• Menu
  • Menu

Auto huren op Madeira? Check deze 9 handige tips + antwoorden op veelgestelde vragen

Een auto huren op Madeira geeft je de vrijheid om prachtige viewpoints te verkennen en populaire wandelingen te doen voordat de grote tourgroepen er komen. Maar ook het rijden zelf is al een hele ervaring; wat een bergen, bochten en prachtige landschappen! Voordat je echter een auto huurt op Madeira is het wel handig om je in te lezen hoe je geld kunt besparen en betere keuzes kunt maken. Wij huren wel vaker auto’s in het buitenland en ook op Madeira huurden we voor één week een auto. Benieuwd naar de beste tips zodat je een goede huurauto kunt vinden op Madeira? Lees snel verder! 

Tips voor autohuur op Madeira

Vraag jezelf af: is het nodig?

Als je overweegt om een auto te huren op Madeira, moet je jezelf eerst afvragen of het echt nodig is om een auto te huren. Kun je Madeira ook zonder auto doen? Ja, dat kan zeker. Je kunt veel punten ook ontdekken met een taxi, dagtours en privé transfers. Echter heb je met al die opties wel veel minder vrijheid. Met een huurauto verken je Madeira op je eigen tempo en kom je op de mooiste plekken voordat de grote groepen arriveren.

Waar haal je de auto op?

Wil je de auto huren op de luchthaven van Madeira of huur je ‘m liever in het centrum van Funchal? Dat hangt vooral af van hoelang je de auto wilt gebruiken. Wil je een dagje een auto huren om bijvoorbeeld een bepaalde wandeling te doen, dan kun je ervoor kiezen om lokaal in Funchal een auto te huren.

Wil je de huurauto voor de hele week tot je beschikking hebben, dan kun je beter een auto huren op Madeira Airport. Je kunt dan namelijk direct na je vlucht naar je accommodatie rijden. Dat geeft meer flexibiliteit en minder kosten voor een taxi.

Ga vroeg weg, voordat de tourgroepen vertrekken

Madeira is een populair eiland en op de populaire plekken komen grote groepen toeristen vaak tegelijk aan. Niet allemaal in grote tourbussen, maar juist verspreid over kleinere bussen, jeeps en huurauto’s. Dat betekent allereerst dat je mooie uitzichtpunten moet delen met anderen, maar vooral het parkeren is dan wel een dingetje. Toen wij bijvoorbeeld Pico de Arieiro bezochten tijdens lunch zagen we auto’s geparkeerd in hoeken en standen waarvan je eigenlijk alleen maar kunt denken: HOE DAN?

Toen we dit eenmaal doorhadden en we steeds een half uurtje eerder (tussen 8:30 en 9:00) weg gingen bij onze accommodatie, was parkeren op populaire plekken vaak geen issue. Als we dan terugkwamen van onze wandeling of fotostop was het vaak alweer een stuk drukker. Dus tip: vertrek op tijd!

Vertrouw niet blindelings op Google Maps

Meestal is Google Maps je grote vriend op reis en op Madeira is dat niet anders. Alleen moeten we er wel een kleine kanttekening bij plaatsen. Google maps kun je instellen op de snelste route of de kortste route maar niet op de meest comfortabele route. Dat betekent dat je in Funchal nog wel eens door straatjes wordt gestuurd waarvan je denkt “oei daar gaan m’n spiegels.” En ook toen wij op weg waren naar Pico do Arieiro had Google Maps blijkbaar een afsnijroute gevonden. Dat dit weggetje ongeveer 30 graden steil was had Google er even niet bij verteld. We zaten echt te bidden dat er geen tegenliggers zouden komen en dachten echt dat de auto achterover zou kukelen! Zo steil! En was dit nodig geweest? Nee, we keerden twee minuten later weer terug op de weg waar we eerder al op zaten. 

Lang verhaal kort: kijk voordat je gaat rijden ook even wat een handige route is, en als google je een steegje in stuurt waarvan je denkt “nope” doe het dan vooral niet. Google vindt vanzelf wel een nieuwe (hopelijk betere) optie. 

