• Menu
  • Menu

Banyu Wana Amertha watervallen bezoeken? Check deze ultieme gids

Wil je tijdens je reis door Bali een spectaculaire waterval bezoeken maar zonder dat er tientallen andere toeristen bij zijn? Ga dan zeker naar de Banyu Wana Amertha watervallen!

Het leuke van de Banyu Wana Amertha waterval is dat het eigenlijk vier watervallen zijn die dichtbij elkaar liggen. De een nóg mooier dan de ander. Bovendien geldt bij deze waterval dat de weg er naartoe minstens zo spectaculair is als de waterval zelf. Je loopt dwars door de jungle die door de locals ook gebruikt wordt als koffieplantage. Het is hier zó groen, het is echt waanzinnig mooi.

Ondanks de betoverende schoonheid van dit gebied en de watervallen is Banyu Wana Amertha absoluut niet bekend bij het grote publiek. Dat komt deels doordat het noorden van Bali sowieso minder bezocht wordt, maar ook deels omdat je best een stuk moet lopen om er te komen. Je treft er dus vooral solo-reizigers en koppels op scooters. Omdat er zo weinig mensen komen en de bezoekers zich ook nog eens verdelen over vier watervallen, is de kans groot dat je de watervallen helemaal in je eentje kunt bewonderen. 

Dus wil je een meer off-the-beaten path waterval in het noorden van Bali ontdekken? Dan is Banyu Wana Amertha een spectaculaire bestemming en ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis door Bali. In dit artikel delen we alles wat je vooraf moet weten over deze waanzinnige plek en geven we tips zodat je optimaal kunt genieten.  

Hoe kom je bij Banyu Wana Amertha?

Banyu Wana Amertha ligt in de bergen van noord/centraal Bali, vlakbij de Twin Lakes (Tamblingan en Buyan). Het is ongeveer 2 uur rijden vanuit Canggu of 1,5 uur vanuit Ubud. Verblijf je in het noorden van Bali dan is je reistijd vanaf Munduk of Bedugul 30 minuten en vanuit Lovina ongeveer 45 minuten.

Langs de Twin lakes loopt een prima weg die ook als doorgaande weg naar Munduk dient. Als je over deze weg rijdt zie je op een gegeven moment een groot bord met Banyu Wana Amertha erop. Wanneer je deze weg indraait is het nog zo’n 3 km over een recent geasfalteerde weg. Deze weg is erg fijn, al is het op sommige plekken wel erg stijl. Je zal dus flink in je remmen moeten knijpen. Vergeet ook niet af en toe op te kijken wat de rijstvelden aan weerszijden van de weg zijn ook een lust voor het oog.

Na 3 km zie je aan je linkerhand de ingang verschijnen. Hier betaal je parkeergeld en de entree. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 15 minuten lopen naar de watervallen. De route is op sommige plekken best steil, maar over het algemeen goed te doen. Het pad bestaat uit grote tegels met daartussen steeds 10-20 cm niets. Als het regent of geregend heeft is het raadzaam om schoenen aan te doen. Loop je op slippers door de regen? Dan zal je snel merken dat natte slippers en dit pad geen handige combinatie zijn. Het is dan beter om op blote voeten door te lopen. 

Onderweg zie je veel koffieplanten en sowieso hele dichte begroeiing. Je bent hier echt midden in de jungle. Voor degene die van tropische planten houdt: de prachtige Calathea waar je in het tuincentrum een fortuin voor betaalt groeit hier gewoon heerlijk in het wild. 

Eenmaal beneden is er een klein kraampje waar je wat drinken en snacks kunt kopen. Ook kun je daar op de terugweg een scootertaxi nemen voor 30K. Ze rijden je dan over het steile pad weer naar boven. Zie je echter mensen wachten en heb je nog wat energie over? Weet dan dat je sneller boven bent door gewoon zelf te lopen. Zo zwaar is het ook weer niet als je gewoon je eigen tempo wandelt.

Met welke vervoersmiddelen kun je bij de Banyu Wana Amertha watervallen komen?

De leukste manier om bij Banyu Wana Amertha te komen is wat ons betreft door er zelf heen te rijden met een scooter. De route naar de watervallen is namelijk ook hartstikke mooi met kruidnagelbomen, koffie plantages en rijstvelden. Je kunt bij praktisch elke accommodatie scooters huren, dus het is niet nodig om dit (van te voren) online te regelen.

