• Menu
  • Menu

Goedkoop naar Madeira? 11 tips voor een toffe reis met beperkt budget

Wil jij heel graag naar Madeira maar reis je met een beperkt budget? Dan is dit artikel voor jou, want ook met een kleine portemonnee is Madeira een fantastische bestemming. Met een paar slimme keuzes kun je bovendien flink geld besparen zonder dat je inlevert op de ervaring. Dus wil jij een goedkope vakantie naar Madeira? Lees dan snel verder, want hieronder delen wij 11 tips om Madeira te ontdekken met een beperkt budget. 

Hoeveel kost een reis naar Madeira minimaal? 

Voordat je verder leest is het wel belangrijk dat je een realistisch beeld hebt van hoe duur Madeira is. Als we uitgaan van het minimum waarbij je in een goedkope accommodatie slaapt en een goedkoop ticket naar Madeira vindt, reken dan op €150 voor een retourvlucht en €80 p.p. voor een week accommodatie (obv een goedkope 2-persoonskamer).

Je kunt meer geld besparen door veel zelf te koken en minder uit eten te gaan. Als je de dure tours laat zitten en met het ov reist, kan een reis naar Madeira best goedkoop uitvallen. Vooral als je focust op gratis activiteiten zoals wandelen. 

Al met al denken wij dat een week Madeira met vlucht, accommodatie, vervoer, eten en drinken minimaal €400 p.p. zal kosten. Neem je het iets ruimer, dan kun je met €600 p.p. een luxere accommodatie nemen, een paar dagen een auto huren en af en toe ook uit eten. 

Tips om goedkoop naar Madeira te gaan

Reis in november of december én buiten schoolvakanties als het even kan

Je kunt het makkelijkste geld besparen op je reis naar Madeira door te vliegen op goedkopere data. Natuurlijk reis je dan buiten het hoogseizoen en heb je misschien niet het allerbeste weer, maar op Madeira maakt dat niet zoveel uit. Het eiland wordt namelijk ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd en zelfs in de wintermaanden wordt het er zelden kouder dan 14 graden. Warm genoeg dus om allerlei toffe hikes te doen! 

Benieuwd naar de gemiddelde temperaturen per maand op Madeira? Check hier het klimaat!

De goedkoopste maanden om rechtstreeks te vliegen lijken november en december (kerstvakantie uitgesloten) te zijn. Met Transavia kun je dan voor minder dan €150 retour vliegen vanaf Amsterdam. In het hoogseizoen (juni t/m september) betaal je daarvoor minstens het dubbele. Hulp nodig met vinden van tickets naar Madeira? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Leg je huurauto alvast vast

Als je van plan bent om een auto te gaan huren op Madeira, dan kun je die maar beter zo vroeg mogelijk vastleggen. Het idee dat huurauto’s goedkoper worden naarmate je dichterbij de reisdatum komt is – zols wij zelf helaas hebben ondervonden – echt niet waar. Zeker door het wereldwijde chip tekort zijn huurauto’s niet meer zo voorradig als voorheen, en dat heeft ervoor gezorgd dat prijzen omhoog schieten. 

De enige manier om nog een goede deal te vinden is door vroeg te boeken. Bij Sunnycars kun je nog een uur van te voren kosteloos annuleren. Bij DiscoverCars kan dat tot 48 uur van te voren. Dus zorg dat je die goede deal vastlegt en kijk later maar of je überhaupt gaat. Wij hebben uiteindelijk bijna €250 extra moeten betalen omdat we iets te lang hadden gewacht met boeken. We boekten overigens nog steeds ruim een maand van te voren, maar oké wij reisden wel in de meivakantie. 

Neem je geen huurauto? Ook helemaal prima natuurlijk. Je kunt ook met de bus redelijk eenvoudig van de luchthaven naar het centrum van Funchal en andere plekken op Madeira komen. Het beste kun je je accommodatie even vragen naar het meest recente schema van de bussen. 

Reis je alleen? Slaap in dorms

Als je alleen reist, dan zijn hosteldorms veruit de beste keuze om je reis naar Madeira een beetje goedkoop te houden. De allergoedkoopste opties zijn misschien niet helemaal je-van-het, maar je kunt zeker voor €20 per nacht een bedje vinden. Goede opties zijn: 

Het grote voordeel van hostels is dat je makkelijk nieuwe mensen ontmoet waarmee je dingen kunt gaan ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten van de taxi of een huurauto delen. Daarnaast is ook het personeel van hostels vaak ingesteld op budgetbackpackers, waardoor zij vaak dingen aanraden die gratis of goedkoop zijn om te doen. Daarnaast kun je in de gemeenschappelijke keuken ook zelf koken, scheelt ook weer.

Opzoek naar nog meer leuke slaapplekken op Madeira? Kijk dan hier!

Reis je met z’n tweeën, ga dan voor privé-kamers 

Over het algemeen is een tweepersoonskamer op Madeira goedkoper dan twee losse dormbedden. Als je zoekt op Booking.com en de resultaten sorteert op prijs dan zie je dat er al kamers en zelfs vakantiehuizen zijn vanaf €220 per week. In Funchal kun je ook kleine appartementen vinden voor minder dan €250 per week als je in de juiste periode gaat. Light Breeze is bijvoorbeeld een prima optie met een kitchenette zodat je ook nog wat simpele maaltijden kunt bereiden. 

