• Menu
  • Menu

Klimaat van Madeira: Wat is de beste reistijd? Een overzicht per maand

Op zoek naar informatie over het klimaat van Madeira? Het bloemeneiland Madeira is gezegend met een subtropisch klimaat waar het nooit heel koud wordt, maar ook niet extreem heet. Het wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. De temperatuur op Madeira zakt zelfs in de winter zelden onder de 10 graden Celsius, maar in de zomer stijgt het kwik ook niet zo snel boven de 30. Door de ruige vulkanische oorsprong kent het eiland bovendien verschillende microklimaten, waarbij het aan de ene kant strakblauw kan zijn en tegelijkertijd bewolkt op een ander deel van het eiland.

In dit artikel delen we voor alle maanden van het jaar klimaatinfo met de neerslag, minimum & maximum temperatuur. En natuurlijk gaan we in op twee belangrijke vragen: Wat is de beste reistijd voor Madeira? En wat kun je verwachten van het weer in de maand dat jij gaat?

In dit artikel:

De beste reistijd voor Madeira | Verschillende microklimaten | Klimaatinfo per maand

Beste reistijd voor Madeira: Wat is de beste maand voor het bloemeneiland?

De maanden april, mei en oktober zijn het aangenaamst op Madeira. Het weer is zacht en er zijn minder toeristen in deze maanden. Ook de prijzen van accommodaties en huurauto’s zijn dan lager. In de maanden juni t/m september is het hoogseizoen. De zomermaanden zijn het warmst en zijn er de meeste zonuren, ideaal voor een zonvakantie op Madeira. Wel is het er dan een stuk drukker met andere toeristen.

Door het milde klimaat kun je Madeira overigens wel het hele jaar goed bezoeken. De periode van eind oktober t/m maart bieden ook fantastische mogelijkheden, maar check wel even of het weer is wat je ervan verwacht. Als je wilt wandelen langs de bekende Levadas kan dat altijd, maar wil je vooral zonnen check dan wat je van het weer kunt verwachten in de maand dat je wil gaan.

Gemiddelde neerslag per maand op Madeira

MaandAantal millimeter neerslagAantal dagen regen
Januari108 mm14
Februari84 mm10
Maart58 mm8
April45 mm8
Mei28 mm5
Juni9 mm3
Juli4 mm2
Augustus3 mm1
September33 mm7
Oktober88 mm10
November90 mm12
December117 mm14

Minimum en maximum temperatuur per maand

MaandMinimum temperatuurMaximum temperatuur
Januari10ºC18ºC
Februari10ºC18ºC
Maart13ºC20ºC
April14ºC20ºC
Mei15ºC21ºC
Juni17ºC23ºC
Juli19ºC25ºC
Augustus20ºC26ºC
September20ºC25ºC
Oktober19ºC23ºC
November13ºC22ºC
December12ºC20ºC

Let op: Het kan zijn dat er de Leste-wind waait. Dit is een wind die waait vanuit de Sahara. Een aantal dagen per jaar blaast deze wind hete, droge lucht met fijn rood zand over het eiland. Het kan dan wel ruim dertig graden worden op Madeira!

Verschillende microklimaten van Madeira

Door de vulkanische oorsprong is het weer en klimaat op verschillende plekken op het eiland anders. Er zijn meerdere microklimaten te vinden, elk met een eigen type begroeiing wat komt door verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur.

Als vuistregel kun je uitgaan van het volgende:

  • Het zuidelijke gedeelte van het eiland is over het algemeen warmer en zonniger.
  • De noordkust is ruiger, vangt meer regen en heeft iets lagere temperaturen.
  • Het midden van het eiland is bergachtig, waardoor het hier frisser is dan aan de kust. Op sommige plekken kom je zelfs boven de wolken en is het vooral dor en droog.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat buien en bewolking heel plaatselijk kunnen zijn. Dit betekent dat je kunt vertrekken met strakblauwe lucht, onderweg meerdere buien op je dak krijgt, en bij aankomst weer een zonnetje ziet. Om te zien hoe het weer ter plaatse is, kun je verschillende webcams op het eiland checken.