Weet, het is best spannend

Het bovengenoemde voorbeeld was misschien extreem, maar ook de gewone wegen op Madeira zijn best een beetje spannend. De slingerende smalle bergwegen, de tunnels, de korte invoegstroken, het is wel even wennen vergeleken met ons platte Nederland. Als je je comfortabel voelt achter het stuur zal het geen probleem vormen, maar als je het eng vindt om te rijden vraag jezelf dan af of auto huren wel de beste optie is. Als je de hellingproef doodeng vindt, overweeg dan een automaat te huren. 

Zorg voor een een goede verzekering

Soms heb je van die plekken waar je best wat eigen risico wilt accepteren, maar op Madeira niet. Het rijgedrag van andere weggebruikers is prima, maar omdat je zoveel langs de uitgehakte kliffen rijdt ligt het risico van steenslag wel op de loer. Onze auto had bijvoorbeeld nog geen 1200 kilometer op de teller, maar wel al een flinke schade op de motorkap. Daarnaast zijn de wegen smal, dus een klein stuurfoutje of een ongelukkig getimede tegenligger kan je flink wat krassen opleveren.

Omdat je daar tijdens je vakantie geen zorgen over wilt hebben, raden wij je aan zorgeloos te boeken via SunnyCars. Wij doen dat ook altijd want die auto’s zijn namelijk standaard verzekerd zonder eigen risico. Bovendien kun je nog heel last-minute annuleren mochten je plannen toch wijzigen. 

Vergelijk de prijs van SunnyCars ook altijd even met de prijzen die je vindt op DiscoverCars. De auto’s die je daar vindt zijn soms goedkoper. Het is wel raadzaam om de extra verzekering van DiscoverCars erbij te nemen, je huurt dan namelijk ook zonder eigen risico. Via deze optie heb je bij beide verhuurders praktisch dezelfde deal.

Hemelsbrede afstanden zeggen weinig, gebruik een routeplanner

Als je een plan maakt voor een reis naar Madeira lijkt het logisch om plekken die op de kaart dicht bij elkaar liggen te combineren. Niet op Madeira. Door de hoogteverschillen is de kortste route is lang niet altijd de snelste route. Kijk dus altijd met een routeplanner hoe lang het rijden is want dan ga je andere, slimmere, keuzes maken. 

Tips voor een auto huren op Madeira: Zo vind je een goede deal

Hoe vind je een goede deal voor een huurauto op Madeira? Allereerst door op tijd te boeken. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter! Niet zeker of je plannen überhaupt wel doorgaan? Nog een reden om te boeken via SunnyCars of DiscoverCars. Bij SunnyCars kun je namelijk tot een uur van te voren nog kosteloos annuleren, bij DiscoverCars is dit 48 uur. Dus zorg eerst dat je die goede prijs vastlegt en ga daarna maar eens denken over of je echt naar Madeira wil. Het kan je zomaar een paar honderd euro schelen. 

Hoewel SunnyCars in onze ogen de meest relaxte ervaring biedt als het gaat om autohuur, zijn ze niet altijd de goedkoopste. Wil je goedkoper een auto huren op Madeira? Dan kijk je het beste op DiscoverCars

Je kunt het verschil tussen SunnyCars en DiscoverCars het beste vergelijken met het verschil tussen een luxe luchtvaartmaatschappij en bijvoorbeeld RyanAir. Bij de luxe luchtvaartmaatschappij zit alles bij de prijs inbegrepen, bij RyanAir moet je voor alles los betalen. Dat maakt uiteraard ook dat je niet betaalt voor dingen die je niet nodig hebt. Bij DiscoverCars kun je je voor een paar euro per dag namelijk ook bijverzekeren zodat je geen eigen risico meer hebt zodat je uiteindelijk precies hetzelfde koopt als bij SunnyCars

SunnyCars vs. DiscoverCars 

SunnyCars

✔️ Geen vervelende extra kosten, de prijs die je ziet is wat je betaalt
✔️ Vergelijkt bij meerdere aanbieders
✔️ Huur altijd zonder eigen risico, zonder mogelijkheid om dit te verhogen
✔️Gratis annuleren of wijzigen tot 1 uur voor aanvang van de huurperiode
✔️ 24/7 alarmnummer
✔️ Klantenservice in het Nederlands

DiscoverCars

✔️ Geen vervelende extra kosten, de prijs die je ziet is wat je betaalt
✔️ Vergelijkt bij meerdere aanbieders
✔️ Betaal minder dan bij de verhuurder
✔️ Mogelijkheid om het eigen risico af te kopen tegen een eerlijke prijs
✔️ Gratis annuleren of wijzigen tot 48 uur voor aanvang van de huurperiode
✔️ Klantenservice in het Nederlands

Waar moet je op letten om een goede deal te scoren? 

