• Menu
  • Menu

De watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep bezoeken? Check onze tips!

Twee van de bekendste en meest spectaculaire watervallen op Lombok zijn de Tiu Kelep waterval en de nabijgelegen Sendang Gile. Gelegen op de noordflank van de Rinjani vind je deze twee parels die je zowel letterlijk als figuurlijk omver zullen blazen met hun schoonheid en kracht. Het zijn twee watervallen die je echt niet wilt missen als je op Lombok bent. In dit artikel delen we alles wat je moet en wilt weten over Sendang Gile en Tiu Kelep. Benieuwd naar onze tips? Lees snel verder! 

Een gids nodig voor Sendang Gile & Tiu Kelep, hoe zit dat eigenlijk?

Er zijn meerdere ingangen naar de waterval en overal zullen locals zich aanbieden als gids om mee te lopen. Dat is niet per se nodig, maar het gebied staat wel bekend om de agressieve apen die hier leven. Toen wij bijvoorbeeld bij de Rinjani Lodge aan het chillen waren, kwamen er twee apen binnengewandeld die twee andere gasten bestolen van hun drankjes. Een gids kan helpen om de apen weg te jagen, en kan je ook wat meer vertellen over de planten die er groeien en hoe het gebied is veranderd na de aardbevingen in 2018.

In het dorp zijn er ongeveer 60 mensen die zich aanbieden als gids. Echter hoef je niet bang te zijn dat ze allemaal tegelijk op je af zullen komen. Ze wachten namelijk op hun beurt en als ze geweest zijn wachten ze, soms wel een maand, totdat ze weer aan de beurt zijn. 

Je kunt op de prijs van de gids een beetje afdingen als je dat wil. Ga ervan uit dat 100K (ongeveer €7) een redelijke prijs is voor de twee uur die je kwijt bent voor een bezoek aan beide watervallen. Ter vergelijking, als de gidsen een dag in de rijstvelden zouden gaan werken van 7.00 tot 17.00 krijgen ze hier maar 100K voor.

Hoe kom je bij de watervallen Sendang Gile & Tiu Kelep?

Beide watervallen liggen in het dorp Senaru dat op de helling van Mount Rinjani ligt. De weg van de populaire kustplaats Senggigi naar Senaru is in hele goede staat en prima zelf te rijden met de scooter. Je kunt de watervallen ook vanuit meerdere plekken als dagtour bezoeken, bijvoorbeeld vanuit Senggigi of Tetebatu. Zelfs vanuit het zuidelijker gelegen Selong Belanak of Kuta zou je hier naartoe kunnen rijden tijdens een dagtrip, maar dan heb je wel een lange dag.

In het dorp Senaru zijn twee ingangen naar de watervallen. Op de bordjes staat vooral Sendang Gile aangegeven, maar je kunt vanaf daar doorlopen naar de Tiu Kelep waterval. 

Het pad naar de watervallen begint met een afdaling over een goed onderhouden pad met flink wat traptreden. Na ongeveer 5 minuten kom je al bij een open ruimte waar vandaan je de eerste waterval Sendang Gile goed kunt bekijken. 

Wil je ook naar de tweede waterval Tiu Kelep, dan moet je net voordat je beneden komt rechts afslaan. De borden zijn zo groot dat je ze niet kunt missen. Het pad naar Tiu Kelep is goed onderhouden, maar wel wat minder relaxed. Je loopt een groot deel over betonnen blokken waarvan er soms ineens een paar ontbreken en je – als je niet oplet – zomaar een meter naar beneden kan vallen. Op sommige plekken moet je ook wat klimmen en een paar keer door de rivier naar de overkant lopen. In totaal is het naar Tiu Kelep 20 minuten lopen.

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan de Sendang Gile en Tiu Kelep waterval?

De Tiu Kelep waterval is een van de populairste op Lombok. Geen zorgen, je hoeft hier massa’s mensen te verwachten zoals je op Bali soms ziet. Als je de waterval echter voor jezelf wilt kun je het best vroeg komen. Rond 11:00 komen ook de bezoekers die de watervallen bezoeken tijdens een dagtrip vanuit andere plekken op Lombok of zelfs de Gili eilanden aan.

De watervallen zijn het hele jaar door te bezoeken, ook in het droge seizoen. Ongetwijfeld zullen ze tijdens het regenseizoen (december – april) wel meer volume hebben. 

Hoeveel kost het om de watervallen Sendang Gile & Tiu Kelep te bezoeken?

Toegang voor de twee watervallen (samen) kost 20K per persoon. Wil je ook een gids tijdens de wandeling, reken dan op 100K extra. Het kan wel zijn dat je hiervoor een beetje moet afdingen. 

