• Menu
 • Menu

Lissabon stedentrip? Dit zijn de 33 leukste bezienswaardigheden in Lissabon!

Lissabon is fantastisch en zelfs de meest doorgewinterde reiziger zal onder de indruk zijn. De kronkelende wegen en steegjes, de kleurrijke huizen, de geplaveide straten, de fado muziek. Voeg die dingen samen en je hebt een beleving die voelt alsof je in een openluchtmuseum bent. Ontdek de schilderachtige en smalle straatjes. Relax aan de oever van de Taag. Maak foto´s van indrukwekkende monumenten en pleinen. Geniet van hippe barretjes, typisch Portugese gerechten en de fijne terrassen. Kortom, ga gewoon lekker (ver)dwalen door het knusse Lissabon. 

Om het meeste uit je bezoek aan Lissabon te halen hebben we alle bezienswaardigheden per wijk op een rijtje gezet en vertellen we wat er in de omgeving van Lissabon te doen is. Van de iconische tram 28 tot de fadohuizen in Alfama, en van de minder bekende parels tot de populaire highlights. In dit artikel ontdek je de 33 leukste bezienswaardigheden van Lissabon.

Lissabon bezienswaardigheden: Wat te zien en doen? 

Als je in Lissabon bent merk je een groot verschil tussen de oude en `nieuwe´ wijken. Sommige zijn wat knusser, andere meer statig. Het knusse Lissabon vind je meer in de oude wijken als Alfama en Bairro Alto. Deze plekken moet je echt beleven door te rond te struinen, koffie te drinken en door steile straatjes te lopen. De nieuwe wijk Baixa is ook spectaculair, maar qua bouwstijl weer heel anders.

Om het verschil tussen die wijken beter te begrijpen moet je iets weten van de historie van de stad. Op 1 november 1755 werd Lissabon namelijk opgeschrikt door een verschrikkelijke aardbeving. Het is nog steeds één van de heftigste en dodelijkste aardbevingen in Europa ooit. De schokken van de aardbeving en de tsunami die volgde verwoestten grote delen van de stad. Vooral de wijk Baixa werd flink toegetakeld en tienduizenden mensen overleefden het niet.

Hoe heftig deze gebeurtenis ook was, de inwoners van Lissabon ging niet bij de pakken neerzitten. Met financiële hulp uit andere landen werd Baixa opnieuw opgebouwd. Binnen een mum van tijd was de wijk weer opgebouwd volgens moderne ideeën. Wat vroeger een doolhof van smalle straatjes was, was nu ineens een geordende stad met lange rechte lanen, grote open pleinen en statige beelden.

Om je planning voor een citytrip naar Lissabon simpel te houden, verdeel je de stad het beste in vijf stukken: Baixa, Alfama, Belém, Bairro Alto, en dagtrips buiten Lissabon. Als je de tijd hebt raden we je aan om één dag uit te trekken voor elk van deze wijken en zeker de dagtrip naar Sintra niet te missen. Heb je minder tijd voor Lissabon? Niet getreurd, door het uitstekende openbaar vervoer combineer je de bezienswaardigheden makkelijk. Je zal alleen wat keuzes moeten maken!

5 bezienswaardigheden in de wijk Baixa

Praça do Comércio

Als je al van een centraal plein mag spreken in Lissabon, dan is dit ‘m wel. Weids opgezet met aan beide kanten terrassen, gebouwen met mooie bogen en uitzicht op de rivier. Een ideale plek om een drankje te pakken, mensen te kijken en bij te kletsen. Rond zonsondergang is het altijd een levendige bedoening. Het standbeeld in het midden is trouwens van Dom José, de koning tijdens de periode dat Lissabon herstelde van de aardbeving.

Santa Justa Lift

Deze lift is een icoon van Lissabon en is even opmerkelijk als mooi. Hij werd in 1902 ontworpen door Raul Mésnier, een leerling van Gustav Eiffel, de architect van de Eiffeltoren. De lift brengt je van de wijk Baixa naar hoger gelegen delen van de stad. Er hangt echter een prijskaartje aan want een retourtje in de lift kost €5 p.p. Is dat het helemaal waard? Wij denken van niet want van buiten is de lift net zo mooi. Het is echt een uniek, vreemd en excentriek gebouw die je vanaf de straat in zijn geheel gratis kunt bekijken. Je hebt de lift niet nodig, want je kunt ook tussendoor naar de hoger gelegen wijken lopen. 

