• Menu
  • Menu

Banyumala waterval bezoeken? Dit is wat je moet weten!

Wil je tijdens je reis door Bali een spectaculaire waterval bezoeken? Dan is de Banyumala waterval er zeker één die je op je lijstje moet zetten. 

Banyumala is nog niet zo bekend bij het grote publiek ondanks dat deze waterval echt betoverend mooi is. Dat heeft vast te maken met het feit dat je er niet zo makkelijk komt met de auto en je er dus vooral solo-reizigers en koppels op scooters zal treffen. Als je ‘s ochtends vroeg bij de waterval bent is de kans zelfs groot dat je de waterval nog helemaal voor jezelf hebt. 

Je zal een paar steile paadjes en flinke traptreden naar beneden moeten lopen, maar de beloning is onvergetelijk. Te midden van een dichtbegroeide jungle klettert een heldere waterval van een 35 meter hoge muur over de rotsen en langs groene varens in een pool. Zeker ‘s ochtends vroeg als de zon vol op de waterval en het heldere water staat is het er echt paradijselijk. Tel daarbij op dat er allerlei prachtige vlinders en libellen rondvliegen en er wellicht ook nog wat apen halverwege in de waterval zitten te chillen. Hier waan je je echt in een natuurdocu.

De pool onderaan de waterval is bovendien de uitgelezen plek om wat verfrissing te zoeken. Het water is ongeveer heupdiep en je kunt zo naar de waterval lopen. Omdat Banyumala niet superkrachtig is kun je er heerlijk onder douchen. 

Als je een spectaculaire waterval in het noorden van Bali wil ontdekken, ga dan zeker naar Banyumala! In dit artikel delen we alles wat je vooraf moet weten over deze waanzinnige plek en geven we tips zodat je optimaal kunt genieten.

Hoe kom je bij Banyumala?

De Banyumala waterval ligt in de bergen van noord/centraal Bali, vlakbij de Twin Lakes (Tamblingan en Buyan). Het is ongeveer 2 uur rijden vanuit Canggu of 1,5 uur vanuit Ubud. Verblijf je in het noorden van Bali dan is je reistijd vanaf Munduk of Bedugul 30 minuten en vanuit Lovina ongeveer 45 minuten.

Langs de Twin lakes loopt een prima weg die ook als doorgaande weg naar Munduk dient. Als je over deze weg rijdt zie je op een gegeven moment een groot bord met Banyumala erop. Het is een klein weggetje waarbij je je afvraagt of dit wel de goede weg is naar de bijzondere waterval. De weg is steil en hobbelig en je zal flink in de remmen moeten knijpen als je met de scooter bent. Ook zal je goed moeten sturen want er zijn twee dunne paadjes waar precies twee autobanden op passen, maar daartussen en daarnaast is het vooral modder, gras en stenen. Het is te doen op een scooter, maar je moet wel vertrouwen hebben in je rijkunsten. 

Je kunt er ook met de auto komen, maar de auto’s die wij daar zagen reden echt tergend langzaam om de kuilen te vermijden en op de paden te blijven. We raden je dus aan om met de scooter te gaan.

Na 2,5 km bereik je de parkeerplaats voor auto’s. Hier betaal je 2K parkeergeld, maar je mag met je scooter nog een paar honderd meter verder rijden. Bij de autoparkeerplaats staan scooter taxi’s die je verder kunnen rijden voor 25k, maar dat is eigenlijk zonde van je geld want het is prima te lopen. 

Vanaf de parkeerplaats voor scooters is het een zo’n 10 minuten lopen via een steil pad naar beneden en een paar hoge traptreden. Als je het pad volgt is de prachtige waterval niet te missen.

Met welke vervoersmiddelen kun je bij de Banyumala waterval komen?

De leukste manier om de Banyumala waterval te bezoeken is wat ons betreft door zelf te rijden met een scooter. De weg naar de waterval is namelijk ook heel mooi want je rijdt langs kruidnagelbomen, hortensia velden en andere groene plantages. Je kunt bij praktisch elke accommodatie scooters huren, dus het is niet nodig om dit (van te voren) online te regelen.

Is zelf rijden geen optie? Dan is het vrij gebruikelijk op Bali om een privé-chauffeur te regelen. Reken op zo’n 500K voor een dagtrip van 5-6 uur. Ga je naar de watervallen vanuit Lovina? Dan kun je James contacten, wij raden hem van harte aan. 

