• Menu
  • Menu

Sepilok: Hier vind je de leukste plekjes om wildlife te spotten!

Sepilok is een klein gemoedelijk dorpje gelegen in het noordoosten van Borneo, vlakbij de grote stad Sandakan. Sepilok staat vooral bekend om de vele rehabilitatiecentra waar je bijzondere bedreigde diersoorten kunt ontdekken. Je spot hier bijvoorbeeld de innemende orang-oetans, hilarische neusapen en bijzondere Maleisische honingbeer.

Daarnaast kun je op een relaxte manier het regenwoud ontdekken in het Rainforest Discovery Centrum. Overdag maak je hier fijne wandelingen om meer te leren over alle flora en fauna in de jungle van Borneo. ’s Avonds kun je onder begeleiding van een gids een nachtwandeling maken om nog meer wilde dieren te spotten.

Al met al is Sepilok dus fantastisch voor natuurliefhebbers en om Sepilok goed te bekijken heb je ongeveer 3 nachten en 2 volle dagen nodig. Dus ben jij benieuwd naar wat te doen in en rondom Sepilok? In dit artikel lees je alle highlights en tips om alles uit je verblijf in Sepilok te halen!

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Sepilok | Rondom Sepilok | Leukste slaapplekken | Eten & Drinken | Meer inspiratie | Verder reizen na Sepilok

Praktische info over Sepilok

Tijdsverschil

6 Uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Sepilok

De beste reistijd voor Sepilok is ongeveer van juni t/m oktober. Dit is ook de beste tijd om naar Selingan (Turtle) Island te gaan en om orang-oetans in het wild te spotten. Hierna begint namelijk het regenseizoen, en ook de wilde dieren zullen schuilen voor regen. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties wel vaak hoger.

Vanwege het onvoorspelbare tropische klimaat kun je tijdens het regenseizoen ook droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het juist dagen achter elkaar regen. Grote kans dus dat het, ongeacht het seizoen, tijdens je Borneo rondreis wel een keertje zal regenen.

Hoe duur is Sepilok?
Zuidoost Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo wel net iets prijziger dan het vaste land. In Sepilok slaap je waarschijnlijk in een resort, waar je voor €38 euro je eigen kamer hebt.

Om in Sepilok te komen neem je een binnenlandse vlucht naar Sandakan. Vanuit Kota Kinabalu. betaal je hier maar+/- €15 voor. Reis je met de bus is dit niet veel goedkoper, maar je doet er veel langer over. Een Grab vanaf de luchthaven van Sandakan kost je rond de €3, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Een Grab in de stad zelf kost je €1, maar het meeste in Sepilok is op loopafstand en kost het je dus helemaal niks!

Eten in Sepilok is net wat prijziger omdat er niet zoveel opties zijn. Er is bijvoorbeeld geen marktje waar je voor een prikkie een lokale maaltijd kunt scoren. Voor avondeten in een van de resorts betaal je rond de €5 – €10, waarbij geldt hoe goedkoper het resort, hoe goedkoper het eten in het restaurant.

Wil je leuke dingen doen in en rond Sepilok? Een bezoekje aan de orang-oetans kost je 30 RM + 10 RM voor een camera, maar voor deze prijs mag je zowel ’s ochtends als ’s middags naar binnen. Toegang tot het Rainforest Discovery Centre kost 15 RM overdag of 30 RM voor een nachttour, en entree bij de beren is 30 RM. Wil je de neusapen bezoeken? Dan kost je dit 60 RM + 10 RM voor je camera en reken ook op 100 RM voor transport. Wil je graag de schildpadden zien op Selingan Island? Dan zal je wat dieper in je buidel moeten tasten, want dit kost ruim €200 per persoon.

Transport in Sepilok:

In Sepilok zijn de meeste activiteiten op loopafstand. Alleen voor de neusapen moet je een half uur rijden, waarvoor je het beste een Grab kunt boeken. Dit is een soort Uber wat ze in Maleisië gebruiken. Ideaal omdat je niet met de chauffeur hoeft te bespreken waar je heen gaat of wat de prijs is. Je kunt je creditcard gegevens in de app opslaan, of cash betalen na het ritje. Zorg er dan wel voor dat je veel klein geld hebt, omdat ze niet altijd genoeg wisselgeld bij zich hebben. Omdat er zo ontzettend veel Grabs beschikbaar zijn hoef je nooit lang te wachten. ’s Avonds rijden ze trouwens niet in Sepilok, maar gaan ze terug naar Sandakan.

