• Menu
 • Menu

De beste bezienswaardigheden in Sintra (Portugal) + tips voor een dagtrip vanuit Lissabon

Het prachtige Sintra in Portugal is de populairste dagtrip vanuit Lissabon. Terecht, want tijdens een bezoek aan Sintra is het alsof je in een sprookje loopt.

Te midden van een weelderig dennenbos vind je betoverende paleizen, luxe villa´s en overblijfselen van een Moors kasteel. Daarnaast zijn de uitzichten op het Palácio da Pena en de omliggende heuvels simpelweg magnifiek.

Ook rondstruinen door het oude centrum is fantastisch. Geniet van de romantische en knusse oude straten en bezoek ook zeker wat bodega’s voor heerlijke Portugese wijn. De mystieke tuinen rondom Quinta da Regaleira zijn erg bijzonder en ook het paleis van Monserrate is meer dan de moeite waard. Daarnaast vind je vlak bij Sintra een paar fantastische stranden en ideale plekken om zonsondergang te bekijken.

Het zal je niet verbazen dat zo’n unieke plek een ontzettend populaire bestemming is. Zeker in het hoogseizoen kan het daarom pure chaos worden in Sintra. Denk aan wachtrijen bij de paleizen, overvolle bussen en dure taxi’s. Om ervoor te zorgen dat je alles uit je bezoek haalt, is het belangrijk dat je met een plan op pad gaat.

In dit artikel vind je de mooiste bezienswaardigheden in en rondom Sintra. Aan het einde van het artikel vind je daarnaast een leuke en realistische planning voor 1, 2 of 3 dagen Sintra en tips voor leuke slaapplekken. Maar eerst een paar praktische tips, zo weet je zeker dat je de leukste kastelen en paleizen ziet en je het meeste uit je bezoek aan Sintra haalt!

Inhoud

Bereikbaarheid van Sintra | Beste tijdstip voor een bezoek | Vervoer in Sintra | Dagtrip | Bezienswaardigheden | Restaurants | Planning voor 1, 2 of 3 dagen | Accommodaties

Hoe is Sintra het best te bereiken?

De meest relaxte manier om Sintra te bezoeken is per trein. Vanaf het Rossio station in Lissabon duurt het ongeveer 40 minuten om bij Sintra te komen. Om te voorkomen dat je ’s ochtends in de rij staat om een treinkaartje te halen kun je ook de dag ervoor al kaartjes op je Viaviajem kaart laden. 

Een alternatief is dat je zelf rijdt naar Sintra. Sintra ligt op 30 kilometer van Lissabon en je rijdt er in een half uurtje heen. Zorg dan wel dat je aan de rand van de stad parkeert, want in het centrum is het niet te doen. Vanaf de parkeerplaatsen buiten het centrum is het nog zo’n 10 minuten lopen voor je bij de eerste bezienswaardigheden bent. 

Wat is het beste tijdstip om Sintra te bezoeken?

 • Start vroeg, zorg dat je uiterlijk 9:00 in Sintra bent. Je kunt dan de eerste bus richting het Pena Paleis pakken.
 • Plan je dagtrip het liefst op dinsdag t/m donderdag. Op andere dagen is er extra drukte vanwege cruiseschepen die dan aanmeren in Lissabon.
 • Tussen 10:00 – 15:00 is de drukste periode in Sintra omdat er dan veel tours en tourbussen zijn. Probeer de populairste attracties (Pena Paleis & Moors kasteel) buiten deze tijd te bekijken. 
 • Alle attracties sluiten tussen 17:00 en 19:00. 

Vervoer in Sintra

In Sintra kun je veel te voet ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld een mooi pad tussen Pena Paleis het Moors Kasteel. Maar Sintra is ook gebouwd op heuvels, dus je hebt een aardige conditie nodig als je alle plekken lopend wilt bezoeken. Gelukkig is er ook prima openbaar vervoer.

Vanaf het station van Sintra vertrekken er een aantal bussen. De populaire bus 434 brengt je langs hoogtepunten als Pena Palace en het Moors Kasteel. Met bus 435 ga je langs het historisch centrum, Quinta da Regaleira, Palácio Seteais (tevens een luxe hotel) en het Paleis van Monserrate.