Café Martinho da Arcada

Gevoelig voor traditie? Het oudste café van Lissabon, Café Martinho da Arcada, was er al toen de Fransen het Bastille bestormden. Dit café opende in 1782 namelijk zijn deuren en is sindsdien open. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit en is daarmee een leuke plek voor je dagelijkse dosis pasteis de nata en koffie. 

Arco da Rua Augusta

Dit is Lissabons tegenhanger van de Arc de Triomf. Hij werd gebouwd om de wederopstanding na de aardbeving van 1755 te vieren en herinneren. Het is het een prachtige poort aan de kop van Praça Comércio die dient als toegang tot de rest van Baixa. 

Beklim de boog als je wil genieten van mooie views over het Praça do Comércio en grote delen van Baixa. Bovenop zie je de nog werkende kerkklokken. Zorg dat je daar niet in de buurt bent als die luidt, want dat ding klinkt hárd. 

Praça Rossio

Rossio is de populaire benaming van wat officieel Praça Dom Pedro IV heet. Het is van oudsher het centrum van Lissabon en nog steeds zie je vele Lisboetas afspreken op de bankjes die er staan. Natuurlijk kom je niet alleen om te kijken naar schakende oude mannetjes, al geeft dat het plein wel veel sfeer. Gelukkig is er meer te zien met mooie fonteinen, mozaïekvloeren en het statige treinstation Rossio. En uiteraard, zoals overal in Lissabon, is er vast een leuk cafeetje om bij neer te strijken. 

Trouwens een grimmig feitje over Praça Rossio: Het werd ook gebruikt voor minder leuke dingen zoals publieke executies, verbranden van ketters en recent nog: stierengevechten. 

10 bezienswaardigheden voor de wijk Alfama

Verdwalen!

In Alfama geldt vooral dat de wijk zelf het hoogtepunt is. De kronkelende wegen en steegjes, de kleurrijke huizen, de geplaveide straten, de fado muziek. Voeg die dingen samen en je hebt een beleving die voelt alsof je in een openluchtmuseum bent. Volg je interesse, gooi je kaart weg en kijk waar je uitkomt. Grote kans dat de wijk Alfama je trakteert op een fantastische ervaring. 

Elevador da Bica

Dit zou zomaar eens de meest gefotografeerde tram ter wereld kunnen zijn. Terecht, want hij is heel karakteristiek. Ondersteund door de aanblik van oude huizen, de steile trambaan en de sfeervolle zijstraten is deze tram echt een must-see voor Lissabon. Je hoeft de tram niet per se te nemen om te genieten van de wijk. Het is namelijk minstens zo leuk om van de trambaan af te wijken en te verdwalen in de sfeervolle zijstraatjes met talloze cafés en restaurants. 

Als je een wat rustigere ervaring wilt hebben of foto’s wilt nemen waarop het lijkt dat je écht de enige toerist in Lissabon bent, ga dan vroeg in de ochtend. De tram start om 7.00 met rijden. 

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Portugal!

Castelo de São Jorge

Zoals je van een goed kasteel mag verwachten, ligt dit kasteel hoog op een berg met geweldige views over de stad. Vroeger vooral handig om jezelf te verdedigen en indringers te zien aankomen, vandaag de dag vooral erg fijn voor de bezoekers die willen genieten van Lissabon. Terwijl de wind door je haren waait, heb je vanaf hier prachtig zicht op de rest van Lissabon. Daarnaast kun je rondlopen door de omliggende tuinen en chillen op de oude verdedigingsmuren. Neem een gebakje of een broodje mee en geniet van deze fijne plek. De entree voor het kasteel bedraagt €10 p.p. en dat vinden wij het waard. 

Santa Engracia National Pantheon

Met zijn gigantische koepel levert dit Pantheon een flinke bijdrage aan de indrukwekkende skyline van Lissabon. Als je maar één uitzichtpunt bezoekt, is de kans vrij groot dat je ‘m ergens ziet opduiken. In het Pantheon vind je de sarcofagen van overleden koningen en andere belangrijke historische figuren waaronder de voetballegende Eusébio. Als je het leuk vindt om binnen te kijken, dan kan dat gewoon. Het Santa Engracia Pantheon is geopend van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 en 17:00. Let op: Je kunt op z’n laatst naar binnen om 16:40. 

