je er ongeveer over doet. Hou er wel rekening mee dat alle afstanden alleen de weg heen zijn. Tenzij je aan de andere kant wordt opgepikt door een boot moet je vaak ook nog dezelfde route terug lopen. Het is sowieso aan te raden om dit te doen, omdat je ook langs prachtige plekken komt die je anders nooit zou zien.

Ondanks dat de wandelpaden goed staan aangegeven is het toch aan te raden om de wandelingen mét een gids te doen. Op deze manier zie je zoveel meer en is je bezoek veel interessanter. De gidsen weten waar de dieren zitten, waardoor zij veel meer wilde dieren spotten dan je zelf zou kunnen. Daarnaast vertellen ze je onderweg heel veel over de omgeving. Voordat je begint aan de wandeling kan je in overleg met je gids een keuze maken uit verschillende wandelroutes. De gids moet je trouwens regelen vóór je met de boot het park in gaat, daarna is het te laat.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Borneo!

Verschillende trails in Bako National Park

Grote aanrader wanneer je op een dagtrip bent is om route 6 ‘Teluk Pandan Kecil’ te lopen. Deze 1,5 uur durende trekking (zonder stops) begint met een stukje door de mangrove waarbij je met laag water felgekleurde krabben door de modder ziet lopen. Vervolgens kom je bij een steile klim door de jungle, wat een goede plek is om alle apensoorten tegen te komen. Daarna bereik je een plateau wat begroeid is met struikgewassen, en vervolgens is het net alsof je door de duinen loopt. Alleen groeien hier andere planten dan je gewend bent, namelijk orchideeën en vleesetende planten.

Uiteindelijk bereik je een klif waarbij je uitkijkt over het strand waar je naar onderweg bent, en kun je afdalen naar de zee. Eenmaal aangekomen op het strand van Teluk Pandan Kecil kun je opgehaald worden met de boot, en op de terugweg naar HQ kom je langs allemaal indrukwekkende rotsformaties. Het is wel slim om de boot van te voren bij HQ te regelen, want waarschijnlijk heb je ter plaatse geen bereik en zou je de kapitein niet kunnen bellen.

Je kunt er bij deze route voor kiezen om een klein stukje om te lopen om gelijk route 5 ‘Teluk Pandan Besar’ mee te pakken, waarbij je uitkomt bij een uitzichtpunt over een mooie baai. Daarnaast beginnen route 5 & 6 hetzelfde als de populaire routes: Lintang Loop (route 10) en Telok Paku (route 3). Door de trails op deze manier te combineren loop je 1 dag door praktisch alle ecosystemen die Bako National Park rijk is. Perfect voor wanneer je niet zo lang de tijd hebt.

Rondom het hoofdkwartier

In Bako National Park heb je eigenlijk een 100% kans om wilde dieren te zien, en verrassend genoeg heb je rond het hoofdkwartier de meeste wilde dieren. Zo zijn de wilde baardzwijnen op het strand en rond te kantine opzoek naar etensresten, en weten de verschillende soorten apen ook dat mensen waarschijnlijk eten bij zich hebben. Vooral wanneer je overnacht in het park, en de dagjesmensen vertrokken zijn richting Kuching, zullen alle apen tevoorschijn komen. De dieren worden vooral rond de schemering actief, en omdat het rustiger is durven ze tevoorschijn te komen.

Nachtwandeling

Wanneer je in het park overnacht is er ook de mogelijkheid om mee te gaan op de begeleide nightwalk die elke avond wordt georganiseerd. Tijdens deze spannende avondwandeling kun je een hoop creepy crawlers tegenkomen die je misschien liever niet had gezien. Verder kun je hier (als je geluk hebt) ook vreemde en bijzondere nachtdieren tegenkomen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestaan, zoals een tangoean, spookaapje, plompe loris, civetkat, pangolin of een dwerghertje. Daarnaast hoor je sowieso geluiden van krekels, kikkers en uilen komen vanuit de jungle.

Voor de nightwalk kun je je opgeven bij HQ voor 10 RM (ongeveer €2). De wandeling het begint om 20 uur en duurt ongeveer 1,5 – 2 uur. Hou er rekening mee dat dit alleen doorgaat wanneer het droog is.

