• Menu
  • Menu
Whitsundays

Whitsundays: dit moet je weten over hét paradijs van Australië (+TIPS)

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

De Whitsundays is een eilandengroep aan de oostkust van Australië. Het is de thuishaven van een aantal prachtige stranden die behoren tot de mooiste ter wereld. Zo mooi zelfs dat het vijfde deel van Pirates of the Caribean er gefilmd werden.

Voor veel reizigers is een trip over de Whitsundays dan ook een hoogtepunt van backpacken door Australië. Maar voordat die prachtige trip er komt, moet je veel keuzes maken. Dat blijkt nog best lastig, want er is zoveel te kiezen.

Wij zijn er om je te helpen.

In dit artikel vertellen we je exact wat je moet weten over de Whitsundays. Je krijgt antwoord op vragen als: waarom zou je überhaupt willen gaan? Wat kost een trip? Hoe plan je jouw trip? En wat zijn de highlights van een bezoek aan de Whitsundays?

Ben je er klaar voor? Dit is wat je in het artikel gaat vinden:

Inhoud:
Highlights | Trip Planning | Kosten | Tour Kiezen | Meer inspiratie

Wat zijn de hoogtepunten van de Whitsundays?

De Whitsundays kennen vele hoogtepunten, eigenlijk teveel om op te noemen. Welke highlights je gaat zien hangt vooral af van de manier waarop je deze eilandengroep bezoekt.

De beste manier om de Whitsundays te bezoeken is per boot, maar ook vanuit een helikopter of tijdens een Skydive heb je unieke views. Hieronder in ieder geval de belangrijkste highlights van een tocht over de Whitsundays.

Whitehaven Beach

Whitehaven beach is misschien wel het mooiste strand ter wereld en staat regelmatig op Instagram, Facebook en alle andere plekken waar je mensen jaloers kunt maken met fijne foto’s. Ook volgens onderzoek van TripAdvisor wordt Whitehaven Beach elk jaar uitgekozen tot één van de mooiste stranden ter wereld.

Wij zijn het daar he-le-maal mee eens.

Het zand op Whitehaven beach is bijna zo wit als sneeuw, de wateren zijn kraakhelder en het eiland is bedekt met mooie groene bomen. Door de verschillende dieptes van het omliggende water is het vervolgens net alsof iemand het plaatje heeft geschilderd met een magische kwast. Bij Hill Inlet heb je een prachtig viewpoint waar ook jij die fantastische foto van Whitehaven beach kunt maken.

Maar het zijn niet alleen de views die fantastisch zijn bij Whitehaven beach, er leven ook veel leuke dieren. Zo kun je in de branding vaak lemon sharks zien rondzwemmen, dit zijn kleine haaien van maximaal één meter die een licht gele gloed hebben en compleet ongevaarlijk zijn.

Daarnaast kunnen er in het zand ook roggen begraven liggen, dus als je langzaam het water inschuifelt, kan het zo maar zijn dat er ineens een rog voor je ‘opstijgt’. Echt, veel magischer dan dit wordt het niet in Australië.

Snorkelen en duiken op de Whitsundays

De Whitsundays zijn onderdeel van het Great Barrier Reef en dat betekent dat je een sublieme onderwaterwereld kunt ontdekken. Ook als je nooit hebt gedoken kun je tijdens een tour over de Whitsundays vanaf de zeilboot een duik doen. Eenmaal onderwater kun je van alles tegenkomen, bijvoorbeeld Manta rays, schildpadden en kleine haaien.

Vind je duiken onnodig, te spannend of hou je je geld liever op zak? Dan heeft bijna elke tour wel de mogelijkheid om te gaan snorkelen. Ook tijdens zo’n snorkeltochtje zie je al fantastisch veel mooie dingen onder water.

Dieren spotten

Tijdens een zeiltocht over Whitsundays kom je ontzettend veel wildlife tegen, zowel op de eilanden als in de wateren eromheen. Toen wij er waren zagen we bijvoorbeeld schildpadden, blacktip reefsharks, een zeeslang, roggen, kleine Lemon sharks en vliegende visjes. Hoewel er op de Whitsundays geen officiële Whale-watching tours zijn, kun je onderweg zomaar zo’n reus tegen komen. Als je dus met een boot over de Whitsundays vaart, zorg dan dat je jouw ogen openhoudt voor al het leven om je heen!

