• Menu
 • Menu

Cairns: een minigids voor deze populaire backpackersbestemming

Cairns is al jaren een favoriete stop voor Backpackers. Berucht om haar nachtleven, geliefd om haar mooie omgeving en toffe tours die je er kunt doen. Cairns is voor veel backpackers dan ook het begin of juist het eindpunt van een mooie reis langs de oostkust van Australië. Voor degenen die net zijn aangekomen is een drankje in het bruisende nachtleven van Cairns een makkelijke manier om wat mensen te leren kennen, voor degenen die Australië verlaten is een drankje de perfecte manier om gedag te zeggen (of hun vlucht te missen). Maar gelukkig is Cairns meer dan alleen maar zuipen. En hoewel de stad, behalve de chille lagoon en het lekkere weer, eigenlijk niet superveel te bieden heeft is het wel een ideale basis om de omgeving te gaan verkennen. Ga bijvoorbeeld mee met de populaire Uncle Brians tour. Een tour vol plezier, mooie regenwouden en heerlijke zwemplekjes. Daarnaast gaan er dagelijks tours waarbij je snorkelt of duikt op het Great Barrier Reef. Ook skydiven en bungeejumpen behoren tot de mogelijkheden. Kortom, Cairns is een plek waar je je makkelijk een dag of 3-4 kunt vermaken, maar waarbij je ook zomaar langer kunt blijven hangen als je leuke mensen ontmoet. Staat Cairns ook op jouw oostkust route? Deze ultieme gids voor Backpacken in Cairns vertelt je alles wat je moet weten om het optimale uit je reis te halen!

In dit artikel

Praktische Info | Hoogtepunten Cairns | Roadtrip rondom Cairns| Leukste slaapplekken | Eten & Drinken | Meer inspiratie

Praktische info over Cairns

Tijdsverschil Tijdens onze zomertijd is het in Cairns 8 uur later, in onze wintertijd is het 9 uur later in Cairns. Beste reistijd voor Cairns Vanwege het tropische klimaat is Cairns eigenlijk het hele jaar warm, maar als je denkt dat Cairns dan ook het hele jaar lekker weer heeft, zit je mis. Cairns kent namelijk een heftig regenseizoen, waarbij (logisch) veel regen valt maar waarbij ook orkanen veel schade aanrichten. De beste reistijd is dan ook maart t/m november. Je kunt daarbij aanhouden dat hoe groter de kans op lekker weer in Nederland, hoe groter de kans op lekker weer in Cairns. Oftewel, in maart en november vallen nog steeds buien maar in juli/augustus is dat stukken minder. De minst goede reistijd voor cairns is december t/m februari. Daar zijn twee redenen voor. Allereerst is het in december en januari erg druk in Cairns in verband met de feestdagen. Ook veel locals boeken een tripje naar Cairns en dat betekent: volle hostels, volle tours en minder ruimte voor spontaan reizen. De tweede reden – en dat geldt eigenlijk voor het gehele noorden van Australië – is het weer. Tussen december en februari razen er heftige regenbuien en een aantal dikke orkanen door het noorden van het land. Kans dus dat jouw tour op het Great Barrier Reef niet door kan gaan en dat is zonde. Hoe duur is Cairns? Cairns is één van de goedkopere plekken in Australië, zeker als het aankomt op de dingen die belangrijk zijn voor jou als backpacker. Hostels zijn bijvoorbeeld vrij goedkoop en de goedkoopste dorms kosten slechts 11 Australische dollar- zo’n 7-8 euro. Ook privé-kamers heb je in Cairns al vanaf 40 Australische dollar. Veel hostels hebben gratis ontbijt en een keuken waar je zelf kunt koken. Ook zijn er talloze backpacker meal deals waarbij je een bord pasta kunt krijgen voor $5. Omdat er veel concurrentie is tussen bars, hebben veel plekken ook happy hours en/of standaard goedkope biertjes. Wat Cairns duurder maakt zijn de tours die je hier doet, al zijn die ook niet overdreven duur. Maar als je bijvoorbeeld Uncle Brians tour, een skydive, een bungeejump én een trip op het Great Barrier Reef doet, reken er dan maar op dat je ongeveer 1000 Australische dollar kwijt bent. Transport in Cairns: Cairns heeft een goed werkend busnetwerk, dus maak daar gebruik van als je wat langere afstanden moet afleggen. Verder ligt er ook flink wat kilometers fietspad dus het is ook leuk om bij je hostel een fiets te pakken en op die manier het stadje te verkennen. Als je in zuidelijke richting rijdt en de backpackersroute volgt, dan is de eerstvolgende logische plek Mission Beach. Voor werk komen ook redelijk wat backpackers naar Innisfail en Bundaberg. Verder heeft Cairns een internationale luchthaven met directe vluchten naar andere plekken in Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hong Kong en China.
Auto huren in Cairns? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.
Is Cairns veilig? Cairns is net als de rest van Australië gewoon veilig zolang je een beetje common sense gebruikt. Dat betekent dus niet in je eentje door donkere steegjes lopen ’s avonds laat, je telefoon niet op de bar laten slingeren en goed insmeren, ook als de zon niet schijnt. Waar je misschien minder bewust van bent als Nederlander, zijn de natuurlijke gevaren die in Cairns en grote delen van Noord-Australië leven. Als je tussen november en mei in Cairns bent, zwem dan alleen in de omheinde stukjes zee. Daarbuiten kunnen namelijk stingers zitten. Dit zijn vervelende kleine kwalletjes die ontzettend gemeen en dodelijk kunnen steken. Verder kunnen er ook krokodillen zitten in de gebieden die je bezoekt, de waarschuwingsbordjes zijn dus niet alleen voor Instagram!

