• Menu
  • Menu

Reisvoorbereiding Bali: 11 praktische tips voor een soepele aankomst

Kom je met het vliegtuig naar Bali en wil je weten hoe je soepel van de landing tot je eerste verblijfsplek komt? In dit artikel delen we 11 praktische tips om je aankomst en vervolg van de reis nét wat relaxter te maken. 

Heus, zonder die tips kom je er ook wel, maar een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Bovendien bespaar je met deze tips toch weer wat geld. Wat zeg je ervan, zullen we beginnen? De onderstaande praktische tips vertellen je wat je moet regelen vanaf het moment dat je je ticket geboekt hebt tot aan je eerste slaapplek.

Regel de juiste inentingen

Om Indonesië binnen te komen ben je verplicht een gele koorts vaccinatie te hebben als je voor vertrek naar Bali 7 dagen in een land met gele koorts bent geweest. Neem dan je gele vaccinatieboekje mee. Daarnaast wordt een aantal vaccinaties aangeraden, namelijk:

  • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan 3 maanden gaat rondreizen in Indonesië, of Azië in het algemeen, wordt nog een aantal inentingen aangeraden:

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B

Er is op Bali geen Malaria, maar als je ook naar andere gebieden zoals Lombok of Flores gaat, neem dan malaria tabletten mee. Op Lombok is een noodpakket voldoende, op Flores wordt aangeraden preventief te slikken.

Welke vaccinaties en medicaties in jouw geval nodig zijn overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

Regel je reis- en zorgverzekering

Hoewel Bali een goedkope vakantiebestemming is, kan hetzelfde niet gezegd worden over de medische zorg. Als je kwalitatief goede zorg wil, naar westerse standaarden, kom je vaak in privé-klinieken terecht. De zorg is daar goed, maar ook prijzig. 

Je wilt goed verzekerd zijn voor het geval er iets vervelends gebeurt tijdens je vakantie. Om je een voorbeeld te geven: Wij betaalden zo’n €550 om een dag aan een infuus met antibiotica te liggen vanwege een pittige Bali Belly.

Wij raden aan om naast je zorgverzekering ook altijd een reisverzekering met medische dekking te nemen. Bekijk hier ons overzicht van goede reisverzekeringen.

Zet je roaming uit

Fijn, geland. Welkom op Bali. Uit gewoonte even je telefoon openen om te laten weten dat je geland bent? Oeps, blijkt ineens dat je roaming nog aanstond en je telefoon allemaal updates binnenhaalt. Dit overkwam ons tijdens een tussenstop op Doha. We hadden letterlijk binnen 20 seconden een rekening van €10. Gelukkig kregen we de smsjes van de provider over de hoge kosten zodat we ‘m weer snel op vliegtuigmodus konden zetten. Maar super zonde toch?

Tip: Tegenwoordig kun je van tevoren een eSIM kopen zodat je direct bereikbaar bent zodra je landt in Indonesië. Hiervoor raden wij Airalo aan.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Zorg dat je cash geld bij je hebt voor je Indonesië visum

Het visum on arrival kost 500.000 IDR per persoon. Je kunt dit bedrag ook in euro’s betalen. Het is niet nodig om vooraf bij een wisselkantoor Indonesische Rupiah te wisselen. Op het moment van schrijven betaal je €35.

Je kunt ook pinnen bij de balie, maar let op dat Maestro betaalkaarten vaak moeilijk doen in Bali. Wij konden de eerste keer in ieder geval niet pinnen met onze Maestro kaart, een probleem dat we bij meer pinautomaten in Bali zijn tegengekomen. 

Hoe dat met andere kaarten zit weten we niet, maar in het geval van een storing aan Indonesische zijde wil je sowieso het zekere voor het onzekere nemen. Zorg dat je per persoon €35 in contanten bij je hebt. 

Zorg dat je een uitreisticket hebt, of er één maakt

Met het visum on arrival mag je 30 dagen in Indonesië blijven. De douane beambte zal waarschijnlijk ook vragen hoelang je vakantie naar Bali duurt. Zeg altijd dat het korter duurt dan die 30 dagen, ook als je van plan bent om je visum voor Indonesië te verlengen. 

Soms moet je een uitreisticket laten zien, als je die nog niet hebt kun je via sites als flyonward.com een geldig tijdelijk ticket kopen, maar zelf een oude vluchtbevestiging ombouwen werkt ook prima.

