Op zoek naar leuke plekjes om te bezoeken op Lombok? Ga dan zeker naar Tetebatu! Dit dorp is namelijk de perfecte uitvalsbasis om de wonderschone natuur van Centraal-Lombok te verkennen. Gelegen aan de voet van de Rinjani is dit gebied uiterst vruchtbaar en je bent hier dan ook omringd door honderden rijstvelden en plantages waar ze vanalles verbouwen. Het gebied is groener dan groen en echt een topplek voor avontuurlijke reizigers. Hier vind je watervallen, een apenbos en veel lokale tradities. Echt een hoogtepunt op Lombok.
Dus ben je opzoek naar een plekje waar echt nog een hoop te ontdekken valt? Een plekje weg van de massa en in het hart van Lombok? Zet deze plek dan zeker op je bucketlist! In dit artikel ontdek je 13 dingen die je kunt doen in Tetebatu en wat de leukste adresjes zijn om te slapen.
Inhoud van dit artikel
- Rondscooteren in de omgeving van Tetebatu
- Bewonder traditionele handwerken in nabijgelegen dorpen
- Bezoek de bijzondere Sarang Walet waterval
- Spot zwarte apen in het monkey forest
- Doe de Panorama walk tussen de plantages en rijstvelden
- Vind de mooiste moskee (succes!)
- Bekijk een wedstrijd stokvechten, een traditionele sport op Lombok
- Bezoek watervallen net buiten Tetebatu
- Scoor vers fruit op de lokale markt
- Rij naar Sembalun voor prachtige views en verse aardbeien
- Chill aan de voet van de Rinjani bij de beste hotels in Tetebatu
- Waar naartoe na Tetebatu?
Rondscooteren in de omgeving van Tetebatu
Je komt naar Tetebatu voor de mooie omgeving, en niet perse voor het dorp zelf. De beste manier om deze regio te verkennen is met de scooter. Pas dan besef je hoeveel rijstvelden hier zijn en hoe vruchtbaar en groen het gebied is.
Je kunt Google Maps gebruiken om in de regio rond te rijden. Je kunt daarbij kiezen om een autoroute te nemen of een scooterroute. Welke je kiest hangt vooral af van hoeveel avontuur je aan kan. De autoroute leidt je over geasfalteerde wegen met hier en daar een kuil. Kies je voor de scooterroute? Wees dan voorbereid op uiterst smalle paadjes dwars door de rijstvelden waarbij je op sommige momenten echt denkt: F*&K You Google Maps, dit kan toch helemaal niet!
Je kunt bij de meeste accommodaties scooters regelen. Hou er wel rekening mee dat dit duurder is dan in plekken als Senggigi of Kuta. Reken op 100K voor een dag. Als je leuke plekken zoekt om heen te rijden, lees dan vooral verder want bijna alle hoogtepunten in dit artikel kun je met de scooter bezoeken.
Bewonder traditionele handwerken in nabijgelegen dorpen
Rondom Tetebatu heb je een aantal dorpjes dat zich van oudsher heeft gespecialiseerd in bepaalde beroepen. Zo staat Pringgasela bekend om de handgeweven sarongs, Loyok om de bamboematten en Kembang Kuning om het telen en branden van koffie. Je kunt er gewoon heen rijden en je zal dan in de dorpen vanzelf winkeltjes of ‘ateliers’ tegenkomen.
Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Lombok!
Bezoek de bijzondere Sarang Walet waterval
Dit is een van de leukste watervallen van Lombok en misschien zelfs Indonesië, ondanks dat de waterval zelf misschien helemaal niet zo indrukwekkend is. Hier loop je door een grotendeels overgroeide kloof tussen de rijstvelden naar de waterval toe. Je klimt daarbij over rotsen en loopt kleine stukjes door een riviertje. Aan beide kanten van de kloof hangen lianen naar beneden en komt er water de kloof in stromen. Je moet dus goed opletten waar je loopt als je enigszins droog wil blijven, en het kan ook handig zijn om een drybag mee te nemen voor je spullen.
