• Menu
  • Menu

Semporna: Zo haal je het meest uit de minst leuke plek van Borneo

Semporna is een vissersdorp in het uiterste oosten van Sabah, waar zo’n 135.000 mensen wonen. Semporna betekent ‘perfect’, al slaat dit waarschijnlijk meer op de prachtige eilanden voor de kust dan op de stad zelf. Als reiziger kom je er meestal alleen om de boot naar één van de bounty-eilanden in de omgeving te pakken.

Semporna is zelfs een van de minst leuke bestemmingen die je in Azië zult tegenkomen. Het dorp is overgenomen door rijke Chinezen die alle hotels, restaurants en duikscholen hebben opgekocht. Om deze reden staat bijna alles in het Chinees. Verder lopen er veel bedelende mensen, veel straathonden en is het een hele vervuilde stad.

Ook qua bezienswaardigheden heeft Semporna niet zo heel veel te bieden. Ja, je hebt er een haventje waar de boten naar de eilanden vandaan vertrekken, lokale vismarkten en een mooie moskee. Daarnaast zou je ook een bezoekje kunnen brengen aan Skull Hill, waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Maar meer dan dat is het eigenlijk niet.

Helaas ontkom je er waarschijnlijk niet aan dat je tenminste één nachtje in Semporna moet slapen. Om toch het meeste uit je tijd in Semporna te halen vind je in dit artikel tips voor waar je het beste kunt eten, slapen en wat te doen als je nog een dag de tijd hebt. Maar de beste tip is, verlaat Semporna zo snel mogelijk en vaar naar een van de mooie eilanden in de buurt.

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Semporna | Rondom Semporna | Leukste slaapplekken | Eten & Drinken | Meer inspiratie | Verder reizen na Semporna

Praktische info over Semporna

Tijdsverschil

6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Semporna

De beste reistijd voor Semporna is ongeveer van april t/m oktober. Hierna begint namelijk langzaam het regenseizoen. Het droge seizoen is vanzelfsprekend een betere keuze wanneer je gaat voor een strand- of duikvakantie. In het droge seizoen is het zicht onderwater ook beter, wat zeker bij diepe duiken wel zo prettig is. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties wel vaak hoger.

Vanwege het onvoorspelbare tropische klimaat kun je tijdens het regenseizoen ook droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het juist dagen achter elkaar regen. Grote kans dus dat het, ongeacht het seizoen, tijdens je Borneo rondreis wel een keertje zal regenen.

Hoe duur is Semporna?
Zuid-Oost Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo wel net iets prijziger dan het vaste land. Dit betekent dat je voor een (goed) hostel ongeveer €7 per nacht betaalt.

Eten in dit deel van Azië is net zo goedkoop als de buurlanden. Wat betekent dat je voor een maaltijd op de lokale markt rond de €1 betaalt, en een maaltijd in een westers restaurant rond de €5 – €10.

Wil je leuke dingen doen in en rond Semporna? De entree voor Skull Hill is gratis, maar hou er rekening mee dat je ongeveer 10 RM (€2) kwijt bent aan een Grab. Een Grab in de stad zelf kost je altijd rond €1. Wanneer je een dag wilt duiken in de omgeving moet je rekening houden met ongeveer €70 per dag (3 duiken). Hier komen ook nog kosten bij voor het gebruik van de pier a 10 RM (€2) waar je ook heen gaat.

Om hier te komen neem je waarschijnlijk een vlucht naar Tawau. Gelukkig kost het met AirAsia allemaal niet zoveel, en kun je vanuit Kuala Lumpur voor €40 deze kant op vliegen, en kost het vanuit Kota Kinabalu zelfs maar €25.

Transport in Semporna:

In en rond Semporna kun je het beste een Grab boeken. Dit is een soort Uber wat ze in Maleisië gebruiken. Ideaal omdat je niet met de chauffeur hoeft te bespreken waar je heen gaat of wat de prijs is.

Wanneer je naar Mabul Island of een van de andere eilanden gaat, zal je uiteraard een boot moeten nemen. Als je een duiktrip hebt geboekt bij één van de duikscholen in Semporna wordt dit voor je geregeld.

Om vanuit Semporna naar andere plaatsen op Borneo te gaan zal je waarschijnlijk een vliegtuig moeten nemen. Borneo is het twee na grootste eiland ter wereld, en de afstanden zijn dus ook gigantisch. Semporna heeft zelf geen luchthaven, maar op ruim een uur rijden ligt de luchthaven van Tawau.