Is zelf rijden geen optie? Dan is het vrij gebruikelijk op Bali om een privé-chauffeur te regelen. Reken op zo’n 500K voor een dagtrip van 5-6 uur. Ga je naar de watervallen vanuit Lovina? Dan kun je James contacten, wij raden hem van harte aan. 

Wat is de beste tijd om Banyu Wana Amertha te bezoeken? 

Omdat de watervallen bij Banyu Wana Amertha nog niet heel bekend zijn, hoef je niet heel vroeg te gaan om de drukte te vermijden. Daarnaast liggen de watervallen grotendeels in de dichtbegroeide jungle waardoor je redelijk beschut bent tegen de felle zon. Wel geldt dat er in de ochtend over het algemeen minder kans is op regen. Dus als je het droog wil houden tijdens je bezoek, kom dan ‘s ochtends. 

Mocht je willen zwemmen of pootje baden bij deze watervallen, plan je bezoek dan niet na een flinke regenbui. Het heldere water kleurt dan bruin en dat maakt het toch een stuk minder aantrekkelijk om in te zwemmen. 

In het droogseizoen heeft deze waterval genoeg massa en zal dus niet zomaar droogvallen. We kunnen ons wel voorstellen dat in het regenseizoen het water nóg harder stroomt.

Hoeveel kost Banyu Wana Amertha?

Parkeren bij Banyu Wana Amertha kost 2K IDR per scooter en de entree bedraagt 30K IDR per persoon. Dit is omgerekend ongeveer €2. Het is daarmee niet de goedkoopste waterval op Bali, maar een schijntje gezien het feit dat je er makkelijk 2 uur kunt doorbrengen. De waterval is dagelijks geopend van 8:00 – 17:00 uur. 

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Wat is er te zien en beleven bij de Banyu Wana Amertha waterval?

Zoals gezegd is de route naar de waterval echt spectaculair. Het eerste stuk is echt jungle, jungle en nog eens jungle terwijl je rustig naar beneden loopt. Na ongeveer 15 minuten kom je aan bij een snackkraampje. Daar kun je twee kanten op, rechtdoor of links. Als je de mooiste waterval voor het laatst wil bewaren kun je het beste eerst naar links gaan. 

Aan de linkerkant zie je na een paar minuten lopen de eerste twee watervallen. De eerste is een straal die in een grote pool beneden belandt. Bij deze waterval valt het water van overhangende rotsen. 

Loop je 20 meter door dan zie je een andere mooie waterval. Deze waterval is juist heel breed en is begroeid met varens. Omdat de waterval niet heel krachtig is, hebben de varens zich dus ook heel goed kunnen wortelen. Je ziet de rotsen hier dan ook nauwelijks, waardoor het eruit ziet alsof het water uit de bosjes komt. Erg cool om te zien. 

Na het bezoeken van de eerste twee watervallen, loop je weer terug naar de splitsing bij het snackkraampje. Daar sla je linksaf (rechtdoor als je aankomt van boven) en ga je naar de laatste twee watervallen. Wanneer je de mooiste waterval voor het laatst wil bewaren moet je goed opletten. Op de weg naar beneden is aan je rechterhand een pad naar een waterval, maar dat pad valt niet heel erg op. Je zou er zo voorbij lopen. Als dat gebeurt is het overigens niet heel erg want die waterval valt in het niet bij de schoonheid van de andere drie. 

De laatste waterval is echt schitterend en de mooiste van de vier. Hij lijkt een beetje op Banyumala, maar de jungle eromheen is veel dichter. Wij kregen een junglebook vibe ervan. Door de dichte jungle is het zelfs vrij donker bij de waterval. Daardoor heb je heel mooi licht om long-exposure foto’s te maken. Als het hard geregend heeft, kleuren de rotsen zelfs een beetje rood/bruin wat ook weer een heel bijzonder gezicht geeft. 

Wat moet je meenemen naar Banyu Wana Amertha?

Om je bezoek aan Banyu Wana Amertha zo comfortabel mogelijk te maken zijn er een paar dingen die je zeker niet moet vergeten: 

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek
  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Sneakers (slippers is echt wel minder fijn)
  • Drybag
  • Camera
  • Regenjas of iets anders warms en droogs voor onderweg. Het kan in de bergen best fris zijn en daarnaast kan het er ook flink regenen. Bij de waterval zelf is het wel warm.