Reis met een groep 

Als je met een groep vrienden naar Madeira gaat kun je op accommodatie en vervoer een hoop geld besparen. Een huurauto is dan plotseling niet meer zo duur en je kunt ook je accommodatie net een slagje luxer uitzoeken. Maar je vindt op AirBnB bijvoorbeeld ook heerlijke stekjes voor €250 waar je met 4 mensen kunt slapen. 

Boek ruim van te voren op AirBnB 

Als je ruim voor vertrek gaat zoeken kun je op AirBnB hele goede deals vinden. Gebruik de optie van zoeken op flexibele data, geef aan dat je een week wilt gaan en in welke maanden. Als je geen enkele maand aanklikt, neemt AirBnB alle maanden van het jaar mee. Gebruik vervolgens de prijsfilter om het aantal opties terug te brengen. Er zijn een paar accommodaties onder de €30 per nacht. Sterker nog, er staat zelfs een accommodatie op voor €15 per nacht. Toegegeven, je slaapt dan wel in een koepeltentje, maar hé… je wilde toch goedkoop naar Madeira ;)? 

Pak het OV 

Zeker als je besluit in Funchal te slapen kun je een hoop geld besparen door, waar mogelijk, de bus te nemen. Een aantal hoogtepunten zoals Câmara de Lobos, Cabo Girão, Ponta São Lourenço en Curral das Freiras kun je prima met het OV bezoeken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook makkelijk met de kabelbaan richting Monte.

Als je vanuit Funchal ook het noorden wil bezoeken met het openbaar vervoer kun je beter blijven overnachten. Omdat het OV er wel even over doet om in het noorden te komen, hou je niet genoeg tijd over om leuke dingen te doen als je dezelfde dag weer terug moet. Waves Hostel in São Vicente is een perfecte plek om te overnachten. 

Doe je boodschappen bij de supermarkt 

Op Madeira kun je heel veel verschillende soorten fruit kopen. De meest exotische verzameling vind je op de markt in Funchal, die tegelijkertijd dient als grote toeristenval. Want hoe leuk het er ook uitziet, de vruchten die je daar op de markt koopt zijn soms wel drie keer duurder dan in de supermarkt. 

Als je niet al te veel geld wilt uitgeven op Madeira, doe je het beste je boodschappen bij de supermarkt. De grootste keten op het eiland is Continental en heeft een vergelijkbaar assortiment als Nederlandse supermarkten. Alleen de visafdeling is echt wezenlijk anders, wát een lucht! Je kunt in deze supermarkten ook lokaal fruit kopen tegen een stuk betere prijzen. 

Doe gratis dingen

Ok, beetje een open deur maar als je een goedkope vakantie op Madeira wilt houden probeer dan zoveel mogelijk gratis dingen te doen. Dat kan gelukkig ook makkelijk op Madeira want alle wandelingen zijn, behalve het vervoer ernaartoe, gratis. Ideaal toch?

Weet ook dat de gratis activiteiten in veel opzichten echt niet onderdoen voor de betaalde varianten. Zo zijn de botanische tuinen van Madeira heus wel mooi, maar in de twee gratis parken in het centrum van de stad zijn ook prachtig. En de gratis natuurlijke zwembaden in Porto Moniz zijn ook echt niet minder dan de betaalde variant die een paar honderd meter verderop ligt. En het restaurant wat bij de gratis pools ligt is ook veel goedkoper. 

Bekijk pakketreizen

De laatste optie die je zeker moet overwegen voor een goedkope vakantie naar Madeira is een pakketreis. Als je flexibel bent met data heeft een partij als TUI of Corendon bijna altijd mooie aanbiedingen waarbij je voor minder dan €500 per persoon een week naar Madeira gaat. Zeker als je in het hoogseizoen wilt reizen, kan een pakketreis ineens veel goedkoper uitpakken dan wanneer je zelf boekt. Check hier de opties van TUI of Corendon. Op Elizawashere.nl hebben we ook hele scherpe deals gevonden. Bijvoorbeeld €580 p.p. mét huurauto voor een week! Wil je met een last-minute naar Madeira? Dan zijn de prijzen meestal 4 weken van te voren het goedkoopst.

Denk tot slot ook aan hoe je bij de luchthaven in Nederland komt

Als je goedkope vluchten hebt gevonden, een betaalbaar hotel hebt geboekt en helemaal klaar bent om te gaan, dan zijn er nog steeds een paar keuzes die je moet maken. Een van die keuzes is hoe je bij Schiphol gaat komen. Het goedkoopste is natuurlijk als iemand je kan afzetten en ophalen. Kan dat niet? Dan moet je de kosten van parkeren op Schiphol afwegen tegen de kosten van het openbaar vervoer. Als je langer dan één week gaat, wordt het OV meestal goedkoper. 

Dat waren onze tips om een goedkoop naar Madeira te gaan. Wil je meer lezen over Madeira? Hier lees je al onze artikelen