• Menu
  • Menu

Backpacken in Borneo: De ultieme reis voor avontuurlijke reizigers

In Zuidoost Azië vind je het gigantische eiland Borneo, wat deels behoort tot Maleisië, Indonesië en Brunei. In dit artikel focussen we alleen op het Maleisische deel van Borneo, wat bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak.

Voor natuurliefhebbers is Borneo dé ultieme reisbestemming. Je vindt hier prachtige ongerepte natuur met zowel boven als onderwater een bijzondere biodiversiteit. Hier beklim je de granieten top van Mount Kinabalu, één van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Maak je een riviercruise op de Kinabatangan, waarbij de jungle langzaam om je heen ontwaakt. Sta je oog in oog met de bedreigde orang-oetans en neusapen in Sepilok. Ontmoet je de lokale Iban-stammen en leer je alles over de tradities van inheemse volken.

Daarnaast kun je prachtige hikes maken door een van de vele nationale parken die Borneo rijk is, zoals het Bako National Park. Ook ontdek je de spectaculaire grotten in Mulu National Park en duik je bij ’s werelds mooiste duikplek in Sipadan.

Als kers op de taart geniet je van prachtige uitzichten in het beschermde primaire oerwoud van Danum Valley en struin je over de markten van Kuching en Kota Kinabalu. Tel daar als laatste de paradijselijke stranden, het bergachtige landschap en groene regenwouden bij op, en je hebt misschien wel een van de mooiste gebieden van Azië.

Dus ben jij van plan om te gaan backpacken in Borneo? Lees dan rustig verder want in deze ultieme gids staan talloze tips en lees je alles wat je wilt weten voordat je vertrekt naar dit fijne land.

In dit artikel:

Praktische Info | Beste Reistijd | Budget | Inpakken | Reisverzekering | Route | Eten & Drinken | Slaapplekken

Belangrijke informatie over backpacken in Borneo 

Valuta & bankzaken

Op Maleisisch Borneo betaal je met de Maleisische Ringgit (RM). De waarde ervan is vrij stabiel en in de afgelopen jaren schommelde de koers tussen €1 = 4,6 RM en €1 = 5 RM.

Helaas krijg je niet overal de beste wisselkoers en moet je soms bijbetalen bij het pinautomaat om geld op te kunnen nemen. Daarnaast betaal je vaak nog aan je eigen bank als je geld opneemt in het buitenland. Dit betekent dat het slim is om grote bedragen tegelijk te pinnen. Ook kan het lonen om een borderless account van Wise  te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Je krijgt bij beide ook een betere wisselkoers dan bij jouw eigen bank.

Stopcontact

De stopcontacten in Borneo hebben een andere vorm, je hebt namelijk een stekker nodig met 3 pinnen (type G), de zogenaamde Engelse stekker. Voor Borneo heb je dus een wereldstekker nodig. Ga je naar meer landen of wil je er één voor toekomstige reizen? Dan is deze universele wereldadapter de beste keuze.

Gelukkig hebben wel steeds meer accommodaties USB opladers, dit maakt het leven makkelijk.

Visum

Voor Borneo hoef je van te voren geen visum te regelen, maar krijg je een gratis visum on arrival waarmee je 90 dagen in Maleisië mag blijven. Daarnaast krijg je in zowel Sabah als Sarawak een extra stempel in je paspoort ondanks dat het gebied bij Maleisië hoort. Dit betekent dat je bij ‘binnenlandse’ vluchten alsnog door de douane moet en je ook wat langer van te voren aanwezig moet zijn dan je verwacht.

Dit betekent overigens niet dat je 90 dagen opnieuw beginnen te lopen. Je mag dus in totaal 90 dagen blijven in het vaste land Maleisië, Sabah & Sarawak. Verder geldt dat je paspoort bij vertrek uit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Wil je toch langer in Maleisië blijven? Dan moet je op een zogenaamde visa run. Je zal hiervoor Maleisië helemaal moeten verlaten. Zodra je opnieuw het land binnenkomt krijg je opnieuw een gratis visum on arrival die 90 dagen geldig is.