Kathedraal Sé

Het zou ons niets verbazen als het Engelse spreekwoord “don’t judge a book by it’s cover” in Lissabon verbasterd is naar “don’t judge a church by it’s voorgevel”. Want deze kerk ziet er vanaf de voorkant niet super spectaculair uit. Natuurlijk, mooi, maar niet súpermooi. Maar als je dan binnenkomt raak je toch een beetje betoverd. De ruimte is echt gigantisch en je voelt je er best een beetje klein. Zeker een bezoekje waard. 

Mosteiro de São Vicente de Fora

Hoewel de drone shots van deze kerk waarschijnlijk imposanter zijn dan wanneer je er zelf recht voor staat, is de kerk toch een bezoekje waard. Het complex bestaat uit twee delen: de kerk en het klooster. Je mag gratis de kerk in en dat is best leuk voor een kwartiertje, maar als je ook het klooster wilt bezoeken betaal je €5 entree. Wat krijg je daarvoor terug? Een museum met mooie Azulejo’s (de typisch blauw beschilderde tegeltjes) en toegang tot het dak van de kerk met weidse views over Lissabon. 

Bezoek een Fado restaurant

Het woord fado betekent noodlot en beschrijft een vorm van muziek, dans en verhaal. Het vertelt het verhaal van het leven van een jonge vrouw, en het verdriet en de eenzaamheid die ze voelt. Fado wordt vooral door vrouwen gezongen, en wordt meestal begeleid door gitaar en percussie. Er is zelfs een Portugees woord om een fado zangeres te beschrijven – fadista. In Alfama vind je talloze restaurants die Fado avonden organiseren, bij sommige zelfs elke avond. Je nuttigt je maaltijd en drankjes dan onder het genot van prachtige zang. Welk restaurant het best is voor Fado? Onze tip: Vraag het de locals of boek een Fado tour met diner

Geniet van de uitzichten over Lissabon

Wie houdt er niet van een mooi uitzicht over de stad? Omdat Lissabon gebouwd is op heuvels heb je in Lissabon geen tekort aan viewpoints (zoek voor de gein maar eens op Miradouro in Google Maps). In de wijk Alfama zijn er een paar viewpoints die we graag willen noemen:

 • Miradouro Portas do Sol – Dit viewpoint is relatief makkelijk te bereiken en daardoor een stuk drukker. Neemt niet weg dat het een prachtige plek is. Als je het te druk vindt, overweeg dan een drankje te bestellen bij het naastgelegen restaurant. Daar is het vaak iets rustiger! 
 • Miradouro de Santa Luzia – Dit uitzichtpunt, prachtig versierd met Azulejos, is een van de mooiste uitzichtpunten van Lissabon. Een geweldige plek voor een zonsondergang (tip: neem een drankje mee). 
 • Miradouro da Senhora do Monte – Het is even een flinke wandeling om er te komen (reken op 20-25 minuten omhoog lopen), maar je krijgt er prachtige views voor terug. Dit is met recht een populaire plek voor zonsondergang.
 • Miradouro da Graça – Dit viewpoint ligt hoog in de heuvels, en biedt weidse uitzichten over de skyline van Lissabon. Vlakbij heb je nog een prachtig uitzicht op het beroemde kasteel van de stad.

Azulejo museum

Om Azulejos te zien hoef je in Lissabon echt geen museum te bezoeken, je vindt de blauw beschilderde tegeltjes gewoon op openbare gebouwen. Maar als je meer wilt leren over de geschiedenis of als je de langste Azulejo van Portugal wilt zien (36 meter!) dan is een bezoekje aan dit museum leuk. Een aanrader op een regenachtige dag in Lissabon. 

Ga op tour door Alfama 

Ben je niet zo van het verdwalen of wil je eens wat meer weten over wat je nu eigenlijk ziet? Overweeg dan om een georganiseerde tour door Alfama te doen. Wij denken dat je deze leuk zal vinden:

Wat te doen in de wijk Belém?

Torre de Belém

Dat verdedigingstorens ook mooi kunnen zijn bewijst Torre de Belém. Deze verdedigingstoren aan de Taag is een prachtig monument en een bekende plek in Lissabon. De toren werd begin 16e eeuw gebouwd om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama te herdenken en het rijke koloniale bezit van Portugal te vieren. Nadat Lissabon in 1580 werd veroverd door de Spanjaarden werden de kelders van deze toren gebruikt als gevangenis. Als je het leuk vindt om het gebouw van binnen te bekijken, dan kan dat. Je ziet dan de verdedigingswerken van binnen, waaronder 17 kanonnen.