Aangezien Borneo het twee na grootste eiland ter wereld is, en de afstanden zijn dus ook gigantisch zijn, neem je waarschijnlijk een vlucht van of naar Sandakan. De luchthaven van Sandakan ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Sepilok. Een deel van Sabah zou je wel met de bus kunnen bereizen. Zo doe je er ongeveer 6-7 uur over naar Kota Kinabalu, 2,5 uur naar de Kinabatangan rivier of 5 uur naar Semporna / Mabul Island.

Auto huren in Borneo? Wij gebruiken altijd Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Is Sepilok veilig?

Hou er rekening mee dat je midden in de jungle zit, wat betekent dat er veel wilde dieren zijn. Gedraag je verstandig en kom niet te dichtbij.

In dit deel van Borneo komt Malaria en Dengue voor, wat betekent dat je goede muggen maatregelen moet nemen. Draag lange kleding en gebruik een sterke anti-insect spray met een hoog percentage DEET.

Must-see & Do in Sepilok

Orang-Oetan Rehabilitatie centrum

Het Orang-Oetan rehabilitatie centrum is een natuurreservaat waar de apen worden opgevangen. De orang-oetans die hier leven zijn ofwel bevrijd uit gevangenschap of het zijn weesjes die hun moeder tijdens de houtkap hebben verloren. In het centrum leren ze (opnieuw) klimmen, nesten bouwen en eten zoeken. Op deze manier leren ze overleven, zodat ze terug kunnen keren naar het wild.

Het park is goed aangelegd en je loopt over houten paden richting het observatieplatform. Dit betekent dat je niet persé stevige schoenen aan hoeft te trekken. Het is altijd een kwestie van geluk of de orang-oetans op het eten af komen. Aangezien de apen semiwild zijn komen ze alleen wanneer ze niet genoeg voedsel kunnen vinden. Wanneer er dus geen apen zijn, is dit eigenlijk een goed teken. Komen de orang-oetans niet opdagen? Niet getreurd. Het is sowieso een super mooie omgeving met gigantisch hoge bomen. Ook zie je hier waarschijnlijk makaken die het eten proberen te stelen van de orang-oetans, en vliegen er veel vogels (neushoornvogels) tussen de boomtoppen.

Twee keer per dag worden de orang-oetans gevoerd, om 9.30 en om 15 uur. Je kunt dus het beste rond deze tijd naar het park komen, want dan heb je de meeste kans een orang-oetan te spotten.

Om het orang-oetan rehabilitatiecentrum te bezoeken moet je 30 RM betalen, en nog 10 RM extra als je een camera bij je hebt. Het gebruik van een kluisje is gratis (en verplicht). Je kaartje is wel de hele dag geldig, zodat je ’s middags nog een keertje kunt gaan. Tijdens de tweede voedertijd is het vaak rustiger, dus waarom dan niet ook nog even gaan als je tijd hebt?

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Op een half uur rijden van Sepilok vind je het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary, oftewel een stuk mangrove waar heel veel neusapen in het wild leven. De neusaap komt alleen voor op Borneo, en ze zien er echt hilarisch uit. Vooral de mannetjes maken de vreemdste geluiden.

Net als bij de orang-oetans worden de apen hier op vaste tijden gevoerd. Op platform A om 9.30 en 14.30 uur, en op platform B om 11.30 en 16.30 uur. Hier geldt dat je het beste zo vroeg mogelijk kunt gaan, op deze manier ben je de andere toeristen voor en is het super rustig. Daarnaast zijn de neusapen dan ook actiever omdat het nog niet zo warm is. Waarschijnlijk zie je meerdere groepen neusapen, de familie met de Alpha Male en één of meerdere groepen met de vrijgezelle mannetjes neusapen.

Naast dat je waarschijnlijk de neusapen van dichtbij kunt bekijken heb je hier ook kans om de silverleaf monkeys spotten met hun oranje baby’s en er zitten hele mooie felgekleurde krabben tussen de mangrove.

Het park is goed aangelegd en je loopt over houten paden richting het observatieplatform waar het eten wordt neergelegd. Dit betekent dat je niet persé stevige schoenen aan hoeft te trekken.

Er is dagelijks een shuttle service vanaf het Sepilok Orang-Oetan Rehabilitatie centrum om 10.30, en die komt terug om 16.30. Het is alleen fijner als je met je eigen vervoer kunt gaan. Hou er wel rekening mee dat de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary in the-middle-of-nowhere ligt, en je dus niet ter plaatse een Grab kunt regelen.

Om de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary te bezoeken moet je 60 RM betalen, en nog 10 RM extra als je een camera bij je hebt. Dit is helaas vrij duur, wat komt doordat het opgericht is door de eigenaar van een lokale palmolieplantage. Wat dat betreft is het de vraag of je hier wel heen moet gaan, ondanks dat het de perfecte plek is om de neusapen van dichtbij te bekijken.