Veiligheid

Backpacken in Borneo is veilig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je jezelf bewust van moet zijn. Ten eerste komt in het grootste deel van Borneo de ziektes Malaria en Dengue voor, wat betekent dat je goede muggen maatregelen moet nemen. Draag lange kleding en gebruik een sterke anti-insect spray met een hoog percentage DEET.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je vaak in de jungle zit, wat betekent dat er veel wilde dieren zijn. Gedraag je verstandig en kom niet te dichtbij. Dit geldt specifiek voor de langstaart-makkaken, oftewel de gangsters van Borneo. Ze hebben het imago erg agressief te zijn, en wanneer de Alpha male je als een bedreiging ziet zal hij aanvallen. Het allerbelangrijkste is dat je de aap niet in zijn ogen aankijkt.

Verder geldt dat er op Borneo ontzettend veel krokodillen zitten in rivieren en moerasgebieden. Dit betekent dat je niet zomaar ergens kunt gaan zwemmen. Je ziet dan ook heel vaak bij meertjes en rivieren borden staan dat je op moet passen voor de agressieve krokodillen, neem dit serieus. Dat je ze niet ziet betekent niet dat ze er niet zijn. Krokodillen zijn meesterlijk in het verstoppen, maar slaan toe voor je het weet.

Uiteraard geldt voor backpacken in Borneo, net als in andere landen, dat je een beetje commonsense gebruikt. Loop niet ‘s avonds in je eentje door donkere steegjes, laat je niet bagage niet zomaar achter en vertrouw op je gevoel.

Internet & Mobiel

Ondanks dat de meeste accommodaties tegenwoordig wifi hebben, hebben ze dit niet de hele dag. Dit geldt zeker in de jungle of op de eilanden. Het is daarom handig om bij aankomst op Borneo een simkaart te kopen. Wanneer je je simkaart al koopt in bijvoorbeeld Kuala Lumpur is de kans groot dat je weinig tot geen bereik hebt op Borneo.

Zelf hebben we goede ervaringen met de simkaart van Digi. Zelfs bij de Kinabatangan rivier en op Mabul Island hadden we goed bereik.

Een andere optie is om een eSim te kopen. Via Airalo kun je van tevoren een internetpakket kopen zodat je direct bereikbaar bent als je aankomt in Maleisië. Ideaal als je het ons vraagt!

Religie

De officiële religie op Borneo is de Islam. Dit betekent dat er op vrijdag veel gebouwen gesloten zijn en dat er minder tours gaan dan de rest van de week. Hou hier rekening mee in je planning en zorg dat je niet (zoals wij) op vrijdag een moskee wilt bezoeken. Dan sta je helaas voor een gesloten deur.

Vaccinaties

Als je gaat backpacken in Borneo zijn er geen verplichte vaccinaties, je hoeft je gele boekje dus niet mee te nemen. Een vaccinatie tegen gele koorts is trouwens wel verplicht als je in de zeven dagen voordat je Maleisië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Daarnaast zijn er een aantal vaccinaties die aangeraden worden, namelijk:

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan 3 maanden gaat backpacken in Borneo, of Azië in het algemeen, zijn er nog een aantal inentingen die worden aangeraden:

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B

Welke vaccinaties in jouw geval nodig zijn overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

Taal & locals

Maleisie staat bekend om de multiculturele bevolking. Je hebt de etnische Malay (mensen uit Maleisië, China of India), en daarnaast heb je in Sabah en Sarawak veel inheemse volken. Zij leven vaak nog in traditionele nomadenstammen. Bahasa Malaysia is de nationale taal, maar Engels wordt wel op veel plekken gesproken. Daarnaast wordt er op veel plekken ook Chinees wordt gesproken.

Festivals & Bijzondere datums

Dankzij de mix van culturen en religies op Borneo zijn er heel veel verschillende feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen zijn Nieuwjaar (1 januari), de Dag van de Arbeid (1 mei), de verjaardag van de Koning (4 juni), Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). Daarnaast zijn er een hoop Chinese, hindoeïstische en islamitische feestdagen, die afhangen van de stand van de maan en daardoor ieder jaar op een andere datum vallen.

De belangrijkste Islamitische feestdagen zijn de Ramadan, Eid al-Fitr (suikerfeest) en Hari Raya Haji (offerfeest). Voor Hindoes zijn dat Thaipusam en Deepavali. De Chinezen vieren het Chinees Nieuwjaar en het Mooncake festival het grootst.

Daarnaast heb je jaarlijks in juli het 3-daagse Rainforest Music Festival vlakbij Kuching, het 2-daagse Miri Jazz festival, het 7-daagse Borneo International Kite Festival eind september in Bintulu, het Harvest festival op 31 mei in heel Sarawak, het 10-daagse Borneo Cultural Festival in juli in Sibu en het 7-daagse Borneo Arts Festival in augustus op Labuan Island.