Een helikoptervlucht over het Great Barrier Reef

Als je wat extra geld over hebt, waarom maak je dan niet een fantastische helikoptervlucht over Whitsundays and Great Barrier Reef? Op die manier zie je namelijk pas echt hoe groot Het rif is en word je getrakteerd op een view die je waarschijnlijk nooit meer in je leven zal zien.

Skydiven

Ook boven de Whitsundays kun je een skydive maken En hoewel dit niet de goedkoopste plek is om het te doen, is het misschien wel de meest spectaculaire plek in Australië. Dus als je net wat extra geld over hebt voor een prachtige locatie dan is een skydiven over Whitsundays echt een Once In A Lifetime Experience. Wil je liever toch een klein beetje besparen? Dan is Mission Beach een goedkopere plek.

Wat nog meer?

Zoals gezegd vormen de Whitsundays een eilandengroep en dat betekent uiteraard dat we net als andere blogs elk afzonderlijk eiland hier als hoogtepunt zou kunnen opschrijven. Maar de realiteit is dat veel van die eilanden alleen maar dure resorts hebben waar Backpackers eigenlijk niet te zoeken hebben tenzij je er naartoe gaat om te werken.

En aangezien je een trip over de Whitsundays hoogstwaarschijnlijk niet zelfstandig gaat doen, hoeven we je ook niet te verwarren met al die eilanden. Veel beter kun je gewoon een leuke tour uitzoeken en erop vertrouwen dat die jou de mooiste plekjes van de Whitsundays laten zien.

Plan jouw trip naar the Whitsundays

De Whitsundays liggen aan de Oostkust van Queensland. Bijna alle boten vertrekken vanuit Airlie Beach, een plek waar verder niet zo gek veel te beleven is maar waar veel backpackers toch blijven slapen aan het begin en aan het einde van een trip.

Veel reizigers kiezen uiteindelijk voor een trip van 2 dagen/ 2 nachten om zo optimaal te genieten van de Whitsundays. Natuurlijk zijn er ook goedkopere en snellere opties. En als je langer wilt blijven is daar ook wel een boot voor te vinden.

Qua tijdsplanning is het in ieder geval belangrijk dat je rekening houdt met tenminste twee nachten in Airlie Beach. Omdat de boten ‘s ochtends vroeg vertrekken is namelijk het wel handig om de nacht ervoor in Airlie Beach te slapen. Ook als je terugkomt van de tour is het prettig om in Airlie beach te slapen. Het komt namelijk regelmatig voor dat de boot vertraagd terugkomt in Airlie Beach. Het zou jammer zijn als je daarom een vlucht of je geboekte busreis niet kunt halen. Zorg dus dat je tenminste één nacht voor en na jouw zeiltocht over de Whitsundays in Airlie Beach slaapt.

We Think You’ll Airlie Beach Magnums

Dit hostel geeft je het gevoel dat je slaapt in de jungle terwijl je toch van alle gemakken bent voorzien. Magnums heeft gratis wifi, een fijne sfeer en het ligt dichtbij de bars maar ver genoeg om geen last te hebben van het geluid.

Bekijk prijs op Hostelworld Bekijk prijs op Booking.com

Beste reistijd voor de Whitsundays

In principe kun je de Whitsundays het hele jaar bezoeken maar sommige seizoenen zijn beter dan andere. Zeker in de Australische zomermaanden van december tot en met februari, kan het erg druk zijn op de Whitsundays. Dat betekent overigens niet dat je struikelt over de toeristen maar wel dat je op tijd moet reserveren. De boten, zeker de goede boten, zitten soms al weken van tevoren tjokvol.

Een wat relaxtere tijd is de Australische lente in september en oktober waar je fijne temperaturen hebt, maar het nog niet superdruk is op de Whitsundays. Toch fijn voor de foto’s die je maakt!

Kosten voor Whitsundays tours

Een trip naar de Whitsundays kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt. Hoe meer luxe, hoe hoger de prijs.

  • Voor een dagtour moet je rekenen op ongeveer €100
  • Voor een 2D/1N tour moet je rekenen op €250
  • Voor een 2D/2N tour moet je rekenen op €350

Daarnaast moet je nog twee nachten accommodatie in Airlie Beach betalen.

Tip: boek je zeiltocht bij Dutchies Travel met de kortingscode “BACKPACKCENTRALE”!

