• Menu
  • Menu

Gek op avontuur? Dit zijn de 9 beste avontuurlijke activiteiten op Madeira

Ben jij op zoek naar avontuurlijke dingen om te doen op Madeira? Dan ben je hier helemaal op de juiste plek. Hoewel Madeira vooral bekend staat als wandelparadijs, kun je als avontuurlijke reiziger hier ook zeker een shot adrenaline fixen. Op het eiland dat van 2015 t/m 2021 verkozen is tot beste eiland bestemming ter wereld,  kun je namelijk heel veel avontuurlijke dingen ondernemen. Dingen waar het hart van een avonturier sneller van gaat kloppen en waarover je alleen maar kunt zeggen: “Dat was zó vet!” Benieuwd naar welke avontuurlijke dingen je kunt doen op Madeira? Lees snel verder! 

Paragliden

Je moet het maar durven. Je rent zo hard als je kan naar de rand van een gigantische klif en ergens onderweg hoop je wind te vangen zodat je op een gegeven moment door de lucht vliegt. Natuurlijk komt dat altijd goed, want je bent met een ervaren instructeur maar toch, het voelt onnatuurlijk. 

Eenmaal in de lucht geniet je van het grandioze uitzicht op de steile kliffen van Madeira en de donkerblauwe zee die er tegenaan beukt. Wil je het nog extremer? Vraag dan je instructeur om nog een paar loopings en bochten te maken. Binnen 15-20 minuten sta je weer met beide benen op de grond en heb je een van de vetste dingen in je leven gedaan. 

Duiken

Voor de meeste duikers is duiken juist een hele ontspannende ervaring. Maar wie zegt dat je hartslag gelijk naar 180 moet om een avontuur te beleven? Tijdens een duik op Madeira zie je bijna zeker gigantische groupers, barracuda’s, stingrays en moray eels. In de warmere zomermaanden heb je ook kans op Manta’s. In uitzonderlijke gevallen krijg je tijdens je duik nog bezoek van haaien of de zeldzame monniksrob. Hoe dan ook; duiken op Madeira is een ervaring die je nooit meer vergeet. 

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Madeira!

Mountainbiken

Downhill, uphill, single trek? Op Madeira is het wat mountainbiken betreft echt u vraagt wij draaien. Of je nu beginner bent of een zwaar gevorderde mountainbike fanaat; op Madeira kan iedereen mountainbiken. Als je niet veel ervaring hebt of je conditie is niet wat je had gehoopt, dan kun je ook hele vette trails doen waarbij je vanaf de bergtop naar zee rijdt. Onderweg passeer je prachtige uitzichten, levada’s en groene landschappen. Maar als je meer ervaring hebt zijn er ook meer technische stukken waar je steile stukken, boomwortels, en rotsblokken moet trotseren om de rit te voltooien. 

Lijkt het je vet om te gaan mountainbiken? Dan kun je deze mensen contacten voor de mogelijkheden. 

Surfen

Als je optimaal wilt genieten van de surfmogelijkheden die Madeira te bieden heeft, dan is het wel handig als je op z’n minst een beetje kunt surfen. Er zijn wel wat stranden voor beginners, bijvoorbeeld bij Porto da Cruz, maar bij de meeste stranden moet je minimaal intermediate zijn en weten wat je doet. Als je op Madeira graag wil (leren) surfen is het altijd slim om navraag te doen bij locals of je aan te melden bij een surfschool. Niet alleen om het veilig te houden, maar ook omdat de timing belangrijk is. Lang niet elke surfbreak werkt consistent en is afhankelijk van het tijdstip van de dag, de windrichting en hoe sterk de swell is. 

Hiken

Wandelen is voor veel reizigers de hoofdreden om naar Madeira te komen. En terecht, op Madeira kun je echt fantastisch wandelen. Voor de echte avonturiers zijn er uitdagende wandelingen, waarvan de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo de populairste is. Maar er zijn ook wandelingen waar je compleet van het gebaande pad raakt. Een gids meenemen is dan essentieel, want met alleen google maps kom je er niet. 

Autorijden

Autorijden op Madeira is, afhankelijk van hoe je over autorijden denkt, een fantastisch avontuur óf pure horror. Met bochtige kustwegen, smalle bergwegen en weinig zicht op tegenliggers is het best spannend om op Madeira te rijden. Tegelijkertijd word je ook beloond met hele vette uitzichten, weelderig begroeide bermen en toffe fotostops. Wist je bijvoorbeeld dat je op Madeira onder een waterval kunt doorrijden? Een unieke ervaring. 

Naast het feit dat autorijden op Madeira een groot avontuur is, is het hebben van een auto ook heel handig om op alle mooie plekken te komen. Met een tour of privé-taxi kom je er ook wel, maar een auto geeft toch de ultieme vrijheid. Van plan om een auto te huren op Madeira? Lees onze tips en vind een goede deal.

Canyoning

Canyoning op Madeira geeft je het bijzondere gevoel dat je weer even kind bent en tegelijkertijd een volwassene met superpowers. Je springt, klimt en klautert over rotsen en door rivieren. Je zwemt en duikt in natuurlijke pools. En als het even kan abseil je ook nog van wat watervallen. Tijdens een tour, die zo’n 4 uur duurt, ervaar je op unieke wijze het weelderig groene landschap van Madeira. Als je zo’n tour wilt doen, kun je dat het beste vooraf vastleggen. Op Madeira zijn er verschillende bedrijven die  tours voor alle niveaus en fitness levels organiseren. Een mooi bedrijf is Epic Madeira

Teleférico

Madeira heeft echt extreem steile kliffen en bergwanden, vandaar dat er ook een aantal teleférico’s gebouwd zijn. Deze kabelbanen zijn over het algemeen vrij relaxt, je hoeft immers niets te doen, maar een aantal zijn echt ontzettend steil. De kabelbaan die leidt naar Faja dos Padres krijgt de meeste hype en is ook zeker mooi, maar ook erg prijzig. Minstens zo vet zijn de kabelbanen bij Rocha Do Navio, Achadas da Cruz (steilste in Europa) en Cabo Girão maar dan tegen vriendelijke prijzen. 

Zwemmen met Dolfijnen

Voor de laatste op deze lijst geldt zeker last but not least. Op Madeira kun je namelijk zwemmen en snorkelen met wilde dolfijnen. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben dat de dolfijnen leuk meedoen en er niet vandoor gaan (of überhaupt niet op komen dagen). Maar als het lukt is het echt iets wat je maar één keer in je leven meemaakt. Gelukkig zijn de tours voor zwemmen met dolfijnen op Madeira erg goed gereguleerd waardoor je niet zo snel tientallen boten rondom een groep dolfijnen ziet. Het betekent tegelijkertijd dat je het zwemmen met dolfijnen wel van tevoren moet vastleggen, want de plekken zijn beperkt! 

Benieuwd naar de gemiddelde temperatuur per maand op Madeira? Check het hier!

Dat waren de 9 avontuurlijke dingen die je kunt doen op Madeira! Benieuwd naar wat er nog meer te doen is op Madeira? Check hier alle artikelen over Madeira. 

Alle leuke plekjes van Madeira, rechtstreeks in je broekzak?

Vraag nu gratis onze handige kaart aan en ontdek meer dan 50 bezienswaardigheden, uitzichtpunten en andere leuke plekjes zodat je tijdens je reis makkelijk én offline kunt navigeren naar alle highlights.