Transport

Er is eigenlijk maar 1 manier om op Borneo te komen, en dat is door te vliegen. De twee belangrijkste luchthavens zijn Kuching (Sawarak) en Kota Kinabalu (Sabah). Ook om tussen de plaatsen op Borneo te reizen zal je waarschijnlijk een vliegtuig moeten pakken. Dit omdat Borneo het twee na grootste eiland ter wereld is, en de afstanden dus ook gigantisch zijn. Gelukkig is vliegen met AirAsia goedkoop. Bovendien is AirAsia een betrouwbare maatschappij waar wij zelf goede ervaringen mee hebben. Kijk op skyscanner voor de goedkoopste vluchten.

Een andere optie is om een lange afstand bus te nemen, en de hoofdwegen zijn bijzonder goed onderhouden. Hou er wel rekening mee dat de bus vaak net zoveel kost als het vliegtuig. Het nadeel is alleen dat je veel langer onderweg bent. Geen probleem natuurlijk als je tussen de grote steden meerdere plekken wilt bezoeken. Daarnaast is deze optie ook beter voor het milieu, dus wanneer je de tijd hebt kun je overwegen met de bus te gaan.

In en rond de steden kun je het beste met een Grab reizen. Dit is een soort Uber wat ze in Maleisië gebruiken. Ideaal omdat je niet met de chauffeur hoeft te bespreken waar je heen gaat of wat de prijs is. Je kunt je creditcard gegevens in de app opslaan, of cash betalen na het ritje. Zorg er dan wel voor dat je veel klein geld hebt, omdat ze niet altijd genoeg wisselgeld bij zich hebben. Er zijn zoveel Grabs beschikbaar dat je nooit lang hoeft te wachten.

 Vliegtickets

Er zijn vanuit Nederland geen direct vluchten naar Borneo, wat betekent dat je altijd zal moeten overstappen. Waarschijnlijk is het snelste en goedkoopste om dit op Kuala Lumpur te doen, tenzij je al ergens anders in Azië bent. De allergoedkoopste retourtjes naar Kuala Lumpur vind je voor ongeveer €400. Je moet dan onderweg wel nog een keer (of twee) overstappen. Daarnaast heb je meerdere binnenlandse vluchten nodig, zowel van en naar Borneo als op het eiland zelf.

Een meer realistisch budget voor een relaxte vlucht is daarmee €600 – €800 afhankelijk van het seizoen. Check Skyscanner voor de beste opties of lees hier onze ultieme gids voor de goedkoopste vliegtickets .

Voorbereiden op Backpacken in Borneo

Beste reistijd voor Borneo

Backpacken in Borneo kan in principe het hele jaar door, maar je hebt er wel te maken met het droge- en regenseizoen. Helaas is het weer vanwege het tropische klimaat erg onvoorspelbaar. Tijdens het regenseizoen kun je droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het juist dagen achter elkaar regen. Grote kans dus dat het ongeacht het seizoen, wel een keertje zal regenen tijdens je rondreis. Het onweert vaak aan het einde van de dag, en na een uurtje of 2 klaart het dan weer op. Hou er daarnaast rekening mee dat het in Sarawak over het algemeen meer regent dan in Sabah.

Over het algemeen geldt: je kunt het beste tussen april en oktober naar Borneo reizen. In de maanden juli en augustus heb je wel kans op extreme hitte, maar dit is voor een strandvakantie niet zo erg. In de maanden november tot februari/maart heb je de meeste kans op langdurige regen. Veel nationale parken sluiten dan en als ze wel open zijn heb je minder kans om wilde dieren te zien.

Hou er rekening mee dat er op 1 oktober een nationale feestdag is in China, en de meeste Chinezen hebben de week hiervoor of hierna vrij. Deze periode wordt op Borneo “golden week” genoemd. Aangezien 50% van alle toeristen op Borneo Chinees zijn, is het slim om je reis hierbuiten te plannen. Dit kortdurende hoogseizoen zorgt ervoor dat veel Permits uitverkocht zijn, de prijzen omhoog schieten en dat er overal superveel Chinese toeristen zijn. Niet het einde van de wereld, maar mooie stukken natuur zijn toch wat mooier als je er in rust van kunt genieten.