Wat is er te zien en beleven bij Sendang Gile & Tiu Kelep?

Sendang Gile is de eerste waterval die je tegenkomt en het leuke is dat deze waterval altijd helder is. Het water komt namelijk rechtstreeks uit een bron en dat verklaart ook waarom de waterval halverwege de klif begint in plaats van helemaal bovenaan.

Het mooie aan de Sendang Gile waterval is dat het een waterval is met twee lagen. De muur waarover de waterval naar beneden valt, is helemaal begroeid met tropische planten waardoor je echt een beetje een Jungle Book vibe krijgt. Je kunt makkelijk naar de onderkant van de waterval lopen, maar om er echt te zwemmen is het te ondiep. 

Wanneer je doorloopt naar de Tiu Kelep waterval kom je op een gegeven moment een flink beschadigde betonnen trap tegen die leidt naar een brug. Voordat je de brug overgaat zie je aan je rechterhand een tunneltje waar water doorheen stroomt. Je kunt er in een aantal minuten doorheen lopen, maar je hebt dan wel iets van een zaklamp nodig. Als dat je leuk lijkt, doe je dat het beste op de terugweg want de tunnel loopt richting de uitgang. 

Onderweg naar Tiu Kelep zie je nog veel van de schade die de aardbevingen in 2018 hebben aangericht. Zo zie je bijvoorbeeld dat er op sommige stukken geen bomen groeien langs de rivier. Dat komt omdat dat er op dat stuk een gigantische aardverschuiving heeft plaatsgevonden als gevolg van de aardbevingen. Die verschuiving was zo groot dat de rivier nu helemaal gevuld is met rotsen. Volgens onze gids kwam het water vroeger tot aan je oksels en kon je daar heerlijk zwemmen. Nu is het misschien kniediep. 

Na een half uurtje lopen vanaf Sendang Gile kom je aan bij Tiu Kelep. Het is inderdaad een spectaculaire waterval en behoorlijk krachtig. Je voelt vanzelf de spray van de waterval naarmate je dichterbij komt. Loop je verder naar de voet van de waterval laat dan je elektronica achter want je bent echt binnen 3 seconden volledig doorweekt. Je verwacht het niet als je er van een afstandje naar kijkt, maar er komt écht heel veel water van de waterval af. 

Na je bezoek aan de waterval kun je op de terugweg nog even relaxen bij de omgevallen boom die over de rivier ligt. Die boom is niet te missen. Het is een hele mooie plek om de waterval en de omgeving vast te leggen op camera, maar je kunt er ook heerlijk zwemmen. Je zult een klein beetje moed moeten verzamelen om helemaal kopje-onder te gaan, want het water is best fris.

Wat moet je meenemen als je naar de Sendang Gile & Tiu Kelep waterval gaat?

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek
  • Muggenspray (er kunnen best wat muggen zitten)
  • Drybag
  • Camera
  • Schoenen die nat mogen worden
  • Drinken & snacks. Stop deze wel weg in je tas want anders kunnen de apen ze pakken. 
  • Een stok (als je geen gids neemt kijk dan of je een grote tak in de bosjes kunt vinden om agressieve apen mee weg te kunnen jagen)

Waar overnachten als je de Sendang Gile & Tiu Kelep watervallen wil bezoeken?

Je kunt Sendang Gile en Tiu Kelep bezoeken vanuit meerdere plekken op Lombok en zelfs vanaf de Gili-eilanden vertrekken dagtrips. De beste plek om te slapen om de watervallen te bezoeken is echter Senaru

In Senaru vind je een aantal goedkope basic accommodaties waar de kamers prima maar niet heel sfeervol zijn. Wil je iets meer besteden dan is Rinjani Lighthouse een leuke plek met karakteristieke kamers. Omdat de kamers best wel open zijn, heb je hier bijna het gevoel dat je aan het kamperen bent, maar dan luxe en met klamboe. Ook de koffie bij deze plek is top. 

Een andere slaapplek die door praktisch elke blog wordt aangeraden is de Rinjani Lodge. Dit is zeker de meest luxe optie in de wijde omgeving, maar dat is vooral vanwege de infinity pool, het restaurant en het uitzicht. Daar kun je echter ook gewoon gebruik van maken als je daar wat eten of drinken bestelt. De kamers zelf zijn niet heel veel beter dan Rinjani Lighthouse terwijl je er wel ruim het dubbele voor betaalt. Kortom, het is er mooi, maar je hoeft er niet perse te slapen om ervan te kunnen genieten.

Meer lezen over Lombok? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!