Naast het feit dat je het beste zoekt bij twee eerder genoemde aanbieders, zijn er nog een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je geld kunt besparen:

  • Boek vroeg – de huurprijzen gaan alleen maar omhoog als je langer wacht. Helaas hebben wij dit zelf aan den levende lijven ondervonden.
  • Kijk altijd naar de weekprijs, ook als je bijvoorbeeld 5 of 6 dagen gaat. Soms is de weekkorting zo hoog dat het goedkoper is om een week te huren dan 5 of 6 dagen.
  • Klik altijd helemaal door naar het “boeking bevestigen scherm” dan weet je wat voor prijs je daadwerkelijk moet betalen nadat eventuele extra’s erbij zijn gekomen.
  • Kies voor Vol-tot-Vol. Dat betekent dat je een volle tank krijgt en deze ook weer vol inlevert. Dat is de meest eerlijke deal.
  • Doe nooit, vol-tot-leeg, de optie waarbij je de tank ook leeg mag inleveren. Dit is voor jou altijd nadelig omdat de verhuurder dan een hogere prijs rekent voor benzine dan wat je zelf aan de pomp betaalt. Laat je dus niet verleiden door lage huurprijzen met een vol-tot-leeg contract.
  • Leeg-tot-leeg is ook een aardige optie, al is het vaak moeilijk in te schatten hoeveel benzine je nodig hebt tijdens je reis. De kans is groot dat je de tank niet helemaal leeg rijdt en je alsnog betaalt voor benzine die je niet gebruikt. 
  • Kijk of het aantal km is gemaximeerd. Als dat zo is, betaal je vaak minder. Een prima deal als je weet dat je toch nooit aan dat maximum gaat komen.
  • Is een tweede bestuurder echt nodig? Vaak betaal je daar extra voor (niet bij SunnyCars overigens). 

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Madeira!

Veel gestelde vragen over autohuur in Madeira

Hoeveel kost het om een auto te huren op Madeira?
De prijs van een huurauto op Madeira verschilt per maand en aanbieder. Boek je ruim van te voren, reken dan op €250 per week inclusief verzekering. Boek je dicht op de huurperiode dan kunnen de prijzen zo €500 tot zelfs €1000 voor een week zijn. 

Welke kosten komen er nog bij?
Het kan zijn dat je nog wat extra moet betalen bij het verhuurkantoor, bijvoorbeeld voor wegenbelasting. Neem altijd contact op met je tussenpersoon om te checken of dit ook echt klopt. Op Madeira zijn geen tolwegen. Uiteraard moet je de benzine zelf betalen als je een auto huurt op Madeira.

Hoe duur is de benzine op Madeira?
De benzine is over het algemeen goedkoper dan in Nederland en ook iets goedkoper dan op het vaste land van Portugal. Reken erop dat je een volle tank leeg rijdt als je een week lang elke dag iets onderneemt. 

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren op Madeira?
Je kunt een auto huren op Madeira als je 18 bent, maar je betaalt daar wel een stevige toeslag voor. Wanneer je 21 jaar of ouder bent, brengen de meeste maatschappijen geen extra kosten in rekening.

Is Madeira leuk zonder huurauto? 
Madeira is ook leuk zonder huurauto, je bent alleen minder flexibel. Veel van de bezienswaardigheden en wandelingen kun je ook bereiken met een tour, taxi of privétransfer. Weet dus dat het niet nodig is om een auto te huren op Madeira, maar wel heel fijn. 

Dit waren de tips voor een autohuur op Madeira. Benieuwd naar meer artikelen over Madeira? Die vind je hier!