Er zijn ook taxi’s en tuktuks, maar die zijn een stuk duurder dan de bus. Wil je wel een privérit hebben? Bestel dan een Uber, die zijn vaak goedkoper en je hebt minder het gevoel dat je afgezet wordt.

Een andere manier om Sintra te verkennen is per fiets. De prachtige heuvels en bossen van het natuurpark zorgen voor een geweldige fietservaring. Hier en daar een klimmetje en een afdaling door de heuvels tussen verschillende soorten bomen en planten. Je kunt zelfs helemaal tot aan de kust rijden. Het kleine kustplaatsje Azenhas do Mar ligt bijvoorbeeld op minder dan 10 km. Park E Bike heeft betaalbare tarieven en heeft ook e-bike tours.

De laatste tip met betrekking tot vervoer: ga niet met de auto het centrum in. Aan de rand van de stad is het prima, maar in het centrum is echt niet fijn. De smalle kronkelige eenrichtingsstraten kunnen het moderne verkeer niet aan. Parkeer als je met eigen vervoer komt aan de rand van de stad en loop de rest.

Sintra als dagtrip vanuit Lissabon? Onze tips voor een bezoek in één dag

Maak je vanuit Lissabon een dagtrip naar Sintra? Weet dan dat het moeilijk wordt om alle bezienswaardigheden te zien. Je moet kiezen wat je wil doen, maar met een slimme planning kun je wel het maximale uit je bezoek halen. Aan het einde van het artikel geven we je een planning voor 1, 2 of 3 dagen Sintra. Hieronder alvast een paar handige tips om het meeste uit je dag te halen.

 • Zorg dat je goede schoenen hebt, je zult flink wat wandelen in Sintra.
 • Neem eten mee, in het historisch centrum kun je prima eten, maar bij de toeristische attracties heb je alleen snacks.
 • Neem een fles mee, je kunt ‘m op meerdere plekken vullen.
 • Ook al verwacht je goed weer, neem zeker in de lente en herfst extra laagjes mee. Het weer kan snel omslaan in de heuvels.
 • Koop je kaartjes van tevoren, dan hoef je niet in de rij te staan voor de tickets. Je kunt dan direct aansluiten in de rij voor de ingang. Scheelt niet heel veel tijd, maar het scheelt toch. Als je het rechtstreeks via de website van Parques de Sintra doet betaal je het minst:

8x de beste bezienswaardigheden in Sintra (het mooiste Unesco werelderfgoed van Portugal)

Hieronder vind je alle leuke plekjes in Sintra en omgeving. Om je een beeld te geven van wat haalbaar is tijdens je bezoek vind je daarna nog een planning voor 1, 2 of 3 dagen Sintra.

#1 Palácio da Pena & Parque de Pena

Het Paleis van Pena is de meest prominente toeristische attractie in Sintra, en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kijkt echt je ogen uit met alle kleurrijke torens, koepels, binnenplaatsen en balkons. Door de overduidelijke weelde zou je bijna vergeten dat het gebouw vroeger een klooster was. Pas in de 19e eeuw heeft de koning het verder uitgebreid zodat het een zomerpaleis voor de koninklijke familie kon worden. Heeft-ie best lekker gedaan!

Alle felle kleuren van de buitenkant zijn indrukwekkend, maar ook binnen in het paleis is van alles te zien. De keukens, woonkamers en slaapvertrekken van de koninklijke familie zijn allemaal opengesteld en geven je een beeld van hoe koninklijk deze familie geleefd heeft.

Rondom het paleis ligt, Parque de Pena, één van de grootste parken van Portugal. Je vindt er prachtige tuinen, vijvers, fonteinen en statige beelden. Een leuke plek om eventjes doorheen te lopen voor of na je bezoek aan het paleis.

#2 Castelo dos Mouros Sintra

Op een paar minuutjes lopen van het Pena Paleis ligt Castelo dos Mouros, het kasteel van de Moren. Het is nog zo´n highlight die je niet wil missen. Het kasteel werd gebouwd in de 8e en 9e eeuw en werd door de Moorse heersers van die tijd gebruikt als verblijfplaats en verdedigingswerk. Het zal je daarom niet verbazen dat je vanuit het kasteel een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Op een heldere dag kun je makkelijk tot aan zee kijken! Verder kun je over de muren van het kasteel en de verdedigingsmuur lopen. Een leuke plek om een uurtje door te brengen. 