Bewaar je boarding pass

Het kwam voor ons als een verrassing, maar wij moesten bij de douane onze boardingpass laten zien van het vliegtuig waarmee we aankwamen. Die hadden we in het vliegtuig laten liggen, dus dat was even behelpen. Uiteindelijk gaat het vooral om het vluchtnummer, maar die moet je maar net ergens hebben opgeslagen. Makkelijkste is om je boardingpass in je paspoort te laten zitten. 

Vul vooraf je custom-declaration in

Nadat je je bagage van de band hebt gehaald en je simkaartje hebt geactiveerd, ga je nog één laatste controle door voordat je buiten staat. Hiervoor moet je een formulier invullen waarop staat of je iets aan te geven hebt bij de douane. 

Je mag dit formulier zowel digitaal als op papier invullen. Op de luchthaven liggen papieren versies, het is daarvoor handig om een pen mee te nemen. Daarnaast staan er QR-codes die je scant als je kiest voor het digitale formulier. 

Maar weet je wat nog handiger is? Het digitale formulier invullen voor vertrek. Dat mag je al drie dagen voor aankomst doen. Nadat je het formulier hebt ingevuld, krijg je een QR-code die je laat zien aan de douanebeambte. 

Tip: Maak een screenshot van de QR-code zodat je ‘m kan laten zien op de luchthaven, zelfs als je geen internet hebt. 

Vraag vooraf je simkaart aan

Douane voorbij? Nu is het tijd voor een van de eerste moderne levensbehoeften: een lokale simkaart. Wij vinden het prettig om internet te hebben op reis, vooral om dingen als een Grabtaxi te regelen.

Het beste vraag je de simkaart vooraf aan want als je het op de luchthaven doet betaal je een stuk meer. Daarnaast heb je online ook de optie om een pakket met 18GB te kiezen, een optie die op de luchthaven niet wordt aangeboden. Online betaal je voor dit pakket 100K IDR (€6,50 – €7). 

Op de luchthaven heeft het goedkoopste pakket 25GB. Hiervoor betaal je 350K IDR (€20-24), aanzienlijk meer voor praktisch hetzelfde pakket. 

Of je de simkaart vooraf aanvraagt of op de luchthaven maakt voor het activeren van de simkaart niet uit. Je haalt het kaartje bij precies dezelfde plek op en doet er net zo lang over om hem te activeren. Het enige voordeel is dat je een stuk minder betaalt als je de simkaart vooraf aanvraagt

Pin Indonesische Roepia bij een pinautomaat (ATM), niet bij een geldwisselaar

Geldwisselaars zijn mogelijk de grootste boeven die je op de luchthaven tegenkomt. Met mooie teksten als 0% commissie, doen ze reizigers geloven dat je daar de meeste Indonesische Roepia krijgt voor je geld. Niet is minder waar. De snelste manier om geld te verliezen is door te wisselen bij een wisselkantoor. 

Beter is het om te pinnen bij een pinautomaat op de luchthaven, al bestaat daar ook de kans dat je toch nog even genaaid wordt. Veel automaten vragen, vlak voordat ze het geld uitspugen, of je hun wisselkoers wil accepteren of dat je wil kiezen voor die van je eigen bank. Kies altijd voor je eigen bank. Onze ervaring is dat je altijd 2-5% minder betaalt dan wanneer je de koers van het pinautomaat zou accepteren.

Tip: Let erop dat Maestro bankpassen niet bij alle pinautomaten werken, maar wel bij de BNI bank. 

Regel van te voren een driver: Grab is niet goedkoper op de luchthaven

Grab en Gojek zijn fantastische apps als je vervoer nodig hebt in het zuiden van Bali, maar op de luchthaven werkt het niet goed. Ze mogen namelijk wel klanten afzetten, maar niet ophalen. Officiële taxi’s zijn relatief prijzig. Daarom regel je het beste van te voren een driver. 

Op Klook.com vind je drivers en bijbehorende prijzen. Het voordeel daarvan is dat je ze online betaalt en je niet gelijk een deel van je gepinde geld kwijt bent. Een andere optie is om via je accommodatie een transfer te regelen. Check op z’n minst beide opties om prijzen te kunnen vergelijken. 

Boek in elk geval de eerste paar nachten op Bali

Zelfs als je van plan bent om Bali op de bonnefooi te verkennen is het prettig om in ieder geval je eerste paar nachten vast te leggen. Wij zouden plekjes als Uluwatu of Canggu aanraden als eerste plek om te overnachten. 

Die twee plekken liggen niet te ver van de luchthaven en bieden een mooie mix tussen relaxen en leuke dingen zien. Daarnaast is het nachtleven bruisend genoeg om ‘s avonds op pad te gaan als het slapen niet lukt vanwege je jetlag. Kijk op booking.com voor goede accommodaties op Bali.

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!