Een deel van Sabah zou je wel met de bus kunnen bereizen. Zo doe je er ongeveer 9 uur over naar Kota Kinabalu, 4 uur naar de Kinabatangan rivier of 5 uur naar Sepilok.

Must-see & Do in Semporna

Bukit Tengkorak

Bukit Tengkorak, oftewel Skull Hill, ligt op een kwartiertje rijden van de stad. De heuvel is onderdeel van een oude vulkaan, en hier vind je een belangrijke archeologische site. Bij de ingang is een museum waar je de archeologische vondsten van deze plek kunt bekijken. Daarna loop je in ongeveer een half uur naar boven via een lange steile trap, met ruim 600 treden. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over Semporna en de eilanden voor de kust, omdat je op ruim 500 meter boven zeeniveau staat.

Entree tot de heuvel is gratis, je hoeft je alleen maar in te schrijven bij de receptie. Het is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, dus helaas kun je hier niet komen voor de zonsondergang.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Borneo!

Masjid Pekan Semporna

Masjid Pekan Semporna is de moskee aan het water. Dit is by far het mooiste gebouw van Semporna, en zeker het bekijken waard als je er toch bent. Zeker tijdens zonsondergang is het mooi omdat de gigantische gouden koepel glinstert door de laagstaande zon.

Regatta Lapa

In april vieren de Bajau people de Regatta Lapa. Dit is een traditioneel festival, waarbij een schoonheidswedstrijd voor boten wordt gehouden. Er is 2 dagen feest met dansers, muzikanten en traditionele games zoals touwtrekken tussen boten.

Wat te doen rondom Semporna?

Tun Sakaran Marine Park

Zoals eerder genoemd zijn de eilanden voor de kust van Semporna dé reden dat toeristen deze kant op komen. Sommige eilanden, zoals Sipadan en Mabul staan internationaal bekend als een van de beste duikplekken ter wereld, vanwege de ontzettend rijke onderwaterflora en -fauna. Sipadan is vooral beroemd vanwege de grote scholen vissen, gigantische schildpadden en vele soorten roggen en haaien. Het gebied rondom Mabul is juist een paradijs voor de macro liefhebber. Hier vind je voornamelijk kleine soorten zoals nudibranches, zeepaardjes, frogfish, scorpionfish en octopussen.

Ook voor niet-duikers biedt Pulau Mabul mogelijkheden. Zo kun je genieten van de zonsondergang op een van de strandjes, en kun je uitstekend snorkelen rondom het eiland. Op het eiland zelf vind je ook een vissersdorp, wat volledig op palen in het water gebouwd is.

Tawau Hills park

Op zo’n 24 km buiten Tawau vind je Tawau Hills park. Hier heb je de hoogste tropische boom ter wereld, bijna 90 meter! Daarnaast vind je in dit park een canopy, botanische tuin en meerdere hiking trails. Dit is ook een fantastische plek voor vogelliefhebbers.

Wat is het beste hostel in Semporna?

We Think You’ll Island Backpackers

Island Backpackers lijkt de beste optie te zijn in Semporna. In de gemeenschappelijke ruimte staan banken en een grote tafel, de wifi is goed en de staff is vriendelijk. Het hostel is schoon, ligt in het centrum van Semporna en je krijgt er gratis ontbijt.

Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Semporna

Summer Breeze heeft een uitgebreide menukaart waar je zowel lokale als westerse gerechten kunt krijgen. Hier hebben ze alles van pasta & pizza, tot salades, rijst & noodles. Daarnaast hebben ze gigantische toetjes met veel fruit & popsicles erop. Let op, check de locatie op google maps, want op Maps.me klopt het niet.

Buddy bistro is een rustig restaurantje met een simpele westerse kaart. Je krijgt hier grote porties tegen een redelijke prijs. Het is ook een van de weinige plekken in Semporna waar ze alcohol schenken, wat waarschijnlijk komt door de live band die ’s avonds van 19 tot 23 uur speelt.

Meer inspiratie nodig voor Semporna?

Waarheen reizen na Semporna?

Waarschijnlijk ben je in Semporna om de prachtige eilanden Mabul of Sipadan te bezoeken. Verder kun je vanuit Semporna over land richting Danum Valley of de Kinabatangan rivier. Je zou ook in minder dan een uur naar de luchthaven van Tawau kunnen rijden, vanaf waar je rechtstreekse vluchten hebt naar Sandakan, Kota Kinabalu of Kuala Lumpur.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier al onze artikelen over deze prachtige bestemming!