#3 Wandeling tussen het Moors kasteel en Villa Sassetti

Voor een fijne ervaring in de natuur pak je de wandelroute tussen het Moorse kasteel en Villa Sassetti. Via deze route loop je door de oude stad, langs de kasteelmuren en tot aan de rivier. Vanaf daar kun je het rivierpad volgen naar Villa Sasseti. Villa Sassetti is een prachtig gebouw met heerlijke tuinen, ontworpen door dezelfde architect als Quinta da Regaleira. Je kunt het gebouw niet in, maar de tuinen zijn gratis toegankelijk. De wandeling is ongeveer 1,5 kilometer en is een oase van rust te midden van de natuur. Je bent ongeveer 30 – 45 minuten onderweg.

#4 Nationaal Paleis van Sintra

Het Palácio Nacional met haar gigantische schoorstenen is nog zo’n symbool van Sintra. Het behoort samen met Palácio de Pena en Castelo dos Mouros tot de meest bezochte kastelen en paleizen van Sintra. Dat kan ook bijna niet anders, want je loopt er praktisch langs als je vanaf het treinstation naar Pena loopt. Je kunt er ook voor kiezen het kasteel van binnen te bekijken, maar het is eigenlijk best leeg. Vooral de wanden en koepels zijn mooi versierd met schilderingen en azulejos, de typische blauwe tegeltjes die je overal in Portugal ziet. 

#5 Quinta da Regaleira

Wat krijg je als een excentrieke, bijgelovige miljonair zin heeft om iets nieuws te bouwen? Juist, Quinta da Regaleira, ook wel bekend als Palácio de Monteiro (zo heette de miljonair). 

Aan de ene kant is het er romantisch, aan de andere kant ook een beetje creepy. Je vindt er in ieder geval een prachtig paleis met hele bijzondere tuinen met grotten, fonteinen, torens, en tunnels. Je kunt hier uren ronddwalen en om elk hoekje weer wat nieuws ontdekken.

De meest opmerkelijke plek in de tuin is de 27 meter hoge wenteltrap waarmee je naar beneden loopt. Deze plek werd gebruikt als een soort “inwijdingsput” tijdens geheime inwijdingsrituelen. Via ondergrondse tunnels kom je vervolgens in de tuinen. Quinta da Regaleira is erg makkelijk te bezoeken, het is slechts 10 minuutjes lopen vanaf het historisch centrum.

#6 Convento dos Capuchos

Het klooster van de Kapucijnen is een klein klooster een stukje buiten Sintra. Het klooster werd in de 16e eeuw gebouwd in de stijl van een Moors kasteel en dankt zijn naam aan de mantels met capuchons die de monniken droegen. 

In tegenstelling tot de andere paleizen in Sintra is het Kapucijnenklooster juist een heel bescheiden gebouw en zo is het ook precies bedoeld. De bouw volgde namelijk de idealen van de Orde van Franciscus van Assisi: het streven naar geestelijke volmaaktheid door de wereld te mijden en af te zien van alle geneugten die met het aardse leven samenhangen.

In 1834 werd het klooster verlaten en raakte het in verval, maar nadat in 2013 de restauratiewerkzaamheden zijn gestart, is het weer open voor het publiek. Je kunt er nu in alle rust rondwandelen en zien hoe simpel de monniken daar eeuwenlang leefden.

#7 Palácio de Monserrate

Het Palácio de Monserrate is een romantisch paleis dat werd gebouwd in 1858. Verscholen in de beboste heuvels van Sintra is dit een fijne plek om te ontsnappen aan de toeristische drukte. Het is zeker aan te raden om Monserrate te bezoeken want de tuinen zijn heel fijn en je hebt geweldig uitzicht op de omliggende bergen. 

Een minpuntje is wel dat veel van de originele schilderijen, beelden en meubels van het paleis er niet meer staan, maar het gebouw zelf is de moeite waard. Vooral de duidelijke Arabische en Indiase invloeden zijn opmerkelijk.

#8 Cruz Alta

Het Pena Paleis is zonder twijfel dé ster van de show in Sintra. Maar vanaf welk punt kan je dit bijzondere paleis het beste bekijken? Voor veel mensen is dat Cruz Alta, een stenen kruis gebouwd op het hoogste punt van de Serra de Sintra (528m). Het is een leuke fysieke challenge om naar dit punt te lopen en bovendien word je beloond met geweldig uitzicht op het paleis. Op heldere dagen kun je zelfs helemaal tot aan Lissabon kijken.