Klimaatinformatie per maand:

Madeira in Januari 

Het wordt in januari maximaal 18ºC. Prima om overdag een fijne wandeling te maken of te chillen op een mooi strand. Je hebt in januari ongeveer 10 uur daglicht, waarvan gemiddeld 5 uur de zon schijnt. De zon gaat rond 18:30 onder. De temperatuur kan ’s nachts dalen tot 10ºC dus zorg zeker dat je gepaste kleding meeneemt. De zeewatertemperatuur is 19ºC, wellicht wat fris om te zwemmen maar zeg nooit nooit! Januari is wel een van de natste maanden op Madeira. Het regent ongeveer de helft van de dagen, waarbij je in een maand tijd 108mm regen kunt verwachten. Het is dus belangrijk om een goede regenjas mee te nemen.

Min. temperatuur: 10ºC

Max. temperatuur: 18ºC

Zeewater temperatuur: 19ºC

Gemiddelde neerslag: 108mm, 13-15 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 5 uur

Gem. aantal uren daglicht: 10 uur

Wist je trouwens dat Ponta do Sol niet voor niets zo heet? Het plekje op het zuidwestelijke deel van het eiland vangt de meeste zon.

Madeira in Februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Ook in februari wordt het niet veel warmer dan 18ºC en het kan ’s nachts afkoelen tot 10ºC. Het regent zo’n 10 dagen in de maand met een totaal van 84mm. Het zeewater koelt in deze maand verder af tot 18ºC. Je kunt rekenen op 11 uur daglicht per dag waarvan de zon gemiddeld 6 uur schijnt. Februari is daarmee niet de allerbeste maand om Madeira te bezoeken, maar het eiland wordt niet voor niets het eiland van de eeuwige lente genoemd. Als je het vergelijkt met het weer in Nederland in februari, blijft Madeira in februari een prima bestemming.

Min. temperatuur: 10ºC

Max. temperatuur: 18ºC

Zeewater temperatuur: 18ºC

Gemiddelde neerslag: 84 mm, 10 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 6 uur

Gem. aantal uren daglicht: 11 uur

Madeira in Maart

Mocht je in maart naar Madeira komen, dan is het weer vergelijkbaar met de Nederlandse lente. Reken op een maximumtemperatuur van 20ºC en een minimum van 13ºC. Het regent zo’n 8 dagen in de maand maart en daarin valt 58mm. Per dag heb je 12 uur daglicht, waarvan de zon gemiddeld 6 uur schijnt. Als je niet per se gehecht bent aan zomerse temperaturen, dan kan maart een hele mooie maand zijn om te gaan. Je kunt in deze maanden bijvoorbeeld ook de wandeling naar de hoogste berg – Pico Ruivo – doen. De temperatuur van het zeewater is 18ºC.

Min. temperatuur: 13ºC

Max. temperatuur: 20ºC

Zeewater temperatuur: 18ºC

Gemiddelde neerslag: 58mm, 8 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 6 uur

Gem. aantal uren daglicht: 12 uur

Tips voor wandelen op Madeira? Ontdek hier 10 wandelingen voor wandelaars van elk niveau!

Madeira in April

April is een fantastische maand om naar “het Hawaii van Europa” te gaan. Het is ook een populaire periode want de meivakantie begint in Nederland vaak eind april. Het is met een maximum temperatuur van 20.5ºC redelijk warm, terwijl de regen meevalt. Met slechts 45 mm neerslag verdeeld over 8 dagen heb je een aardige kans op lekker weer tijdens je vakantie. Bovendien heb je 13 uren daglicht en met zo’n 196 zonuren in april veel kans op strakblauwe lucht en een zonnetje op je gezicht. Het zeewater is met 18ºC niet voor iedereen comfortabel om in te zwemmen.