Budget voor Backpacken in Borneo

Zuidoost-Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo wel net iets prijziger dan het vaste land. Dit betekent dat je voor een (goed) hostel ongeveer €6 – €12 per nacht betaalt, vaak wel inclusief ontbijt. Voor een lokale maaltijd op de markt betaal je ongeveer €1, en in een westers restaurant kost een maaltijd rond de €5 – €10.

Hou er daarnaast rekening mee dat je vanuit overheidsregels verplicht bent een Tourism Tax van 10 RM per kamer per nacht te betalen. Dit zit vaak niet bij de vernoemde prijs inbegrepen. Dit geldt overigens niet als je in een dorm slaapt, maar alleen voor privé kamers.

Volgens Budgetyourtrip.com kun je voor €23 per dag rondkomen in Maleisië als je budgetstijl reist. Onze ervaring is dat dit wellicht wel mogelijk wel is, maar voor velen waarschijnlijk niet realistisch. Als je er vanuit gaat dat je wel eens een binnenlandse vlucht pakt, een paar biertjes of je dagelijkse bakjes koffie drinkt, gaat duiken en wel eens westers eet, dan kom je eerder richting de €50 per dag. Laat je het duiken zitten, dan kan je van €35-€40 per dag goed leven.

Accommodatie

Dorm: € 6 – € 10
Privé: € 20 (budget) – €30 (midden) – € 60+ (luxe)

Eten

Water: €0,50
Bier: €2,50
Streetfood: €2 – €4
Restaurant: €5 – €10

Transport

Grab: Afhankelijk van de afstand, maar de helft van taxi kosten
Boot naar eilanden: +/- €12
Binnenlandse vluchten: vanaf €15

Meeneemlijst voor Borneo

Als je gaat backpacken in Borneo hoef je niet persé andere dingen mee te nemen dan naar andere landen in Azië. Zaken als insectenspray, zonnebrand en zowel luchtige- en regenkleding blijven een must.

Wees je er wel van bewust dat het een Islamitisch land is en het wel fijn is om je schouders en knieën te bedenken. Verder is het belangrijk om een malaria noodbehandeling mee te nemen, aangezien dit voorkomt op grootste deel van Borneo. Daarnaast is een zaklamp handig vanwege de vele nachtwandelingen die je waarschijnlijk gaat ondernemen.

Voor een compleet overzicht van wat je allemaal moet meenemen naar Borneo kun je het beste even de ultieme paklijst voor backpackers bekijken.

Reisverzekering voor backpacken in Borneo

Welke reisverzekering heb je nodig voor backpacken in Borneo? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Leukste plekken in Borneo

Het plannen van een route door Borneo kan ingewikkeld zijn, omdat er niet een hele logische volgorde is. Je kunt met de klok mee of tegen de klok in reizen, maar omdat je waarschijnlijk toch overal heen moet vliegen is er niet een hele duidelijke route. Het slimste is om je route te bepalen aan de hand van de goedkoopste vluchtroutes of kortste afstanden. Dit maakt het ook makkelijk om een plek over te slaan, of juist toe te voegen aan je reis door Borneo. Daarnaast is deze route ook goed te combineren met het vaste land van Maleisië of andere landen in Zuidoost Azië zoals Singapore of Indonesië.

Wanneer je heel Maleisisch Borneo wil bezoeken heb je ongeveer een maand nodig. Als je wat sneller reist, en eventueel wat vergelijkbare bestemmingen overslaat, dan zou het ook in 2 tot 3 weken kunnen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld niet gaat duiken vallen er een hoop dagen weg. Doe je liever rustig aan? Reken dan op minimaal 5 weken voor deze route.

Tip: Wil je een auto huren om Borneo te verkennen? Kijk dan op Discovercars.com voor de beste deals. Bij Discover Cars kun je de auto ook all-risk en zonder eigen risico verzekeren, maar dat moet je apart aanvinken.

Kota Kinabalu (3 dagen)

Kota Kinabalu aan de westkust van Borneo, is de hoofdstad van de staat Sabah. Voor de kust heb je het prachtige Tunku Abdul Rahman marine park, met meerdere tropische eilanden waar je o.a. kunt duiken en snorkelen. Kota Kinabalu is een stad met een gezellige boulevard en ontzettend veel marktjes. Daarnaast vind je hier het Mari Mari Cultural Village, en heb je fantastische zonsondergangen.