De beste Whitsundays Tours

Door onhandige informatie op het internet hebben sommige reizigers het idee dat je de Whitsundays ook prima zelfstandig kunt gaan ontdekken. Nu is het zeker zo dat je een zeilboot kunt huren maar dan moet je daar wel mee overweg kunnen. En anders… succes in een rubberbootje!

Een meer realistische benadering voor de Whitsundays is om het met een tour te doen. Maar welke tour past dan bij jou en hoe weet je dat jij het meeste waar krijgt voor je geld?

Hieronder geven stellen we je wat gerichte vragen zodat je voor jezelf scherper krijgt waar je naar opzoek bent.

Hoe lang wil/kan je gaan?

Als je weinig tijd hebt zijn er een aantal dagtrips waarmee je de hoogtepunten zoals Whitehaven Beach en Hill Inlet kunt bekijken. Je gaat dan niet op een zeilboot maar met een supersnelle speedboot die je langs alle hoogtepunten brengt. Daarnaast is er ook tijd om te snorkelen en kun je even relaxen op het strand. Al met al een prima optie als je weinig tijd hebt of als je budget beperkt is.

Als je wat langer de tijd hebt is het zeker leuk om twee dagen en twee nachten gaan zeilen over de Whitsundays. Je verblijft dan aan boord van een boot waardoor je ’s avonds onder het genot van een drankje de zon in de zee ziet zakken. De volgende dag ontwaak je bovendien op de kalme zee, met een ongekende rust en stilte om je heen.

Party or no party?

De tweede vraag die je moet stellen bij het boeken van een tour over de Whitsundays is wat voor vibe je op de boot wilt. Wil je dat het vooral om party draait, of mag het juist wel wat rustiger?

Sommige boten zijn namelijk expliciet boten waarop gefeest wordt. Fantastisch natuurlijk als je daar naar opzoek bent, maar niet zo fijn als je een rustige ervaring op het oog had.

Heb je vooral het gevoel dat je wat meer ontspannen wil doen en niet met een kater over de Whitsundays wilt reizen? Dan zijn ook genoeg boten die wat relaxter zijn. Uiteraard zal niemand je raar aankijken als je ’s avonds een biertje of wijntje drinkt maar de echte feestbeesten zal je op deze boten niet terugvinden.

Hoeveel en wat voor type mensen?

Een derde vraag die je jezelf moet stellen is met hoeveel en met wat voor mensen je op de boot wilt zitten. Niet dat we mensen graag over één kam scheren, maar je kunt jezelf voorstellen dat een boot met een gemiddelde leeftijd van 21 en een boot met een gemiddelde leeftijd van 28, toch een andere sfeer en gespreksstof heeft.

Daarnaast kun je jezelf ook afvragen of je met veel of juist weinig mensen op een boot wilt zitten. Op grote boten ben je wat anoniemer en is de kans groot dat je altijd wel iemand vindt waar je goed mee op kunt schieten.

Op een kleinere boot is het contact wat persoonlijker en dat kan natuurlijk twee kanten op gaan. Als je een leuke groep hebt, is het fantastisch. Kom je toevallig op een boot waar het merendeel Frans is? Reken maar dat je dan twee dagen geen Engels hoort.

Luxe of minder luxe?

De laatste vraag die je jezelf kunt stellen is hoeveel luxe je wenst. Nu klinkt slapen op een zeilboot op de Whitsundays natuurlijk sowieso al als luxe, maar waarheid gebiedt te zeggen dat je niet op alle boten even comfortabel ligt. Sommige zijn erg krap en warm, dus als je dat niet zit zitten, moet je misschien wat upgraden.

Als je helemaal niet aan boord van de boot wilt slapen zijn er ook opties om te slapen in een resort waar je wordt gedropt en de volgende ochtend weer op de boot stapt. Dit is niet eens zo heel veel duurder dan slapen op de boot maar je mist wel het rustgevende gevoel van wakker worden op zee.

Hoe kies je nu de juiste tour voor de Whitsundays?

Als je de bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord, is de kans groot dat er één of meerdere boten perfect zijn voor jou. Je zou die boten kunnen opzoeken en vergelijken op basis van reviews, maar veel handiger is het om advies in te winnen bij ervaringsdeskundigen. In dit geval kun je daarom het beste contact opnemen met de mensen van Dutchies Travel. Als je daar boekt met de kortingscode “BACKPACKCENTRALE” krijg je bovendien een leuke korting!

Bekijk de beste Whitsundays Boten

 

Meer inspiratie voor de Whitsundays?

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!