Wat is de beste tijd om de Banyumala waterval te bezoeken?

Je kunt Banyumala het beste in de ochtend bezoeken. De waterval staat er dan het mooiste bij want de zon schijnt er vol op. Daarnaast is het ‘s ochtends rustiger en is de klim omhoog minder warm. Bovendien heb je de bergen minder kans op regen gedurende de ochtend.

Qua tijd van het jaar maakt het niet heel veel uit. In het droge seizoen heeft de waterval nog genoeg massa en hij zal niet zomaar droog vallen. Tijdens het regenseizoen komt er ongetwijfeld nóg meer water uit. 

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Wat is de entreeprijs voor Banyumala?

Parkeren bij Banyumala kost 2K IDR per scooter en de entree bedraagt 30K IDR per persoon, dit is omgerekend ongeveer €2. De waterval is dagelijks geopend van 8:00 – 18:00 uur. Niet de goedkoopste waterval in Bali om te bezoeken maar een koopje als je bedenkt dat het een paradijselijke zwemplek midden in de natuur is. 

Wat is er te zien en beleven bij de Banyumala waterval?

De route naar de waterval toe is al erg mooi. Vooral het stuk vanaf het loket waar je kaartjes koopt is indrukwekkend. Het is er dichtbegroeid en je loopt langs een steile rotswand waar al allemaal water langs loopt. Een paar mooie boomvarens maken het plaatje compleet.

Wij stapten tijdens ons bezoek overigens per ongeluk op een langs glibberende slang van ongeveer 80cm dus pas op waar je je voeten neerzet als je puffend en hijgend weer omhoog loopt. 

De Banyumala waterval zelf is echt betoverend. Allereerst omdat er allemaal varens op de wand groeien waar het water dan doorheen loopt. Het is tekenend voor hoe vruchtbaar en groen dit gebied is. Op de rotsen zie je trouwens soms ook apen chillen, die zullen vast ook op zoek zijn naar verkoeling. Rondom de waterval zijn er verschillende bamboe bruggen waardoor je om de waterval heen kunt lopen.

Neem ook zeker je zwemkleding mee want zwemmen bij Banyumala is heerlijk. De pool waarin de waterval terecht komt is ongeveer heupdiep dus je kunt naar de waterval lopen zonder te zwemmen. Door het stuivende water zie je bovendien allemaal regenbogen als de zon op de waterval staat. Het water is heerlijk fris, maar niet te koud. Er is bovendien een hokje waar je je kunt omkleden, mocht je je natte zwemkleding weer uit willen doen.

Als je de waterval voor jezelf wil is het wel zaak om vroeg te komen. Hoe eerder hoe beter. Nu hoef je bij Banyumala absoluut niet bang te zijn voor grote groepen toeristen, maar als je foto’s wil maken zonder andere mensen erop is het slimmer om op tijd te gaan. Wij waren er een keer rond 9:30 en een keer rond 10:30 (ja, we bezochten ‘m twee keer – zo mooi is het). Om 9:30 waren we praktisch de enige, maar rond 10:30 begon het toch al wat drukker te worden. 

Er zijn trouwens nog paar andere andere kleinere watervallen bij Banyumala. Als je aankomt bij de grote waterval is er een soort hutje aan je rechterhand. Voordat je de brug overloopt is er een overwoekerd paadje waar een kort pad je naar een andere waterval brengt. Deze waterval heeft veel volume maar voegt gezien de schoonheid van Banyumala niet heel veel toe aan je bezoek. 

Wat moet je meenemen naar Banyumala? 

Je kunt de wandeling naar Banyumala gewoon op slippers doen, je hebt dus geen bijzondere hike outfit aan te trekken. Om je bezoek aan Banyumala zo comfortabel mogelijk te maken zijn er een paar dingen die je zeker niet moet vergeten: 

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek
  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Drybag
  • Camera
  • Drinken & snacks. Beneden bij de waterval kun je namelijk niks kopen. Bij de parkeerplaats voor scooter is wel een kleine warung, hier kun je na de wandeling een heerlijk verkoelend ijsje of sapje scoren. 
  • Regenjas of iets anders warms en droogs voor onderweg. Het kan in de bergen best fris zijn en daarnaast kan het er ook flink regenen. Bij de waterval zelf is het wel warm.