Vanuit Kota Kinabalu kun je ook een hoop activiteiten in de omgeving doen. Bijvoorbeeld een trip naar de mangrove waar je opzoek gaat naar neusapen en vuurvliegjes. Daarnaast wordt KK ook gezien als de toegangspoort tot een van hoogste bergen in Azië: Mount Kinabalu.

Meer weten over Kota Kinabalu? Check hier dan al onze tips voor deze stad.

Kudat (2 dagen)

Kudat ligt in het meest noordelijke puntje van Sabah, en wordt daarom ook wel de Tip of Borneo genoemd. Ooit was Kudat de hoofdstad van Sabah en een belangrijke haven voor de handel tussen Europa en China. Het gebied heeft betoverend mooie stranden die nog helemaal ongerept zijn en kun je er surfen.

Daarnaast is de regio bijzonder vanwege de inheemse bewoners in het gebied: de Rungu. Zij leven nog via hun traditionele levensstijl en wonen in authentieke longhouses.

Mount Kinabalu National Park (2 dagen)

Mount Kinabalu is met ruim 4000 meter een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië, en ligt in het Crockergebergte. Je bereikt de berg vanuit het nabijgelegen dorp Kundasang.

Mount Kinabalu is niet de moeilijkste berg om te beklimmen, maar je hebt hier wel een redelijke conditie voor nodig. Ondanks dat op de berg paden, trappen en leuningen zijn aangelegd, doe je alsnog 2 dagen over de klim. Je slaapt dus óp de berg. De beste tijd van het jaar om de berg te beklimmen is tussen april en augustus, en het allerleukste is om dit rond volle maan te doen. Hou er wel rekening mee dat er maar 90 mensen per dag de berg op mogen, en je dus lang van te voren een permit aan moet vragen.

Het nationale park heeft een diverse flora & fauna waardoor het ook leuk kan zijn een wandeling te maken zónder de berg te beklimmen. Je vindt hier ruim duizend plantensoorten, van vleesetende planten en de gigantische Rafflesia tot honderden orchideeën en varens. Daarnaast zijn er immens veel soorten vogels en slangen.

Daarnaast heb je hier de Poring Hot Springs waar je heerlijk kunt ontspannen in de hete (zwavel)bronnen, en vind je hier een canopy en botanische tuin. Verder heb je hier in de buurt ook de Sabah Tea Garden.

Selingan Island (2 dagen)

Selingan Island, vlakbij de stad Sandakan, is de beste plek in Maleisië om schildpadden te zien. Hier komen grote zeeschildpadden aan land zien om eieren te leggen.

Naast dat Selingan Island interessant is vanwege de schildpadden, is het ook een heerlijk bounty-eiland. Dat betekent een prachtig zandstrand, palmbomen en koraalriffen waar je kunt snorkelen.

Sepilok (3 dagen)

Het gemoedelijke dorpje Sepilok ligt in het noordoosten van Borneo, vlakbij de grote stad Sandakan. Sepilok is vooral bekend vanwege het orang-oetan rehabilitatiecentrum waar je oog in oog staat met deze fantastische dieren. Verder vind je in Sepilok ook het rehabilitatiecentrum van de Maleisische honingbeer en kun je in de omgeving op zoek naar neusapen in de mangrove.

Daarnaast kun je in het Rainforest Discovery Centre op een laagdrempelige manier het regenwoud. In dit natuurreservaat kun je namelijk zowel overdag als ’s avonds op zoek naar wilde dieren.

Meer weten over het fantastische Sepilok? Kijk hier voor wat je allemaal kunt doen!

Kinabatangan rivier (3 dagen)

De Kinabatangan rivier in het binnenland van Borneo is dé plek om wilde dieren te spotten en te genieten van de prachtige jungle. Het is een van de rijkste ecosystemen ter wereld, en het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, dwergolifanten, krokodillen, en neushoornvogels.

Tijdens een meerdaagse tour naar de Kinabatangan river maak je meerdere boottochten en ga je zowel overdag als ‘s avonds op zoek naar interessante flora en fauna in het regenwoud.

Meer weten over de Kinabatangan rivier? Lees hier alles over deze fantastisch mooie plek.