Min. temperatuur: 14ºC

Max. temperatuur: 20ºC

Zeewater temperatuur: 18ºC

Gemiddelde neerslag: 45mm, 8 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 6.5 uur

Gem. aantal uren daglicht: 13 uur

Madeira in Mei

In mei begint de zomer zich aan te kondigen. Overdag kan het kwik stijgen naar 21ºC en ’s avonds koelt het af tot zo’n 15ºC. Ook de watertemperatuur begint weer te stijgen, al is het met zo’n 19ºC nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je door de hogere temperaturen en meer zonneschijn wel snel opwarmen. Reken op langere dagen met 14 uur daglicht en verspreid over de maand 210 uur zonlicht. Omdat je in mei slechts 5-6 dagen regen (28mm in totaal) kunt verwachten is dit een perfecte maand om te gaan reizen. Zeker als je actief wil zijn in de buitenlucht is het in mei nog niet te heet, niet te druk met andere toeristen en mooi is het toch wel op het groene Madeira!

Min. temperatuur: 15ºC

Max. temperatuur: 21ºC

Zeewater temperatuur: 19ºC

Gemiddelde neerslag: 28mm, 5 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 7 uur

Gem. aantal uren daglicht: 14 uur

Wist je dat TUI vaak hele goede deals heeft voor pakketreizen naar Madeira? Check hier de laatste deals

Madeira in Juni

De thermometer stopt in juni meestal op zo’n 23ºC, met uitschieters naar 25ºC. De zon laat vaak haar gezicht zien met gemiddeld 10 zonuren per dag. Het regent slechts 3 dagen per maand met een totaal van 9 mm. Als je de natuur in trekt hoef je niet te vrezen voor een nat pak. Mocht je toch dat zomervakantiegevoel willen ervaren, dan biedt juni ook prima weer om te zonnen en zwemmen tijdens je vakantie op Madeira. De watertemperatuur ligt rond de twintig graden. Nog steeds niet heel warm, maar omdat de temperatuur buiten het water aangenaam is, warm je snel weer op!

Min. temperatuur: 17ºC

Max. temperatuur: 23ºC

Zeewater temperatuur: 20ºC

Gemiddelde neerslag: 9mm, 3 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 10 uur

Gem. aantal uren daglicht: 14 uur

Madeira in Juli

In juli ligt de maximumtemperatuur op zo’n 25ºC en koelt het ’s nachts amper af tot 19ºC. Je kunt deze maanden lekker veel ondernemen want je hebt 14 uur daglicht en de zon gaat pas rond 21:00 uur onder. Het is droog in juli want er valt slechts 4 millimeter neerslag en het regent slechts 1 à 2 dagen. De temperatuur van het zeewater ligt rond 21ºC, fantastisch voor activiteiten op en in het water zoals zwemmen, surfen of canyonning. Funchal heeft in deze maand zo’n 233 zonuren, dit zijn er gemiddeld 7,5 per dag, dus neem zeker goede zonnebrandcrème mee!

Min. temperatuur: 19ºC

Max. temperatuur: 25ºC

Zeewater temperatuur: 21ºC

Gemiddelde neerslag: 4mm, 1-2 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 7,5

Gem. aantal uren daglicht: 14 uur

Opzoek naar leuke stranden en andere zwemplekken op Madeira? Lees ons complete artikel!

Madeira in Augustus

De temperaturen bereiken met zo’n 26 graden in augustus het maximum (alleen als de leste-wind waait kan het zelfs meer dan 30 graden worden). De watertemperatuur is ook op z’n hoogst met 23ºC, dus zelfs de grootste koukleumen kunnen nu het water in. Regen zie je in augustus nauwelijks met slechts 3mm neerslag per maand verspreid over 1-2 dagen. Je hebt uiteraard ook veel daglicht en veel zonuren dus je kunt lekker veel doen. Deze maand is wel druk met vakantiegangers dus houdt er rekening mee dat vluchten duur kunnen zijn, hotels vol zitten en je voor een huurauto de hoofdprijs betaalt.