Rainforest Discovery Centre

In het Rainforest Discovery Centre kun je op een laagdrempelige manier het regenwoud ontdekken. Hier leer je meer over de flora en fauna in de jungle van Borneo in het jungle educatie-centrum en de botanische tuin. Het is in dit park verrassend rustig, wat misschien te maken heeft met de gigantische oppervlakte van het park. Je zou hier uren kunnen ronddwalen over een van de mooie routes door het park, maar je kunt ook gaan voor een comfortabele korte jungletocht.

Een ander letterlijk hoogtepunt van het Rainforest Discovery Centre is de canopy met uitkijktorens, waar je tussen de boomtoppen kunt lopen en mooie vogels kunt spotten. Daarnaast kun je op deze manier de mooie natuur van boven bewonderen. Pas bij de canopy wel op voor de makaken, oftewel de gangsters van Borneo. Er wordt hier ook op meerdere plekken voor gewaarschuwd, want ze hebben het imago om erg agressief te zijn. Wanneer de Alpha male je als een bedreiging ziet zal hij aanvallen, wat je uiteraard niet wilt. Op het moment dat je de apen tegenkomt moet je rustig en stil blijven, langzaam weglopen en het allerbelangrijkste: Kijk de aap niet in zijn ogen aan.

Hou er rekening mee dat de meeste dieren zich midden op de dag terug trekken vanwege de hitte. Dit betekent dat je ze hoogstwaarschijnlijk niet ziet als je midden op de dag gaat. Voordeel is wel dat je dan ook niet wordt lastig gevallen door de makaken.

Toegang tot het Rainforest Discovery Centre kost 15 RM.

Nightwalk in het Rainforest Discovery Centre

Naast dat je overdag in het Rainforest Discovery Centre kunt rondwandelen, is het ook mogelijk om hier ’s avonds onder begeleiding van een gids een nachtwandeling te maken. Tijdens deze spannende wandeling ga je op zoek naar nachtdieren.

Het avontuur begint bij de canopy waar een aantal tagoeans wonen. Tagoeans zijn een soort gigantische eekhoorns, die vanwege hun lichaamsbouw ontzettend ver kunnen springen. Wanneer ze in de schemering wakker worden springen ze van boom naar boom, en kunnen vanwege hun lichaamsbouw wel 100 meter door de lucht glijden.

Daarnaast is de kans groot dat je slangen, spinnen, schorpioenen en nog veel meer engerds tegenkomt. Verder ga je op zoek naar wat dieren waar je meer geluk voor moet hebben, zoals een orang-oetan die een nest aan het maken is, of het spookaapje en plompe loris.

Neem een zaklamp mee voor tijdens de nachtwandeling, en hou er ook rekening mee dat je geen foto’s met flits maakt van actieve dieren. Dit kan de dieren tijdelijk verblinden waardoor ze niet kunnen jagen of zelf ten prooi kunnen vallen. Daarnaast is het ook verstandig om een lange broek en goede dichte schoenen aan te trekken, ’s nachts zijn er namelijk een hoop insecten actief.

De kosten voor de nightwalk zijn 30 RM en de wandeling duurt van 18 tot 20 uur. Regel wel van te voren een transfer terug naar je accommodatie, want rond dat tijdstip zijn er geen Grabs meer in Sepilok.

Opzoek naar tropische vogels

In Sepilok vind je ontzettend veel kleurrijke vogels zoals ijsvogels en neushoornvogels. Goede plekken om op zoek te gaan naar deze gevleugelde vrienden zijn het het Sepilok Jungle Resort en het Sepilok Nature Resort. Bij beide resorts heb je een meertje en heerlijke zitplekken. Uiteraard moet je hier wel geduld voor hebben, en een goede lens als je foto’s wilt maken.

Sun Bear Conservation Centre

In dit reservaat vind je opgevangen Maleisische honingberen, de kleinste beren ter wereld. Hier is een observatie platform en loop je over een houten trail waarbij je de beren vanaf boven kunt bekijken. Ook staan er verrekijkers die je kunt gebruiken om de beren goed te bekijken.

Je vind dit reservaat direct naast het orang-oetan centrum, dus als je toch in de buurt bent is het de moeite waard hier ook even een kijkje te komen nemen. Het is elke dag open van 9 tot 15.30 en kost 30 RM.

Wat te doen rondom Sepilok

Vanuit Sepilok kun je ook allerlei leuke trips maken in de omgeving van Sandakan. Sommige van deze plekken kun je zelfstandig bezoeken, anderen beter via een tour. Hieronder lees je welke plekken rondom Sepilok de moeite waard zijn.