Danum Valley (3 dagen)

Danum Valley ligt op zo’n 2 uur rijden van Lahad Datu, en is het oudste tropische regenwoud van Borneo. De beschermde vallei is een paradijs voor natuurliefhebbers. Bijna alle (beschermde) diersoorten komen hier voor. Er leven bijvoorbeeld wilde katten, orang-oetans, spookaapjes, dwergolifanten en de zeer zeldzame nevelpanter en Sumatraanse neushoorn. Daarnaast heb je hier alle acht soorten neushoornvogels, is de rijkdom van de insectenwereld niet te bevatten en groeien er per hectare zo’n tweehonderd verschillende boomsoorten.

Vroeger was Danum Valley alleen het domein van biologen, maar tegenwoordig bloeit het toerisme hier op. Je kunt hier fantastisch wandelen of een trekking maken. Ook zijn er uitkijkpunten met prachtige panoramische vergezichten en is er een canopy walk door de boomtoppen. Bezoek ook zeker de primitieve begraafplaats, ga zwemmen onder een waterval of ga tijdens een nachtsafari op zoek naar bijzondere nachtdieren.

Semporna (1 dag)

Semporna is een vissersdorp in het uiterste oosten van Sabah. Het is vooral het startpunt voor een bezoek aan Sipadan of Mabul Island waar je gaat duiken of snorkelen. Naast de lokale vismarkten en moskee, kun je een bezoekje brengen aan Skull Hill voor uitzicht over de eilanden.

Semporna zelf is een van de minst leuke bestemmingen in Azië, maar aangezien je er niet aan ontkomt als je Mabul Island wilt bezoeken, hebben we Semporna toch opgenomen in deze route. Een nachtje is meer dan genoeg!

Lees hier over hoe je je wél kunt vermaken in Semporna.

Mabul & Sipadan Island (4 dagen)

Het Tun Sakaran Marine Park, en dan specifiek Mabul & Sipadan Island zijn voor velen dé reden om de oostkant kant van Borneo te bezoeken. De eilanden staan internationaal bekend als een van de beste duikplekken ter wereld.

Sipadan is vooral beroemd vanwege de grote scholen vissen, gigantische schildpadden en vele soorten roggen en haaien. Het gebied rondom Mabul is juist een paradijs voor de macro liefhebber vanwege de vele kleurrijke nudibranches, zeepaardjes en octopussen.

Meer weten over Mabul island en duiken bij Sipadan? Hier vind je alles over deze heerlijke eilanden.

Kuching (3 dagen)

Kuching ligt in het westen van Borneo en is de hoofdstad van Sarawak. De stad heeft een gezellige boulevard, oude gebouwen uit de Brits koloniale tijd, indrukwekkende moskeeën en veel streetart.

Vanuit Kuching kun je ook makkelijk leuke activiteiten in de omgeving ondernemen. Er zijn meerdere nationale parken, een Orang-oetan Rehabilitatie centrum en je kunt een van de traditionele longhouses bezoeken. Daarnaast is Kuching dé toegangspoort tot het Bako National Park, waar een extra artikel aan gewijd is.

Meer weten over Kuching? Check hier alle tips voor deze stad.

Bako National Park (2 dagen)

Bako National Park is voor velen hét hoogtepunt van een reis door Borneo. Dit redelijk kleine park bevat niet alleen alle ecosystemen die op Borneo te vinden zijn, maar je vindt er ook schitterende rotsformaties, steile kliffen en mooie baaien. Het park is ook gezegend met een ontzettend rijke flora en fauna met bijvoorbeeld vleesetende planten, slangen, neusapen en wilde zwijnen. Daarnaast is het park een waar paradijs voor vogelliefhebbers.

Wanneer je in het park overnacht heb je meer kans om wilde dieren te spotten, omdat deze vooral rond de schemering actief worden. Ook is er de mogelijkheid om mee te gaan op de nightwalk die elke avond (wanneer het droog is) wordt georganiseerd.

Meer weten over Bako National Park? Lees hier alle ins & outs voor dit prachtige gebied.

Mulu National Park (3 dagen)

Het Mulu National Park ligt op de grens van Sarawak en Brunei. Dit park is beroemd vanwege zijn indrukwekkende gangenstelsels van kalksteengrotten die door vijf miljoen jaar hevige regenval zijn uitgesleten.

Je hebt hier bijvoorbeeld de reusachtige Deer Cave, waar ’s avonds rond 18:00 uur 3 miljoen vleermuizen uitvliegen op jacht naar insecten. Door de Clearwater Cave stroomt een ondergrondse rivier die midden in de jungle uitmondt in een kristalheldere poel. Hierin kun je heerlijk zwemmen. De Lang Cave is weer een druipsteengrot met vreemde rotsformaties.