Eten en drinken in Sintra

Het historisch centrum van Sintra is net zo stijlvol als de paleizen waarvoor je in eerste instantie komt. Zij zijn natuurlijk minder groots, maar des te meer sfeervol. De huizen zijn in felle kleuren geschilderd, de smalle straatjes voelen knus en er zijn leuke bodega’s in overvloed. Het is een geweldig idee om voor lunch en/of diner ergens aan te schuiven voor een hapje of drankje. Een paar hele leuke opties:

 • Mela Canela – Vegans en veggies opgelet, deze tent is top. Heerlijke bonenburgers, falafel, bowls, rijstgerechten en ook heel veel zoete lekkernijen.
 • Romaria de Baco – Dit restaurant ligt in de buurt van Palácio Nacional en is een favoriet onder locals. Verwacht hier typisch Portugese gerechten, vriendelijke bediening en dito prijzen. Je kunt voor een volledige maaltijd gaan, maar ook de tapas zijn lekker.
 • Tascantiga – Wat een sfeervol restaurant is dit. Eet hier heerlijke tapas, sandwiches, salades of een borrelplank.
 • Incomum – Wil je wat luxer uit eten? Dan is Incomum een mooie plek met mooie gerechten, een goede wijnkaart en heerlijke huisgemaakte tiramisu.
 • Casa Piriquita Dit is de bekendste bakkerij van Sintra. De rij staat vaak tot aan buiten om een gebakje te bemachtigen.
 • Garagem – In een oude omgebouwde garage kun je tegenwoordig genieten van heerlijke bagels, gezonde ontbijtjes en smakelijke burgers. 

Planning voor Sintra: een suggestie voor 1, 2 of 3 dagen

Met zoveel highlights in en rondom Sintra is het best lastig om te kiezen wat je wil zien. Dus wat is leuk én realistisch? Wat is een mooie balans tussen veel zien en een relaxed rondlopen? Hieronder vind je een planning voor 1, 2 of 3 dagen Sintra.

1 Dag in Sintra (Dagtrip vanuit Lissabon)

Ga je Sintra bezoeken als dagtrip? Dan kun je de onderstaande planning aanhouden. Het is best een strakke planning en de kans is ook groot dat je iets zal uitlopen. Dat geeft niet want de meeste bezienswaardigheden zijn, in ieder geval in de zomer, open tot 19:00 uur. Je hebt dus zeker 1,5 uur speling. Zorg wel dat je die inzet voor uitloop aan het einde van de dag en niet om extra lang uit te slapen. Hoe later je in Sintra bent, des te langer de rijen en dus des te minder je kunt zien. 

 • 8:15 – Neem de trein vanaf treinstation Rossio in Lissabon. Het duurt ongeveer 40 minuten voordat je in Sintra aankomt.
 • 9:10 – Neem bus 434 naar Palácio de Pena (als je liever loopt, reken dan op 1 uur steil omhoog. Een Uber kan ook als je eerder in Sintra bent. Bus 434 rijdt vaak pas vanaf 9:10).
 • 9:30 – 11:15 – Verken het paleis en de omliggende tuinen.
 • 11:15 – Loop naar Castelo dos Mouros (zorg dat je je ticket vooraf online gekocht hebt).
 • 11:30 – 12:30 – Verken het kasteel, loop over de muren, enjoy!
 • 12:30 – 14:00 – Loop naar het historisch centrum (er is een mooi pad vanaf het kasteel) en lunch daar.
 • 14:00 – 16:00 – Neem bus 435 naar Quinta da Regaleira en verken daar de bijzondere tuinen.
 • 16:00 – 17:30 – Neem opnieuw bus 435, stap uit bij Monserrate Paleis en geniet daar van de relatieve rust.
 • 17:30 – Neem de bus terug naar het station. Kies of je in Sintra eet of dat je terug gaat naar Lissabon.

Liever niet alles zelfstandig doen? Er zijn talloze dagtours vanuit Lissabon waarmee je de hoogtepunten langs gaat. Met deze tour ga je bijvoorbeeld niet alleen naar Sintra, maar ook naar Cabo da Roca en Cascais.

