• Menu
  • Menu

Guimarães: Bezoek deze 5 leuke plekjes in het historische centrum

Guimarães is de eerste hoofdstad van Portugal en speelt daarmee een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. Het prachtig gerenoveerde middeleeuwse stadscentrum, dat soms ook een beetje Harry Potter-achtig aanvoelt, is sinds 2001 Unesco Werelderfgoed. Tel daar een imposant kasteel, een paar leuke pleinen, smalle straatjes en fijne restaurantjes bij op en je hebt op papier een hele leuke bestemming. Maar is dat in de praktijk ook zo? Is Guimarães, de zogenaamde wieg van Portugal, echt de moeite waard? Moet je er blijven slapen, is het vooral een dagtrip bestemming of kun je het beter helemaal skippen? Wij gingen erheen en zochten het voor je uit. In dit artikel geven we je onze tips voor het historisch centrum van Guimarães en sluiten af met ons oordeel: doen of niet?

Bezienswaardigheden Guimarães: Wat te zien en doen?

Guimarães is een populaire bestemming voor tours vanuit Porto. Als je plaatsneemt op een terrasje vlakbij een populaire bezienswaardigheid zie je met flinke regelmaat kleine kuddes toeristen verschijnen en, na een korte fotostop, net zo snel weer vertrekken. Maar wat is er eigenlijk allemaal te zien en doen in Guimarães? En wat is er rondom de stad te doen? Hier zijn 5 tips!

Bekijk het historische centrum en de Nossa Senhora da Oliveira

Het historische centrum van Guimarães is een mooi geheel van oude woningen, en kronkelende straatjes die allemaal wel op elkaar lijken, maar toch uniek zijn. Wat het in ieder geval heel leuk maakt is dat bijna alle huizen een piepklein balkonnetje hebben waar de mensen qua groen echt iets van maken. Of dat nu orchideeën of andere mooie bloemen zijn, bijna elk huis heeft wel iets kleurrijks staan.

Een goed doel van je wandeling door het historisch centrum is Largo do Oliviera of Praça de São Tiago. Op het eerst genoemde plein kun je een kort bezoek brengen aan de Igreja de Nossa Senhora da Oliveira, een fijn kerkje met een indrukwekkend orgel. Op beide pleinen kun je ook heerlijk neerploffen op een van de terrassen. Wat ons opviel was dat het eten en drinken opvallend niet-duur was voor zo’n prominente plek en het ook echt gewoon goed was. En kom op, een bakje koffie voor €0,90… wat wil een mens nog meer?

Wanneer je vanuit het historische centrum naar het kasteel van Guimarães loopt, wandel dan via Largo dos Laranjais. Een leuk pleintje waar veel sinaasappelbomen staan. Je kunt duidelijk zien dat het laaghangende fruit geplukt word, want alleen hoog in de bomen hangen nog vruchten.

Jardim do Carmo & Nossa Senhora do Carmo

Net buiten het historische centrum vind je Jardim do Carmo de daarnaast gelegen Nossa Senhora do Carmo kerk. Geen bestemming op zich, maar je loopt er toch langs als je naar het kasteel en het paleis van de Hertog van Braganca loopt. Zie het maar als een klein cadeautje van Guimarães.

Paço dos Duques de Bragança

Hoewel het kasteel de echte blikvanger is, is dit paleis ook erg mooi. Althans, Paleis… toen de eerste hertog van Bragança dit ergens aan het begin van de 15e eeuw liet bouwen, noemde hij het gewoon een landhuis. De buitengevel is geïnspireerd door de Franse architectuur, en het gebouw is nog steeds gevuld met wandtapijten, meubels en aardewerk.

Het gebouw werd uiteindelijk verlaten, nog een tijdje door militairen gebruikt om zich te beschermen tegen invallen van Napoleon, maar uiteindelijk werd het verwaarloosd tot alleen een ruïne over was. Dat veranderde toen de Portuguese dictator Salazar (aan de macht van 1932 tot 1968) besloot het te renoveren. Vandaag de dag is het Paleis een nationaal monument en een museum. Entree is €5 p.p. maar ook alleen de buitenkant is al de moeite waard.

Teleférico en het uitzicht vanaf de Penha heuvel

De Penha heuvel is de perfecte plaats om het schitterende uitzicht op de oude stad en het kasteel van Guimarães in je op te nemen. Met zijn mooie bemoste paden die zich een weg kronkelen door bomen en langs reusachtige rotsblokken, is het fijn om hier even te zijn. Als je foto’s genomen zijn en de wind genoeg door je haren heeft gewaaid, vind je nog een paar cafeetjes om in te chillen.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Portugal!

Er zijn verschillende manieren om op de top van de heuvel te komen. Als je eigen vervoer hebt, kun je er met de auto komen. Je kunt zelf wandelen. Maar je kunt ook de Teleférico de Guimarães (kabelbaan) naar de top nemen. De kosten van deze kabelbaan? €4,50 voor een retourtje of €2,30 enkele reis.

Auto huren in Portugal? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Castelo de Guimarães

Tenzij je echt helemaal dol bent op de geschiedenis van Portugal, is dit kasteel vooral wat het is: een ontzagwekkend gebouw op een mooie plek. Een mooi stukje erfgoed. Opvallend is vooral dat het kasteel op gigantische bolders gebouwd is. Je kunt voor €2 naar binnen, maar wij besloten dat niet te doen omdat je er net zo goed omheen kunt lopen om een beeld te krijgen van het kasteel. De beste manier om van dit kasteel te genieten is wat ons betreft met een picknick in de omliggende botanische tuin.

Onze beoordeling over Guimarães

Guimarães is zeker een leuk stadje om voor even te bezoeken, maar we zouden er niet super ver voor omrijden. Daarvoor ontbreekt de echte wow-factor. Maar tegelijkertijd is het historisch centrum wel heel leuk om doorheen te lopen. Want had het sfeervolle straatjes? Ja. Waren er mooie kerkjes? Ook dat. En kon je leuk eten op één van de pleintjes? Zeker.

Dus, conclusie: Guimarães is een leuke stad voor een dagtrip, bijvoorbeeld vanuit Braga of Porto. En ook wanneer je een roadtrip door het noorden van Portugal maakt moet je zeker een halve dag uittrekken om Guimarães te verkennen. Maar we zien onszelf niet zo snel overnachten in Guimarães, daarvoor heeft de stad in onze ogen net te weinig te bieden.

Meer lezen over Portugal? Check hier al onze artikelen over dit veelzijdige land!