Must-see & Do in Cairns

Chillen op de promenade

Cairns heeft langs het water één grote promenade die uitermate geschikt is voor chillen, mensen kijken en een avondwandelingetje. Chillen doe je bijvoorbeeld in de lagoon, een gigantisch openbaar zwembad waar je heerlijk in kunt afkoelen. Mensen kijken is het leukst bij de openbare fitnesspleinen waar je de fitnessbunny’s hunzelf iets te serieus ziet nemen en een avondwandelingetje doe je het best over de markt die ’s avonds wordt opgezet.

Hike door Mount Whitfield Conservation Park

Mount Whitfield Conservation Park ligt op zo’n 5 kilometer van het stadscentrum van Cairns. Het is een ideale plek om zelfstandig de jungle van Cairns in te trekken en mooie wandelingen te maken. Er zijn korte wandelingen van 1,5 km, maar ook iets meer uitdagende van 6,5 km die je nog kunt uitbreiden met side-tracks naar indrukwekkende viewpoints. Onderweg kom je behalve de verkoelende schaduw, groene planten en kleurrijke bloemen ook allerlei wildlife tegen. Dit park staat namelijk bekend om de mooie vogels en ook wallabies kom je hier regelmatig tegen. Verder kun je een bezoek aan dit park combineren met een bezoek aan de Flecker Botanical Gardens. En als je net als veel backpackers botanische tuinen niet cool genoeg vindt zal je nu denken: “Ja joehoe, botanische tuinen, ik ben toch nog niet bejaard?” Maar probeer deze tuinen gewoon te zien als een verlengstuk van de jungle hike, maar dan met meer uitleg en mooi aangelegde paden. Het zal je niet teleurstellen.

Whitewater rafting

Klaar voor adrenaline, stroomversnellingen en waarschijnlijk een nat pak? Dan moet je zeker gaan raften in de buurt van Cairns. Tijdens een raftingtour over de Tully River raas je als een malle de rivier over terwijl je omringd wordt door eeuwenoude regenwouden. Hoewel je deze activiteit ook vanuit Mission Beach kunt doen en het daar vanwege het vervoer iets goedkoper is, kun je het ook gewoon vanuit Cairns doen als dat beter uitkomt. Benieuwd? Kijk hier voor de mogelijkheden en gebruik de kortingscode BACKPACKCENTRALE voor extra korting op jouw rafting tour.

Duiken op Great Barrier Reef

Cairns is een van de populairste plekken in Australië om een duik op het Great Barrier Reef te maken. Je hebt hier dan ook legio opties en er zit zeker iets tussen voor jouw budget en wensen. Kies bijvoorbeeld voor een eendaagse snorkeltour als je niet wilt duiken en gewoon een keer het Great Barrier Reef wilt zien. Wat meer budget, of wil je ook duiken? Dan zijn er één, twee- en driedaagse tours waarbij je meerdere duiken maakt. Ook kun je in Cairns relatief goedkoop (voor Australische begrippen) je PADI halen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor duiken in Cairns? Neem contact op met Dutchies Travel voor de opties. Gebruik dan ook de kortingscode BACKPACKCENTRALE voor extra korting op jouw duiktour!

