• Menu
  • Menu

12 Hoogtepunten in Braga die je niet wil missen

Braga wordt met haar oude binnenstad vol kerken, charmante huizen en fijne cafés ook wel het Rome van Portugal genoemd. Het is een stad waar je heerlijk kunt rondslenteren. Zo’n stad waar je wandelt door straatjes en steegjes die je aanspreken, stopt bij leuke pleinen en om de zoveel tijd neerploft op een terrasje. Maar niet alleen het historische centrum zal indruk op je maken. Ook buiten het historische centrum vind je twee imposante kerken die je niet wilt missen, al is het alleen maar voor het uitzicht!

Er is genoeg te zien en doen in Braga om je minstens een hele dag te vermaken, maar als je een dagje extra blijft zul je je ook zeker niet vervelen. Benieuwd naar wat Braga jou te bieden heeft? In dit artikel zetten we de leukste bezienswaardigheden, tips en slaapplekken voor je op een rijtje. 

Beklim de trappen van heiligdom Bom Jesus do Monte

De Bom Jesus do Monte is een van de meest bijzondere kerken in Portugal. Het een prachtig gebouw en erg goed onderhouden. Maar wat deze plek vooral z’n charme geeft is de hele setting, en dan met name de bijzondere trappen. Over het precieze aantal treden is nog wat discussie, maar de waarheid ligt ergens tussen de 570 en 585 treden. Een flinke work-out dus waarbij je 116 meter omhoog loopt. In ruil voor deze inspanning krijg je een schitterend uitzicht over de stad. De toegang tot Bom Jesus do Monte is gratis. De binnenkant van de kerk is opvallend omdat bij het altaar ook veel Romeinse soldaten afgebeeld staan. Het is bijna alsof er een soort voorstelling gaande is.

Je kunt op drie manieren bij de kerk komen. Je kunt de trappen oplopen, de kabelbaan nemen, of met de auto de berg oprijden. Mocht je voor die laatste optie gaan, dan kan parkeren lastig worden. Onze tip is om aan de voet van de berg te parkeren, de kabelbaan omhoog te nemen en naar beneden de trap te pakken. 

Neem de kabelbaan naar Bom Jesus do Monte

In plaats van jezelf in het zweet te werken op de vele trappen naar boven, kun je zoals gezegd ook de kabelbaan (Elevador do bom) nemen. Een paar keer per uur vertrekt een karretje en de kosten bedragen €1,50 p.p. voor een enkeltje en €2,50 voor een retour (2022).

Het toffe aan deze kabelbaan is dat het één van de weinige ter wereld is die nog werkt op basis van waterballast. Feitelijk bestaat het geheel uit twee treinrails met elk een karretje. De twee karretjes zijn aan elkaar bevestigd via een dikke kabel die over een katrol loopt. Het karretje dat bovenop de berg staat wordt gevuld met water, waardoor die uiteindelijk een stuk zwaarder wordt dan het karretje dat onderaan de heuvel staat. Door de werking van de zwaartekracht trekt het ene karretje de andere omhoog. Onderweg loost het volle karretje zijn water zodat deze lichter wordt en een paar minuten later de rollen weer omgedraaid kunnen worden.

Kijk om je heen op Praça da República

Dit grote plein is een van de meest herkenbare plekken van Braga. Midden in het historisch centrum is het een ontmoetingsplaats voor de Portugese bevolking en toeristen. Een ideale plek om een glimp van het lokale leven op te vangen. Het plein wordt omringd door verschillende belangrijke gebouwen, zoals het stadhuis, een imposante kerk (Congregados Basilica) en een schitterende fontein. Het is een leuke plek om rond te struinen, mensen te kijken of even te chillen in het gras. 

Neem een kijkje in de Igreja dos Terceiros

Wij moesten even op Google maps zoeken hoe dit kerkje nu precies heet want wij hadden in ons vooronderzoek in geen enkele blog gelezen over deze kerk. Gek, want deze kerk ligt vrij prominent aan een pleintje in de buurt van Praça da Republica. Nieuwsgierigheid lokte ons naar binnen en hoewel alle kerken uiteindelijk een beetje op elkaar lijken, vonden wij de Azulejo’s in deze kerk erg mooi om te zien. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Bezoek de Kathedraal (Sé) van Braga

Dit is de kathedraal waar de aartsbisschop van Braga woont. Het is een van de oudste en belangrijkste kathedralen in Portugal. In de kathedraal vind je ook een museum met religieuze kunstschatten, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en keramiek. Het altaar is versierd met blauwe azulejos die de geschiedenis van de kerk uitbeelden. Aan de buitenkant van de kerk zie je een mooi beeld van Maria met haar kind. Je kunt hier zolang doorbrengen als je zelf wilt, maar een kort kijkje is het zeker waard. 

Wandel door de Jardim de Santa Bárbara

Deze prachtig onderhouden tuin in het centrum van de stad ligt aan het paleis van Braga – althans, wat ervan over is. Eind april staan de bloemen er prachtig in bloei en straatmuzikanten komen langs om wat liedjes te spelen. Een heerlijk plekje om even te zitten met een ijsje of een bakje koffie.