Selingan Island

Selingan, ook wel bekend als ‘Turtle Island’, is de beste plek in Maleisië om schildpadden te zien. Het bijzondere schildpaddenreservaat ligt op een uurtje varen van Sandakan. Hier kun je onder begeleiding zien hoe grote zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. De eieren worden vervolgens voorzichtig uitgegraven en op een veilige plek opnieuw begraven. Wanneer de eieren uitkomen worden deze weer vrijgelaten op het strand. Je hebt de meeste kans om dit mee te maken tussen juli en oktober (en dan vooral tijdens volle maan), maar de schildpadden komen hier het hele jaar door aan land.

Naast dat Selingan Island interessant is vanwege de schildpadden, is het ook een heerlijk bounty-eiland met een prachtig zandstrand, palmbomen en koraalriffen waar je kunt snorkelen. Het eiland is wel mini, je loopt er zo een rondje omheen. Overdag op het strand komen soms ook vergeten eieren uit, dus kan het zomaar gebeuren dat er ineens een baby schildpadje tevoorschijn komt naast je handdoek.

Op het eiland vind je maar één simpele accommodatie. Het is erg kleinschalig, zodat het aantal bezoekers op het eiland beperkt blijft en de schildpadden in een rustige omgeving zitten. Dit betekent helaas dat het al maanden van te voren volgeboekt zit, en het ook een hele dure tour is. Maar het is wel echt een once-in-a-lifetime kans.

Sandakan Heritage route

Op 20 minuten rijden buiten Sepilok vind je de stad Sandakan, de tweede grootste stad van Sabah met zo’n 400.000 inwoners. Het is een stad die door veel reizigers als tussenstop wordt gebruikt om een bezoek te brengen aan omliggende topattracties. Maar dit betekent niet dat er in Sandakan niks interessants te zien of te doen is. Zo heb je hier bijvoorbeeld dagelijks de grootste vismarkt van Sabah, waar je heerlijke seafood gerechten kunt eten.

In Sandakan kun je de Heritage route wandelen langs vijftien historische gebouwen en punten. Je komt bijvoorbeeld langs het Agnes Keith House en het ernaast gelegen English Tea House, kathedralen, tempels en een moskee. Je kunt de wandeling beginnen bij het Toeristen Informatie Centrum, en hier gelijk een kaart met de route oppikken.

War memorial park

Het Sandakan War memorial park is een herdenkingspark op de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een krijgsgevangenenkamp stond. Hier werden tijdens de Japanse bezetting van Sabah veel soldaten van het Britse en Australische leger gevangen gehouden. Het park is gratis, dus als je tijd hebt is het goed om even een kijkje te nemen.

Wat zijn de beste hostels in Sepilok?

We Think You’ll Sepilok Jungle Resort

Simpele kamers met goede bedden en airco op een prachtig aangelegd terrein. Loopbruggetjes door de natuur en over het water, waar je tijdens het gratis ontbijt al veel tropische vogels kunt spotten. Er zit ook een heerlijk zwembad en is op 5 min lopen van de orang-oetans & beren.

Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Sepilok

Lake side bistro is het restaurant van Sepilok Nature Resort. Je kunt hier heerlijk en betaalbaar eten in een luxe sfeervolle setting. Ze hebben een uitgebreide westerse kaart met salades, burgers en pasta’s.

Banana café is het restaurant van het Sepilok Jungle Resort. Hier hebben ze verse fruitsapjes en prima lokaal en westers eten voor een redelijke prijs.

Mama Wati’s is een lokaal restaurantje op loopafstand van het Orang-Oetan centrum. Laat je niet afschrikken door de plastic stoelen en golfplaten dak, de aardappelpasteitjes en gefrituurde banaan zijn hier heerlijk.

Meer inspiratie nodig voor Sepilok?

Waarheen reizen na Sepilok?

Vanuit Sepilok kun je makkelijk over land naar de Kinabatangan rivier reizen. Wil je nog wat verder door is het ook te doen om naar Danum Valley of Semporna te reizen, vanaf waar je de boot kunt pakken naar Mabul Island. Wil je de andere kant op, dan kun je ook over land richting Kinabalu National Park of zelfs Kota Kinabalu rijden. Al is dit best een flinke rit, en zou je er ook voor kunnen kiezen om dit stuk te vliegen.

Je zou ook in een half uurtje naar de luchthaven van Sandakan kunnen rijden, vanaf waar je rechtstreekse vluchten hebt naar Tawau, Kota Kinabalu of Kuala Lumpur.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier al onze artikelen over deze prachtige bestemming!