Waar overnachten als je de Banyu Wana Amertha waterval wil bezoeken?

In theorie kun je Banyu Wana Amertha tijdens een lange dag vanuit Ubud, Canggu of zelfs Uluwatu bezoeken, maar dat is wel erg ver rijden. Het is logischer om de watervallen te bezoeken als je overnacht in Bedugul, Munduk of Lovina. Vanuit die plekken kun je een prima dagtrip maken en meerdere watervallen combineren.

Slaap je in Bedugul? Dan zijn Pondok Nyoman, Village above the clouds, Strawberry hill hotel en restaurant of het bekende Handara Golf & Resort goede opties.

Slaap je in Munduk? Dan is Munduk Clove een hele fijne accommodatie met een prachtig uitzicht, zeker tijdens zonsondergang. 

Slaap je in Lovina? Dan kunnen we de Authentic Indonesian style villa van harte aanraden als je een relaxed verblijf wil voor 2-4 personen. Liever in een leuk hostel slapen? Dan zijn Funky Place Lovina, Lovina Central en Family Hostel goede opties. 

Tips voor een dagtrip vanuit Bedugul, Lovina of Munduk

Wanneer je Banyu Wana Amertha waterval bezoekt vanuit Lovina, Munduk of Bedugul, dan kun je het combineren met één of twee andere watervallen in de buurt. We raden je van harte aan om ook Banyumala en Wanagiri Pucak Manik toe te voegen. Deze watervallen bereik je door vanaf de doorgaande weg langs de Twin Lakes een andere afslag te nemen. 

Omdat Banyumala de populairste is van deze drie is het verstandig om hier je dag te beginnen. Dan is de kans groot dat je de waterval ziet zonder al te veel andere mensen. Reis je daarna door naar de andere twee, dan is de kans groot dat daar sowieso minder mensen zijn. De watervallen en de setting waarin ze staan zijn ook verschillend. Het voegt dus zeker wat toe om ze alledrie te bezoeken. 

Omdat de watervallen zo mooi zijn verdienen ze het eigenlijk dat je de elke waterval op een afzonderlijke dag bezoekt. Als je daar geen tijd voor hebt, dan zouden we er maximaal twee op één dag doen. 

Vertrek je vanuit Lovina en gebruik je Google Maps? Zorg dan dat je de routeplanner op auto zet, ook als je met de scooter rijdt. De scooter route die Google Maps geeft is echt niet grappig zo slecht, en je rijdt dan zeker 20-30 minuten op bedenkelijke achteraf paadjes. Stel de autoroute in om via Pura Desa Kaliasem te rijden, dan heb je een geasfalteerde weg met slechts hier en daar wat kuilen.

Een hele fijne plek om te lunchen is Warung Kadek. Dit kraampje ligt aan de weg langs de twin lakes en is zo basic dat je ‘m waarschijnlijk voorbij rijdt als je niet weet hoe lekker het eten hier is (hier is de locatie op google maps). De uitzichten over het meer zijn heerlijk, maar de saté is er misschien nog wel lekkerder. Zowel de saté babi als saté ayam met bijbehorende sauzen zijn echt smullen. Bovendien hoef je het voor een prijs van 15K voor 10 stokjes ook niet te laten. Voor omgerekend €1 heb je dus een heerlijk bordje saté. Natuurlijk zijn er veel meer warungs langs de weg, maar als je kijkt naar het aantal locals dat stopt bij Kadek weet je eigenlijk al genoeg: dit eten is top. 

De laatste tip is voor veiligheid op de scooter. Omdat het zo steil kan zijn, moet je op de weg naar beneden echt flink remmen. Omdat de remmen bij veel scooters werken met een hydraulisch systeem, kun je ze beter niet de hele weg een klein beetje ingedrukt houden. Allereerst worden de remschijven daardoor heel heet, maar het kan ook zijn dat de druk op een gegeven moment wegvalt en je dus helemaal niet meer kunt remmen. Beter is het om knijpend te remmen, dat is iets minder relaxed rijden maar wel veiliger. Je kunt ook een fles water paraat houden voor als de remschijven echt te heet worden. Stop dan even, gooi er water overheen en rij daarna rustig verder. 

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!