2 Dagen in Sintra

Als je twee volle dagen in Sintra hebt dan heb je meer ruimte. We zouden je aanraden om sowieso het plan van dag 1 te volgen, al kun je er dan ook een bezienswaardigheid afhalen en een extra wijntje pakken in een lokale bodega. Je zou het ook een beetje om kunnen gooien en vanaf Castelo dos Mouros naar Villa Sassetti lopen in plaats van rechtstreeks naar het historische centrum. 

Op dag 2 kun je de overige bezienswaardigheden van Sintra verkennen en inhalen wat je op dag 1 niet gezien hebt. Als je vroeg op pad wil, is het handig om te beginnen bij Cruz Alta omdat je die altijd open is. Vanaf Cruz Alta is het ongeveer een uur lopen naar Convento dos Capuchos. Neem je een taxi terug, dan kun je nog lunchen in het centrum van Sintra en het nationaal paleis bezoeken.

3 Dagen in Sintra

Als je nog meer tijd hebt in Sintra, ontdek dan ook de hoogtepunten in de omgeving. Een paar leuke suggesties:

 • Bekijk zonsondergang bij Cabo da Roca of Praia da Ursa
  Cabo da Roca is een zeer bekend uitzichtpunt. Het is namelijk het meest westelijke punt van het Europese vaste land. Het is een populair punt voor zonsondergang, het kan er dus druk worden. Als je op zoek bent naar een relaxtere ervaring tijdens zonsondergang, loop dan vanaf Cabo da Roca naar een wat minder ontdekt strand: Praia da Ursa. Het uitzicht doet erg denken aan de rotsformaties langs de Great Ocean Road in Australië. Het is er echt waanzinnig mooi.
 • Leef je uit in Parque Natural de Sintra-Cascais en de stranden
  Het Parque Natural de Sintra-Cascais bestaat uit rotsige heuvels vol bossen en dramatische kliffen met goudgele zandstranden. Er zijn tal van hikingtrails en er zijn zelfs zelfs fossielen van dinosaurussen gevonden. Een spectaculair strand is Praia da Adraga. Daar zijn prachtige natuurlijke rotsformaties. Je kunt er ook gewoon heerlijk zonnen en zijn er handige faciliteiten als een restaurant, toiletten, douches en een strandwacht. De kleine parkeerplaats bij dit strand loopt snel vol, dus zorg dat je vroeg in de ochtend komt als je hier een paar uurtjes wil doorbrengen. Mocht je naar een ander strand willen, dan is Praia Grande ook leuk. Ga dan zeker eten bij Bar do Fundo. Het eten is er heerlijk en de uitzichten langs de kliffen zijn meesterlijk.
 • Bezoek het gezellige Cascais
  Cascais is een leuk stadje aan de kust. Het staat bekend om zijn schilderachtige straatjes en mooie stranden. Ook kun je er prima winkelen en statige villa’s uit de 19e eeuw bewonderen. Je zou Cascais ook als basis kunnen gebruiken vanaf waar je Sintra bezoekt, Cascais ligt op ongeveer 25 minuten rijden met de bus van Sintra.
 • Ga naar het strand met een meer dan 100 jaar oude tram
  Soms is de weg ergens naartoe leuker dan de bestemming zelf. In dit geval is dat misschien ook wel zo. Praia das maçãs, het strand waar je naartoe gaat, is weliswaar mooi maar de tramrit is waar het allemaal om te doen is. In een meer dan 100 jaar oude tram kun je namelijk van Sintra naar het strand reizen. 

Overnachten in Sintra?

Wanneer je meerdere dagen naar Sintra gaat, is het ook logisch om daar te slapen. Omdat het een populaire bestemming is, is het wel handig om vooraf te reserveren. Je vindt in Sintra vooral kleinschalige hotels en B&B’s, en een paar hostels. Wil je echte luxe (bijvoorbeeld slapen in een paleis) dan vind je buiten het centrum een aantal pareltjes. Hieronder een aantal leuke opties om te slapen in Sintra.

Hostels met dorms & privékamers

Privékamers onder €100 per nacht (o.b.v. 2 personen)

Bijzondere slaapplekken in en rondom Sintra

En dat waren alweer onze tips voor Sintra! Benieuwd naar meer artikelen over Portugal? Lees hier al onze artikelen