Min. temperatuur: 20ºC

Max. temperatuur: 26ºC

Zeewater temperatuur: 23ºC

Gemiddelde neerslag: 3mm, 1-2 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 8

Gem. aantal uren daglicht: 14

Madeira in September

In september is de temperatuur overdag nog steeds hoog, regelmatig zal het kwik nog boven de 25 graden uitkomen. September is wel een nattere maand binnen het hoogseizoen en heb je met 33mm neerslag ook meer kans op regenachtige dagen. Normaal gesproken regent het in september 7 dagen op Madeira. Nog steeds heb je 12 uur daglicht waarvan de zon gemiddeld 7 uur schijnt. Omdat het water nog steeds warm is, kun je ook heerlijk zwemmen. Omdat de schoolvakanties in de meeste Europese landen weer voorbij zijn is het iets rustiger in deze periode en kun je goede deals vinden.

Min. temperatuur: 20ºC

Max. temperatuur: 25ºC

Zeewater temperatuur: 23ºC

Gemiddelde neerslag: 33mm, 7 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 7 uur

Gem. aantal uren daglicht: 12 uur

Auto huren op Madeira? Check de 9 beste tips voor autohuur op Madeira

Madeira in Oktober

In oktober begint het op Madeira weer wat koeler te worden. Nog steeds is het qua weer erg aangenaam; 23 graden overdag met uitschieters naar 25ºC. Naarmate je naar het einde van oktober gaat zal je merken dat er meer neerslag valt. In de hele maand oktober valt er zo’n 88mm regen. Omdat de oceaan nog opgewarmd is van de zomermaanden, kun je in oktober ook nog heerlijk zwemmen. Daarmee is Madeira ook een fantastische bestemming voor de Nederlandse herfstvakantie. Wellicht zal de vlucht in die periode wat duurder zijn, maar het oktober is een ideale maand om nog wat zon te pakken op Madeira.

Min. temperatuur: 19ºC

Max. temperatuur: 23ºC

Zeewater temperatuur: 22ºC

Gemiddelde neerslag: 88mm, 10 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 6 uur

Gem. aantal uren daglicht: 11 uur

Madeira in November

In november ligt de temperatuur weer een stukje lager dan in oktober; maximaal 22ºC. Ook ’s nachts koelt het iets verder af naar 13ºC dus neem warme kleding mee. Het regent ongeveer 12 dagen en dan komt er in totaal zo’n 90mm uit de lucht vallen. Er is 10 uur daglicht waarvan je gemiddeld kunt rekenen op 5 zonuren per dag. Op de dagen dat het mooi weer is in november kun je overigens nog prima zwemmen; het water is 21ºC. Door deze milde temperaturen kun je Madeira in november zien als een prima winterzonbestemming. Je zal niet helemaal bruin terugkomen, maar je zal zeker wat zonnestralen meepakken!

Min. temperatuur: 13ºC

Max. temperatuur: 22ºC

Zeewater temperatuur: 21ºC

Gemiddelde neerslag: 90mm, 12 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 5 uur

Gem. aantal uren daglicht: 10 uur

November is een goedkope maand om te vliegen naar Madeira. Lees hier meer tips over goedkoop vliegen naar Madeira?

Madeira in December

In december bereikt de neerslag op Madeira zijn hoogtepunt. Het is de natste maand met zo’n 117mm regen verspreid over 14 dagen. Dankzij het aangename klimaat is het in december overdag nog wel 20ºC maar de zon laat zich niet zo vaak zien als in de maanden mei tot en met augustus. ’s Nachts koelt het af naar ongeveer 12 graden. Mocht je in de kerstvakantie nog wat winterzon willen pakken, dan is het wel een gok om Madeira te kiezen. Reken eerder op regen en plan je activiteiten daaromheen.

Min. temperatuur: 12ºC

Max. temperatuur: 20ºC

Zeewater temperatuur: 20ºC

Gemiddelde neerslag: 117mm, 14 dagen

Gem. aantal uren zon per dag: 5 uur

Gem. aantal uren daglicht: 10 uur

Dat was alles over het Madeira klimaat. Je hebt kunnen lezen wat de goede maanden zijn en wat je per maand kunt verwachten van het weer.

Wil je meer lezen over Madeira? Check hier al onze artikelen over mooiste eiland van Europa.