Bewonder de kerk op Monte Sameiro

Net buiten Braga, bovenop de berg Monte, vind je de Nossa Senhora do Sameiro. Deze kerk is een van de meest bezochte bedevaartsoorden van Portugal. Boven op de heuvel heb je bovendien prachtig uitzicht over de omgeving. Dat is ook eigenlijk ook de belangrijkste reden om hier te komen, want van binnen is de kerk vergelijkbaar met andere kerken in Braga. Het zijn vooral de views die de moeite waard zijn!

Zie de blauwe tegels van Palácio do Raio

Dit gebouw springt er wel heel erg uit in Braga want de voorgevel is helemaal betegeld met blauwe azulejos. We zullen je de geschiedenisles over dit gebouw besparen, het is gewoon een mooi gebouw. Binnen in het Paleis is er een klein museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het gebouw. Je kunt er op zondag en maandag trouwens niet in, maar van buiten bekijken kan altijd.

Bekijk Arco da Porta Nova

De Arco da Porta Nova is een sierlijke poort aan de Voetgangersstraat Rua do D. Diogo de Sousa. De boog zoals je ‘m nu ziet, werd rond 1770 ontworpen en gebouwd maar al ver voor die tijd stond er op deze plek een poort in de stadsmuur. Het leuke aan de poort is dat beide kanten een andere stijl hebben. Aan de westkant zie je vooral mooie barokke elementen terwijl de oostkant een veel meer neoklassieke stijl volgt. In het parkje tegenover de boog vind je een rustig parkje met een leuke fontein. In tegengestelde richting loop je via Rua do Souto helemaal naar Praça da República.

Maak snel een foto bij Igreja Misericórdia Braga

Igreja Misericórdia Braga is een nog zo’n mooie kerk in Braga. Je komt ‘m vanzelf tegen als je van het centrale plein naar Arco da Porta Nova loopt. Het is de moeite waard om even een foto van deze kerk te maken als je in de buurt bent. Vooral het in goud gehulde kunstwerk achter het altaar is opvallend mooi.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Portugal!

Fotografeer de charmant betegelde huisjes

Je hoeft niet eens heel goed te zoeken, je oog wordt er vanzelf door getrokken. De charmante huizen in de straten van Braga zijn mooi versierd met kleurrijke tegels. De een wat mooier en beter onderhouden dan de ander, maar juist dat maakt het karakteristiek. Zorg dus dat je om je heen kijkt, dan is de kans vrij groot dat je een mooi betegeld huis spot.

Bezoek een wedstrijd en/of het stadion van Sporting Braga

Sporting Clube de Braga (SC Braga in het kort) is de plaatselijke voetbalclub die speelt in de hoogste Portugese divisie. Het stadion waarin ze spelen biedt ruimte voor zo’n 30.000 supporters. Het is een bijzonder bouwwerk want het stadion is gevestigd in een oude steengroeve. Aan één zijde van het stadion, achter het doel, is helemaal geen tribune maar alleen een gigantische rots te zien. Vind je het ook leuk om een wedstrijdje van SC Braga te bezoeken? Kijk dan op smartfan.tickets om kaartjes te kopen.

Je bezoek aan Braga combineren met andere plekken in Portugal

Beschik je over een auto en wil je veel op één dag te doen? Dan zou je Braga en Guimarães in één dag kunnen doen vanuit Porto. Wil je bijvoorbeeld ook nog Citãnia de Briteiros toevoegen, reken er dan op dat je tenminste één overnachting in (de buurt van) Braga nodig hebt.

Slaap je in Braga? Dan kun je de stad ook gebruiken als prima uitvalsbasis voor noordelijk gelegen highlights. Een grote aanrader in het noorden is het Peneda-Gerês Nationaal park, het is er prachtig!

Tip: Ga je met je eigen auto naar Portugal, lees dan ons uitgebreide artikel over de beste reisverzekeringen voor een zorgeloze autovakantie!

Waar slapen in Braga?

Hoewel Braga veel als dagtrip wordt bezocht, is het ook leuk om er (in de buurt) te slapen. Hieronder vind je een paar leuke accommodaties

Hostel: InBraga Hostel

Dit hostel is ideaal als je met een beperkt budget reist. Niet het meest stijlvolle interieur, maar een prima keuze als je een gezellige accommodatie wilt zonder veel geld uit te geven. 

Hotel: Souto Guest House

In dit hotel heb je alles wat je nodig hebt voor een fijne citytrip: Fijn ontbijt, op een toplocatie en kamers met grote bedden. Ideaal voor koppels of vrienden die vooral komen voor de quality time samen.

Een fantastische Agriturismo net buiten Braga: Casa Casal do Carvalhal

Beschik je over eigen vervoer en wil je niet per se in de stad zelf slapen? Dan hebben wij hele leuke appartementen ontdekt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Braga. Deze plek is ideaal als je ook andere delen van Noord-Portugal wil ontdekken.

Meer lezen over het vaste land van Portugal? Check hier al onze artikelen!