Daarnaast heb je hier een spectaculaire canopywalk van 480 meter lang waar je kunt genieten van de jungle, en kalkstenen torens die de Pinnacles worden genoemd. Aangezien het park erg afgelegen ligt kun je er alleen komen door te vliegen, of met een 9 uur durende jeep rit vanuit Miri.

Eten & Drinken in Borneo

Elk land heeft zo z’n eigen gewoontes en eten en drinken is er daar één van. Over het algemeen bestaat de Maleisische keuken uit veel rijst met kip of vis en groentes met veel kruiden en specerijen. De keuken is net zo verschillend als de bevolking dus je vindt een combinatie van gerechten uit India, Indonesië, Thailand en China. Omdat Borneo zo ontzettend groot is, vind je verschillende lokale specialiteiten per regio. Ondanks dat de meeste Maleisiërs moslim zijn en dus geen varkensvlees eten, zijn hier wel gerechten met varkensvlees vanwege de grote groep Chinese immigranten. Waarschuwing, we zeggen niet dat ze ook allemaal even lekker zijn.

Eten

  • Midin is geroerbakte jungle-fern (varen) met knoflook en chili.
  • Kek Lapis is een felgekleurde gestoomde cake met laagjes.
  • Sarawak Laksa is een noedelsoep van rode curry in kokosmelk met kip, garnalen, taugé en reepjes omelet.
  • Mee Kolok bestaat uit dunne ei-noedels met kip- of varkensgehakt in barbecuesaus.
  • Terung dayak soup is een zoute visbouillon met zure aubergine.
  • Daun Ubi Tumbuk is een soort pesto van cassave bladeren met ansjovis en chili.
  • Kompia is de Chinese variant van brood, wat gevuld wordt met vlees en ui.
  • Umai is een rauwe seafood-salade met limoensap, pinda, ui en chili.
  • Manok Pansoh is een kipgerecht met citroengras, gember en tapioca bladeren, wat gekookt wordt in een bamboe boven vuur.
  • Nasi Lemak, oftewel vette rijst voor ontbijt. Dit is witte kokosrijst met gedroogde visjes, gekookt ei, geroosterde pinda’s, sambal en limoen. Het wordt vaak verpakt in een bananenblad en gebouwen tot een piramide.
  • Kueh Chap is een gerecht met rijstnoedels in een kruidige bouillon met orgaanvlees en gekookt ei.
  • Amplang is een gefrituurde viscracker.
  • Ambuyat is een zetmeelrijk substantie wat je dipt in smaakvolle sausjes.
  • Latok is een gerecht van zeewier met chili, limoen en sambal wat gegeten wordt als salade
  • Hinava is een rauwe vissalade van makreel met limoen, chili, ui en gember en wordt vaak gegeten met witte rijst.

Drinken

  • Tuak is een rijstwijn met een licht zoete smaak.
  • Teh C Peng Special is een koude ijsthee met melk en palmsuiker siroop.

Waar slapen in Borneo?

Overnachten in Borneo is niet overal even goedkoop. Toch heb je voor €6 – €10 per nacht vaak een prima bedje op een slaapzaal. Reis je met z’n tweeën, dan kun je voor rond de €20 – €30 vaak wel een fijne tweepersoonskamer vinden. Let erop dat je sommige accommodaties het beste van te voren kunt reserveren, zeker in het hoogseizoen.

Als je een klein beetje van plannen houdt, dan is het slim om vooraf je hostel vast te leggen via Hostelworld of booking.com. Je kunt dan vaak nog kosteloos annuleren als je plannen toch veranderen. Verder is het, zeker in het hoogseizoen, verstandig om tours te boeken waar permits bij nodig zijn. Dit geldt voor het duiken bij Sipadan Island, Slapen in Bako National Park, het beklimmen van Mount Kinabalu en overnachten op Selinggan Island.

Tip: Heb je nog nooit in een hostel geslapen? Lees dan onze hostelgids voor beginnende backpackers.

AirBnB in Borneo

Ben je opzoek naar unieke accommodaties in Borneo? Dan moet je zeker op AirBnB kijken. Je vindt daar een aantal unieke plekjes, vaak ideaal voor koppels die opzoek zijn naar kleinschalige en betaalbare luxe.

Meer Inspiratie voor Borneo?