Tip: Als je de toren in wil hou er dan rekening mee dat de torens van oktober t/m april geopend zijn van 10:00 – 17:30. In de zomermaanden mei t/m september mag je tussen 10:00 en 18:30 naar binnen.

Pastéis de Belém

Overal in Lissabon vind je Pastéis de Nata. Dat zijn heerlijke bladerdeeghapjes met gele room, suiker en een snufje kaneel. De winkel Antiga de Confeitaria de Belém is één van de populaire plekken om er eentje te halen, vooral vanwege het verhaal dat over dit bedrijf gaat.

Oorspronkelijk werden de gebakjes namelijk gemaakt in het klooster van Belém. Maar toen de monniksorde uiteenviel verkocht één slinkse monnik het recept van de pastéis voor een flinke duit aan de eigenaar van de genoemde winkel. Nog steeds is het recept geheim; slechts drie mensen kennen het recept en die maken de gebakjes elke dag achter gesloten deuren. Dus wil je genieten van de meest exclusieve Pastéis de Belem? Dan moet je hier zeker heen!

Trouwens, in dezelfde straat vind je Pastéis de Cerveja. Deze tent bereidt zijn pastéis met bier. Of dat zonde is van het pils of vooral goed voor het gebakje? Dat moet je zelf maar gaan ontdekken!

Padrão dos Descobrimentos

Het monument van de ontdekkingsreizen is nog zo’n monument die je al tig keer op foto’s van Lissabon bent tegengekomen. Vlakbij Torre de Belém domineert deze gigantische stenen zuil de kade in Belém. Het monument werd opgericht in 1960 ter herdenking van de 500e sterfdag van prins Hendrik de Zeevaarder. Het monument is 52 meter hoog en bestaat uit een stenen zuil met daarop veel prominente ontdekkingsreizigers en aan de top het beeld van Hendrik de Zeevaarder.

Palácio Nacional da Ajuda

Het Palácio Nacional da Ajuda is een paleis dat werd gebouwd als hoofdverblijf van de Portugese koninklijke familie. Het paleis werd beschadigd tijdens de aardbeving van 1755, maar werd in de 19e eeuw herbouwd en uitgebreid. Althans, dat was het plan. Want door de veroveringstochten van Napoleon moest het Portugese koninklijk huis vluchten en daardoor is de bouw van het paleis nooit helemaal afgerond. Wat er nu staat is al behoorlijk imposant, maar het is dus slechts een fractie van wat het had moeten worden!

Vandaag de dag is het open voor bezoekers en zie je hoe het geweest moet zijn om te leven als een koning. Denk aan heel veel pluche, statige bedden, grote vertrekken en kroonluchters.

Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos is het mooiste klooster in Lissabon, misschien zelfs van Europa. Het klooster werd in 1502 gesticht door koning Manuel I van Portugal en het duurde ruim 100 jaar om de bouw ervan te voltooien. Het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Manuelijnse architectuur. Deze plek staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de populairste toeristische attracties in Lissabon.

Het klooster maakt van buiten al genoeg indruk, maar als je de tijd hebt ga dan zeker naar binnen. De prachtige bogen rondom de binnentuin zijn fabelachtig en brengen je echt even naar een andere wereld. Entree kost €10 p.p. behalve op iedere eerste zondag van de maand, dan is het gratis.

Wandelingetje langs de Taag

Vanaf Torre de Belém maak je een hele relaxte wandeling langs de oever van de Taag. Vooral op een zonnige dag is het daar heerlijk mensen en boten kijken terwijl je zelf wat kleur pakt. Je loopt langs het water helemaal terug naar Praca de Commercio, een wandeling waar je zo’n 1,5 uur over doet als je nergens stopt.

Chillen op de trap bij MAAT (Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia)

MAAT is een redelijk nieuw museum dat in 2016 haar deuren opende. Het gebouw is een mix van moderne en traditionele architectuur met een overvloed aan tegeltjes. Op de trappen van het museum is het fijn relaxen en mensen kijken. Vanaf hier maak je fijne foto’s met Ponte 25 de Abril (de bekende brug) op de achtergrond.