Waar kun je het beste overnachten als je Banyumala wil bezoeken?

In theorie kun je Banyumala tijdens een lange dag vanuit Ubud, Canggu of zelfs Uluwatu bezoeken, maar dat is wel erg ver rijden. Het is logischer om Banyumala te bezoeken als je overnacht in Bedugul, Munduk of Lovina. Vanuit die plekken kun je een prima dagtrip maken en meerdere watervallen combineren. 

Slaap je in Bedugul? Dan zijn Pondok Nyoman, Village above the clouds, Strawberry hill hotel & restaurant of het bekende Handara Golf & Resort goede opties.

Slaap je in Munduk? Dan is Munduk Clove een hele fijne accommodatie met prachtig uitzicht, zeker tijdens zonsondergang. 

Slaap je in Lovina? Dan kunnen we de Authentic Indonesian style villa van harte aanraden als je een relaxed verblijf wil voor 2-4 personen. Liever in een leuk hostel slapen? Dan zijn Funky Place Lovina, Lovina Central en Family Hostel goede opties. 

Tips voor een dagtrip vanuit Bedugul, Lovina of Munduk

Wanneer je Banyumala bezoekt vanuit Lovina, Munduk of Bedugul, dan kun je het combineren met één of twee andere watervallen in de buurt. We raden je van harte aan om ook Banyu Wana Amertha en Wanagiri Pucak Manik toe te voegen aan je lijstje. Deze watervallen bereik je door vanaf de doorgaande langs de Twin Lakes een andere afslag te nemen. 

Omdat Banyumala de populairste is van deze drie is het verstandig om hier je dag te beginnen. Dan is de kans groot dat je de waterval ziet zonder al te veel andere mensen. Reis je daarna door naar de andere twee, dan is de kans groot dat daar sowieso minder mensen zijn. De watervallen en de setting waarin ze staan zijn ook verschillend. Het voegt dus zeker wat toe om ze alle drie te bezoeken. 

Omdat de watervallen zo mooi zijn verdienen ze het eigenlijk dat je de elke waterval op een afzonderlijke dag bezoekt. Als je daar geen tijd voor hebt, dan zouden we er maximaal twee op één dag doen. 

Vertrek je vanuit Lovina en gebruik je Google Maps? Zorg dan dat je de routeplanner op auto zet, ook als je met de scooter rijdt. De scooter route die Google Maps geeft is echt niet grappig zo slecht, en je rijdt dan zeker 20-30 minuten op bedenkelijke achteraf paadjes. Stel de autoroute in om via Pura Desa Kaliasem te rijden, dan heb je een geasfalteerde weg met slechts hier en daar wat kuilen.

Een erg fijne plek om te lunchen is Warung Kadek. Dit kraampje ligt aan de weg langs de Twin Lakes en is zo basic dat je ‘m waarschijnlijk voorbij rijdt als je niet weet hoe lekker het eten hier is (hier is de locatie op google maps). De uitzichten over het meer zijn heerlijk, maar de saté is er misschien nog wel lekkerder. Zowel de saté babi als saté ayam met bijbehorende sauzen zijn echt smullen. Bovendien hoef je het voor een prijs van 15K voor 10 stokjes ook niet te laten. Voor omgerekend €1 heb je dus een heerlijk bordje saté. Natuurlijk zijn er veel meer warungs langs de weg, maar als je kijkt naar het aantal locals dat stopt bij Kadek weet je eigenlijk al genoeg: dit eten is top.

De laatste tip is voor veiligheid op de scooter. Omdat het zo steil kan zijn, moet je op de weg naar beneden echt flink remmen. Omdat de remmen bij veel scooters werken met een hydraulisch systeem, kun je ze beter niet de hele weg een klein beetje ingedrukt houden. Allereerst worden de remschijven daardoor heel heet, maar het kan ook zijn dat de druk op een gegeven moment wegvalt en je dus helemaal niet meer kunt remmen. Beter is het om knijpend te remmen, dat is iets minder relaxed rijden maar wel veiliger. Je kunt ook een fles water paraat houden voor als de remschijven echt te heet worden. Stop dan even, gooi er water overheen en rij daarna rustig verder. 

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!