Uitstapje naar Atherton Table Lands

Gaat jouw hart sneller kloppen van watervallen, groene glooiende heuvels en koeien? Dan moet je een tripje door de Atherton Table Lands maken. Deze trip kun je zelfstandig doen met een huurauto (zie roadtrip rondom Cairns), maar je kunt er ook voor kiezen om een tour te joinen. Zo is de Uncle Brians Tour zeer populair omdat je in één dag de highlights ziet en heel veel gezelligheid gaat beleven. Benieuwd naar de Uncle Brians Tour? Check de beschikbaarheid bij Dutchies Travel en vergeet niet de kortingscode BACKPACKCENTRALE te gebruiken voor extra korting op al jouw geboekte activiteiten.

Maak een trip naar Cape Tribulation

Cape Tribulation is één van de plekken in Australië waar het Great Barrier Reef en het regenwoud samen komen. De regenwouden die je hier vindt zijn de oudste levende regenwouden ter wereld en vormen één van de meest diverse ecosystemen op aarde. Je vindt hier bomen die meer dan 2000 jaar oud zijn, spinnen die vleeslollies eten en als je geluk hebt een Cassowary. Je kunt het allemaal met eigen vervoer bekijken, maar er zijn ook veel één en tweedaagse tours waarbij je niet alleen de highlights ziet, maar bijvoorbeeld ook een riviercruise doet om krokodillen te spotten.

Bungeejumpen

Bungee jumpen is volgens veel mensen nóg enger dan skydiven en wij kunnen ons daar zeker in vinden. Vanuit een vliegtuig ben je namelijk zo hoog dat je de grond niet zo snel op je af ziet komen, maar bij bungee jumpen… niet te doen hoe spannend. Heb jij dus altijd al willen bungee jumpen? Dan is Cairns dé plek om dit te doen in Australië. Met het wereldwijd bekende bedrijf AJ Hacket spring je midden in het regenwoud van een 50 meter hoog platform. Als je een echte waaghals bent kun je ook nog eens je hoofd dippen in de pool met koud water die onder je ligt. Durf jij het aan? Kijk hier voor prijzen en mogelijkheden en gebruik de kortingscode BACKPACKCENTRALE voor nog meer korting op jouw bungeejump.

Skydiven

Skydiven is nog zo’n ding dat veel backpackers doen tijdens hun reis door Australië. Het is toch een once-in-a-life-time dingetje en Australië biedt prachtige plekken boven het Great Barrier Reef, zo ook Cairns. Waar veel backpackers kiezen voor een skydive bij Mission Beach omdat dat nu eenmaal de populaire plek is, is Cairns ook een fantastische optie. Je springt boven Cape Tribulation en ziet met goed weer ook de Table Lands in de verte. Oh, en als je de andere kant opkijkt zie je het Great Barrier Reef door de azuurblauwe zee heen schijnen. En nog één niet onbelangrijk feitje: Skydiven in Cairns is goedkoper dan in Mission Beach. Benieuwd naar de prijzen? Kijk op Dutchies Travel en gebruik de kortingscode BACKPACKCENTRALE voor nog meer korting.

Feest!

Zoals gezegd is Cairns een van de populaire plekken om je reis door Australië te beginnen of af te sluiten. Er zijn dus altijd veel backpackers in Cairns en dat betekent dus ook feestjes! Het mooie aan stappen in Cairns is dat de hostels vaak ook een bar hebben waardoor je makkelijk met hostelgenootjes kunt indrinken. Vervolgens zijn er verschillende bars met happy hour, goedkope drank en ruime openingstijden. Kortom: ideaal voor een avondje (of twee) stappen.

Wat te doen rondom Cairns?