Sluit je dag af bij LX Factory

LX Factory is een geweldige plek om je dag af te sluiten. Het is namelijk een oud industrieel complex dat helemaal is omgebouwd tot iets veel leukers. Er zijn nu verschillende winkels, pop-up stores, cafés en kunstgalerijen. Je kunt er met gemak een hele middag rondlopen want het is best groot! Dus ga op pad, ontdek de mooie streetart, haal een bakje koffie en geniet in dit creatieve gedeelte van Lissabon. En mocht je een beetje op de centen willen letten: er zijn genoeg banken en tafels om aan te zitten, en je mag zelfs je eigen eten en drinken meenemen.

8x doen in de wijk Bairro Alto

De wijk Bairro Alto is een traditionele volksbuurt die op een van de zeven heuvels van Lissabon is gebouwd. Het is een wijk die sinds de jaren 90 een flinke upgrade heeft gekregen. Tegenwoordig ga je er vooral heen voor de vele barretjes, restaurants en clubs. Het is er altijd druk, behalve in de ochtend als iedereen zijn roes uitslaapt. Als je geen zin hebt om de steile trappen te beklimmen richting Bairro Alto, dan zijn er de wereldberoemde trams die je naar boven kunnen vervoeren.

Een aantal van de hoogtepunten die je hieronder ziet liggen officieel in aangrenzende wijken Chiado en Caís do Sodre. Het topografische onderscheid boeit niet heel veel, de wijken lopen naadloos in elkaar over. Je kunt de onderstaande bezienswaardigheden dus prima in één dag met elkaar combineren.

Elevador da Glória

De Elevador da Glória is een oude tram(wagon) die het centrum van de stad verbindt met de hoger gelegen wijken. De tram bestaat al sinds 1885 en is een van de oudste in Lissabon. Vroeger werd de tram voortgedreven met stoom- en waterkracht, maar vandaag de dag gaat alles elektrisch. Het is een populaire attractie en een van meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad. Je herkent ‘m namelijk direct door de vele graffiti die op lift gespoten is (en de rij toeristen die staat te wachten). Uiteraard kun je zelf omhoog lopen, maar weet dat het hellingspercentage 20% is (daar gaan je kuiten)!

Basilica da Estrela

De Basilica da Estrela is de meest opmerkelijke kerk in Bairro Alto. De kerk werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van Koningin Maria I. Een ding is zeker: Ze had smaak. Aan de binnenkant zie je marmeren vloeren en pilaren. Vanwege de lichtinval worden sommige heilige beelden letterlijk in het zonnetje gezet. Ga voor spectaculaire views over Lissabon zeker naar het dak van de kerk! 

Praça de Luís de Camões

Het Praça Luís de Camões is een plein dat officieel in de wijk Chiado ligt. Het is vernoemd naar dichter en schrijver Luís de Camões, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire figuren in de Portugese taal. In het midden van het plein staat dan ook een groot standbeeld van de beste man. Het is leuk om even een kijkje te nemen en bovendien een handige plek om op de populaire tram 28 te stappen.

Doe een tour in Bairro Alto

Als er één wijk is waar je een food tour moet doen, dan is het in Bairro Alto. Met zoveel barretjes, cafés, portproeverijen en fijne restaurants is er in deze wijk keuze in overvloed. Lijkt het je leuk om met een local bij onbekende plekken te komen en authentieke Portugese gerechten te proeven? Ga dan mee op een foodtour!

Er zijn trouwens meer leuke tours in Bairro Alto. Ontdek bijvoorbeeld het nachtleven en leer nieuwe mensen kennen tijdens deze 4 uur durende kroegentocht. Deze streetart tour is ook heel tof!

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Bij dit uitkijkpunt en de aangrenzende tuin bewonder je Lissabon op je gemak. De hele tuin voelt als één groot balkon vanwaar je uitkijkt op de gebouwen in het dal en de huizen die op de heuvel tegenover het uitzichtpunt liggen. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als locals. Combineer deze spot met de Elevador de Glória, dan sla je twee vliegen in één klap.

Convento do Carmo

Convento do Carmo is een zeer fotogenieke kloosterruïne en één van de highlights van Lissabon. Het klooster werd eind 14e eeuw gebouwd, maar werd verwoest door de grote aardbeving van 1755. Het is sinds die verwoestende aardbeving nooit herbouwd en vandaag de dag staat alleen de gotische kloostergang nog overeind. Doordat het dak van het klooster volledig verwoest is, is het gebouw misschien wel meer bijzonder. Heel cool om doorheen te lopen en een perfecte plek om mooie foto’s te nemen.