Tips om alles uit jouw Bako Avontuur te halen

 • Boek de accommodatie ver van te voren, het is een populair park en zit vaak helemaal volgeboekt. Het is zo goedkoop dat je liever een nacht teveel hebt geboekt dan dat je wilt blijven slapen en het al vol zit.
 • Neem genoeg geld mee want je kunt niet pinnen in het park. Het is wel zo lekker als je koud drinken of snacks kunt kopen.
 • Niet iedereen heeft bereik in het park, dus wanneer je iets belangrijks moet regelen kun je dit het beste doen vóór je hier naar toe gaat.
 • De grootste kans om wilde dieren te spotten op de wandelroutes is wanneer je in kleine groepjes gaat, langzaam loopt en zo stil mogelijk bent.
 • Neem een spelletje, muziek of een goed boek mee als je blijft slapen in het park.
 • Pas op voor de langstaart-makaken, oftewel de gangsters van Borneo. Er wordt hier ook op meerdere plekken voor gewaarschuwd, want ze hebben het imago om erg agressief te zijn. Wanneer de Alpha male je als een bedreiging ziet zal hij aanvallen, wat je uiteraard niet wilt. Op het moment dat je de apen tegenkomt moet je rustig en stil blijven, langzaam weglopen en het allerbelangrijkste: Kijk de aap niet in zijn ogen aan. Om deze reden moet je ook alleen in het HQ eten of drinken, anders heb je kans dat de apen het afpakken.
 • Neem een camera mee met een goede lens, zodat je tijdens de wandeling goed in kunt zoomen op de wilde dieren.
 • Ga absoluut niet zwemmen, er zitten ontzettend veel krokodillen in de zee!
 • Bescherm je zelf zo goed mogelijk tegen muggen, dus trek ondanks de warmte lange kleding aan, en gebruik een goede anti-insect spray (DEET).
 • Neem een zaklamp mee voor tijdens de nachtwandeling, en hou er ook rekening mee dat je geen foto’s met flits maakt van actieve dieren. Dit kan de dieren tijdelijk verblinden waardoor ze niet kunnen jagen of zelf ten prooi kunnen vallen.
 • Laat je grote backpack achter in Kuching, en neem niet te veel bagage mee naar Bako.
 • Neem je paspoort en uitgeprinte reservering voor de accommodatie mee, dit moet je laten zien wanneer je je meld in Bako Bazaar.
 • Vanwege het onvoorspelbare weer en de grote hoeveelheden regen in dit deel van Borneo kun je maar beter goed voorbereid zijn. Neem een regenjas mee voor jezelf en een plastic zak voor je spullen.

Slapen in Bako National Park

Wil je nog meer zien van Bako National Park dan kun je er blijven slapen. Hou er rekening mee dat de accommodatie erg basic is, en je geen luxe moet verwachten. De goedkoopste optie is om het park te kamperen, maar hiervoor moet je wel zelf kampeerspullen meenemen. Een andere mogelijkheid is om een dormbed te boeken, maar ook hier moet je ook zelf beddengoed verzorgen. De meest luxe optie is om een chalet te boeken, waarbij Type 5 de nieuwste (en schoonste) kamers zijn.

Aangezien de accommodatie vaak ver van te voren is volgeboekt, is het aan te raden om jouw slaapplekje ook alvast te reserveren. Dit kan via de volgende link.

Eten & Drinken in Bako National Park

In het park heb je 1 plek waar je kunt eten: de Kantine van HQ. Hier hebben ze een buffet waar je betaalt per schep, maar verwacht hier niet veel van. Het is daarom ook verstandig om je eigen lunch mee te nemen. Wel hebben ze een aantal koelkasten met koud drinken staan.

Meer inspiratie nodig voor Bako National Park?

Waarheen reizen na Bako National Park?

Vanaf Bako N.P. moet je eerst terug reizen naar Kuching. Vanaf hier gaan er rechtstreekse vluchten naar de steden Kota Kinabalu, Kuala Lumpur en Singapore. Ook kun je rechtstreeks vliegen naar de eilandbestemmingen Langkawi, Penang of zelfs Kota Bharu voor als je naar Perhentian wilt afreizen.

Op het moment van schrijven gaan er geen rechtstreekse vluchten meer naar het oosten van Borneo, maar zal je moeten overstappen in bijvoorbeeld Kota Kinabalu.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier dan al onze artikelen!