Zoals je tot nu toe hebt kunnen lezen is Cairns een goede uitvalsbasis voor de prachtige plekken in de omgeving. Veel van die plekken zijn leuk voor een uurtje of twee, waarna je eigenlijk weer verder wilt. Oftewel, de omgeving rondom Cairns is perfect voor een roadtrip! Huur of koop dus een auto en maak in 3-5 dagen de volgende roadtrip van ongeveer 700 km vanaf Cairns naar:
 1. Kuranda. Dit hippiedorpje heeft leuke marktjes en mooie natuur. Je kunt er ook komen via een spectaculaire treinrit, maar die is redelijke prijzig.
 2. Barron Falls. Deze spectaculaire 260 meter hoge waterval kun je vanuit Kuranda makkelijk bekijken.
 3. Port Douglas is een stijlvol en laidback kustplaatsje, vooral leuk om even een kopje koffie te drinken.
 4. Mossman gorge track. Loop door een eeuwenoud regenwoud langs de rivier naar een punt waar je heerlijk kunt pootje baden of kunt klauteren op de bolders in het water.
 5. Daintree & Cape tribulation dit is de plek waar het regenwoud en het great barrier reef samenkomen. Een prachtig groene plek waar je zeker een nachtje wilt slapen! Je kunt hier ook een riviercruise met krokodillen doen.
 6. Mareeba Wetlands – leuk om even de benen te strekken en de vele vogels te checken.
 7. Windin Falls – in ongeveer een uurtje loop je naar een epische natuurlijk infinity pool!
 8. Millaa Millaa Waterfall – een waterval zoals je die in sprookjes ziet. Als je langer in dit park blijft kun je nog veel meer toffe watervallen zien op het waterval circuit.
 9. Nandroya falls – een dikke vette straal water die 50 meter naar beneden valt. In de pool eronder kun je heerlijk zwemmen.
 10. Mena creek falls – deze toffe waterval bekijk je vanaf een mooie hangbrug.
 11. Joshepine falls – nog een mooie waterval waar je lekker in kunt dippen.
 12. Bobinda boulders & Devil’s pool – een mooie plek om te zwemmen. Er zitten ook leuke schildpadjes in het water en je kunt er gratis kamperen.

 Deze ultieme roadtrip rechtstreeks op je telefoon 👍 👍?

 1. Zorg dat je de app Maps.me geïnstalleerd hebt op je telefoon
 2. Klik deze download link
 3. Kies de optie: openen met Maps.Me
 4. Voila, als het goed is vind je nu allemaal blauwe pinnetjes rondom Cairns
 5. Happy Roadtrippin’

Wat zijn de leukste slaapplekken in Cairns?

We Think You’ll Bounce Cairns

Bounce Cairns heeft gratis en onbeperkt wifi, gratis ontbijt, een zwembad en een fijne gemeenschappelijke ruimte. Bovendien is dit hostel iets minder party-achtig dan andere hostels in Cairns. Dat betekent dat je dus gewoon kunt slapen na een nachtje stappen. Wel zo handig als je de volgende dag vroeg op moet voor een tour! Bekijk prijs op Booking.com

Eten & Drinken in Cairns

Cairns heeft veel leuke cafés en restaurants, veel te veel om op te noemen. Hieronder hebben we een aantal suggesties! Rusty’s Markets is geopend van vrijdag t/m zondag op Grafton Street. Je kunt hier heerlijk vers fruit kopen, maar ook allerlei streetfood zoals crêpes. Ochre is zeker niet goedkoop en voor veel backpackers misschien te duur. Maar als je een bijzondere culinaire ervaring verkiest boven een avond zuipen is het zeker de moeite. Hier eet je namelijk alles wat Australië te bieden heeft: kangoeroe, krokodil, emu en wallabi.  Caffiend schenkt de beste koffie in Cairns en heeft heerlijk ontbijt en lunch. The Flying Monkey Café heeft een wel heel gechillde vibe 🙂 The Woolshed richt zich specifiek op Backpackers met goedkope drank en mooie feestjes tot in de vroege uurtjes. Je kunt er ook slapen als je wilt! Gilligan’s is de meest beruchte bar/hostel van Cairns. Al sinds jaar en dag worden hier wilde feestjes gehouden waar de alcohol rijkelijk vloeit. The Jack richt zich ook op backpackers, maar iets meer met verfijnde muziek. Hier vind je vaak live optredens!

Meer inspiratie nodig voor Cairns?