Time Out food court

Bij het Time Out food court is het altijd gezellig en druk. Het is een hele trendy (en een beetje prijzige) foodhal in Mercado da Ribeira, één van de bekendste en oudste markten in Lissabon. Deze markt heeft een grote verscheidenheid aan eten en drinken en je proeft hier gerechten van de beste chefs van de stad. Van typisch Portugees tot Aziatisch, van hamburgers tot cake, pizza, biefstuk, vis, verzin iets en ze hebben het hier. Het kan hier rond etenstijd flink druk worden, waardoor een tafeltje vinden best een missie kan zijn.

Proef het nachtleven van Lissabon op Pink Street

Bairro Alto is zoals gezegd dé wijk in Lissabon voor nightlife. Als je dus een avondje flink los wilt gaan, dan moet je hier zijn. Een goede keuze – als je niet precies weet waar je heen moet – is om naar Pink Street te gaan. Daar zijn meer dan genoeg barretjes! En als je trouwens denkt dat Pink Street iets te maken zal hebben met prostitutie, weet dan dat dat al lang niet meer zo is. De straat heet pink street omdat de straat roze geverfd is.

Twee leuke dagtrips vanuit Lissabon

Sintra

Een bezoek aan Lissabon is eigenlijk alleen compleet als je ook Sintra bezoekt. Vanaf het Rossio Station in Lissabon ben je in 40 minuten in deze sprookjesachtige stad. Hier kun je makkelijk een hele dag ronddwalen in de prachtige paleizen en forten en wandelen op de heuvels waarop ze gebouwd zijn. Er zijn ook veel leuke tentjes om te eten en drinken. Trek dus minstens een halve dag uit voor je bezoek aan Sintra.

Cascais: strand, historie en bijzondere kustlijnen

Wil je tijdens je citytrip in Lissabon een paar uurtjes strand pakken? Ga dan zeker naar Cascais! Dit is een elegant kustdorpje op zo’n 35 minuten met de trein van Lissabon. Vroeger was Cascais vooral een weekend get away voor de rijken en nu nog zie je hun prachtige mansions aan het water pronken. Er zijn in totaal vijf stranden in Cascais waar je op kunt relaxen, maar ook het oude centrum is zeker de moeite waard. Op 15-20 minuten lopen van het historisch centrum vind je Boca do Inferno. Vrij vertaald betekent dit de “mond van de hel” omdat de golven zo hard inbeuken op een opening in de rotsen. 

Waar overnachten in Lissabon? Onze tips voor leuke slaapplekken

Er zijn veel leuke plekken om te verblijven in Lissabon, afhankelijk van je budget en voorkeuren. Als je met een beperkt budget reist zijn er tal van hostels en Airbnb’s beschikbaar voor degelijke prijzen. Zoek je wat meer luxe? Dan zijn er prachtige boutique hotels en luxe appartementen. Hieronder vind je suggesties voor leuke slaapplekken in de hoofdstad van Portugal.

Leuke hostels in Lissabon

Aan leuke hostels geen gebrek in Lissabon, er zijn er letterlijk meer dan 100. Dus of je nu op zoek bent naar een stijlvol verblijf of gewoon wilt partyen, voor iedereen is er een hostel in Lissabon. Het is niet heel duur; de goedkoopste dorm bedden vind je al voor €14 per nacht. Als we moesten kiezen zouden wij je het volgende aanraden:

Voor party: Sunset destination

Drink bij dit hostel (tijdens happy hour) een biertje op het dakterras. Neem een duik in het zwembad op het dak. En geniet vooral van het gezelschap van andere reizigers. Ook organiseert het hostel verschillende feestjes, dus een te gekke plek als je het nachtleven van Lissabon wilt verkennen.

Voor solo-reizigers: Home Lisbon

Weet je wat het is met de mensen in Portugal? Ze weten gewoon hoe je een goed hostel runt. Bij dit hostel eet je elke avond samen (als je wilt) en is het heel makkelijk om mensen te leren kennen in de gezellig bar. Het is geen party hostel, maar het is er wel heel gezellig!

Stijlvol: Selina Secret Garden

Het concept van de populaire Selina keten is top voor digital nomads en koppels. Bij deze vestiging in Lissabon geniet je van een fijne rooftop pool, een dakterras en alle hippe restaurantjes in de buurt. Mocht je wat werk willen doen op je laptop, dan is er een ruime kantoortuin met veel bureaus om aan te werken.

Leuke hotels in Lissabon

Lissabon heeft tal van leuke hotels. Dus als je op zoek bent naar meer privacy en luxe, zonder gelijk met honderden euro’s per nacht te smijten kijk dan zeker eens naar de onderstaande suggesties:

Urbano FLH Hotels: Op zoek naar een betaalbaar hotel waar alles gewoon goed geregeld is? Dan is Urbano FLH een uitmuntende keuze. Met een prima ontbijt, vriendelijke receptie en een fantastische locatie is dit hotel perfect voor een paar dagen Lissabon. 

1908: Vind je het leuk als jouw slaapplek je meevoert naar vervlogen tijden? Alsof je op een filmset uit de jaren 30/40/50 komt binnengewandeld? Dan is hotel 1908 Lisboa Hotel echt fantastisch. Fijne kamers, stijlvol interieur en prima locatie vlakbij de metro en op loopafstand van het centrum.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Lissabon?

Lissabon heeft alle gebruikelijke vormen van openbaar vervoer: bus, tram, metro, trein en ferry. Deze zijn zeer goed met elkaar verboden. Je kunt in de bus en tram kaartjes kopen bij de chauffeur, maar dat is relatief duur. Betere opties zijn een 24-uurs pas waarmee je onbeperkt mag reizen met bovengenoemde vervoersopties. Je moet dan goed plannen wat je die dagen wil doen als je zoveel mogelijk uit je 24-uurs pas wilt halen.

Een flexibele optie die zorgt voor lagere ritprijzen is het aanschaffen van een Viva Viagem of 7Colinas kaart. Op deze kaart zet je geld en je betaalt als je in- en uitcheckt. Vergelijkbaar met de ov-chipkaart in Nederland waarbij je dus betaalt per rit.

Het is overigens niet slim om zo’n 24-uurskaart te kopen als je een dagtrip naar Sintra of Cascais gaat maken. Het is veel goedkoper om voor die dagen dan losse treinkaartjes te kopen of de bovengenoemde Viva Viagem of 7Colinas kaart te gebruiken.

Hoeveel kost een stedentrip naar Lissabon?

Als je Lissabon echt goedkoop wil doen, reken dan op €45 per persoon per dag. Dat is exclusief vliegticket, maar inclusief overnachting in een hostel, een paar attracties, vervoer, eten en drinken. Wil je slapen in een goed hotel, eet je met lunch en avondeten sowieso buiten de deur en bezoek je redelijk wat attracties? Reken dan zeker op €100 per persoon per dag.

Wat is de beste reistijd voor Lissabon?

De beste periode om Lissabon te bezoeken is tijdens de Nederlandse lente en herfst. De temperaturen zijn dan aangenaam (tussen 10 en 18 °C) en is het wat rustiger in de stad. Lissabon wordt ook vaak in de zomer bezocht, maar het kan daardoor erg druk zijn en met 28°C aan de warme kant voor een stedentrip. 

Reisverzekering

Welke reisverzekering heb je nodig voor je trip naar Lissabon? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Hoe vind je goedkope vluchten naar Lissabon?

Vanuit Nederland vlieg je binnen 3 uur naar Lissabon met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Als je goed zoekt en geen ingecheckte bagage meeneemt, vlieg je al voor ongeveer €25 enkele reis. In het hoogseizoen is het natuurlijk lastig om zo’n goede deal te vinden, maar als je goedkoop wil vliegen naar Lissabon moet je het volgende doen:

 1. Ga naar Skyscanner.nl
 2. Voer bij vertrek in ‘Nederland’ tenzij je gebonden bent aan een specifieke luchthaven.
 3. Voer bij bestemming uiteraard Lissabon in.
 4. Kies bij datum voor ‘hele maand of zelfs ‘goedkoopste maand’ als je echt flexibel bent.
 5. Zorg dat het vakje ‘alleen directe vluchten’ aan staat, het is echt zonde van je tijd en het milieu om met indirecte vluchten naar Lissabon te vliegen.
 6. Kies en boek de goedkoopste optie.

Benieuwd naar meer tips om de goedkoopste vliegtickets te vinden? Check hier al onze tips!

Dit waren onze tips voor een stedentrip naar Lissabon! Meer lezen over het fijne Portugal? Check hier al onze artikelen over dit Zuid-Europese land.