Na ongeveer 150 meter kom je bij de waterval, die vooral in een hele mooie setting ligt. Omdat het zo overgroeid is voelt het bijna alsof je in een grot bent. Mocht je zin hebben in een verfrissende duik dan kan dat bij deze waterval ook prima! En wat ook mooi is, entree voor deze bijzondere plek is maar 20K per persoon. Je kunt ook slippers lenen als je niet wilt dat je schoenen nat worden, maar op blote voeten is het tochtje ook goed te doen.
Spot zwarte apen in het monkey forest
Als je ooit bij het monkey forest in Ubud op Bali bent geweest – of daarover gelezen hebt – dan heb je wellicht niet zo’n zin meer in nog een apenbos. Wie zit er immers te wachten op hordes toeristen en agressieve apen? Gelukkig is het apenbos van Tetebatu heel anders en kun je hier ook de zwarte apen spotten.
Deze apen zijn over het algemeen wat schuwer en het is ook geen garantie dat je ze ziet. De apen blijven namelijk hoog in de boom zitten. Het apenbos is eigenlijk meer een wild bos waar apen wonen, dan een bos dat speciaal wordt onderhouden voor de apen (en toeristen). Als je met een gids gaat kan hij helpen om deze dieren te spotten.
Doe de Panorama walk tussen de plantages en rijstvelden
Benieuwd naar het lokale leven en de beste plekjes in Tetebatu? Doe dan zeker de panorama walk. Met een lokale gids, vaak via je guesthouse, trek je dan gedurende een aantal uur door de omgeving. De opties variëren van 3 tot 8 uur en kosten ergens rond de 250K per persoon.
Tijdens de wandeling zie je hoe boeren hun rijst verbouwen en leer je over de verschillende fases in het proces. Je krijgt meestal een traditionele lunch en kunt van alles leren over andere gewassen en kruiden die ze verbouwen. Ook bezoek je de Sarang Walet waterval en Durian Indah waterval. Vooral die eerste is heel leuk. Je kunt beide watervallen overigens ook zelfstandig en zonder gids bezoeken.
Vind de mooiste moskee (succes!)
In de regio rondom Tetebatu zijn zo ontzettend veel moskeeën dat je bijna gaat denken dat ze niks beters te doen hebben dan moskeeën bouwen. Echt elke kilometer staat er een moskee of wordt er één gebouwd. Op zich zijn ze allemaal niet onwijs mooi, maar de koepels zijn wel goed onderhouden. Je kunt er in ieder geval niet omheen dat er opmerkelijke veel moskeeën in dit gebied staan. De hele dag klinkt er in Tetebatu dan ook geluid uit deze moskeeën en dat kan variëren van ‘oh, best mooie oproep tot gebed’ tot ‘uhm… doe nog maar even oefenen met dat stemmetje van je’. Neem oordoppen mee als je een lichte slaper bent want het gezang begint ‘s ochtends om een uur of 5 al.
Bekijk een wedstrijd stokvechten, een traditionele sport op Lombok
Op Lombok is er een eeuwenoude traditie van het Sasak volk waarbij jonge mannen elkaar met een stok en schild te lijf gaan. Dat ze daarbij niets anders dan een sarong dragen is behoorlijk dapper te noemen, want zo’n stok komt hard aan op een ontbloot lichaam. De wedstrijd stopt overigens wel zodra er bloed bij komt kijken, dan heeft de ander gewonnen.
De wedstrijden komen tot stand doordat moedige mannen zich uit het publiek opgeven of uitgekozen worden. Het is een hele happening waarbij ook veel traditionele muziek wordt gemaakt en ook de scheidsrechter met allerlei danspasjes het gevecht begeleidt.
Toen wij er waren was er een festival gaande waarbij veel van deze gevechten werden georganiseerd. Lijkt het je bijzonder om hier eens bij te zijn, vraag dan bij je accommodatie of er in de buurt iets gaande is.
Bezoek watervallen net buiten Tetebatu
Heb je een scooter en wil je ook wat watervallen buiten Tetebatu bezoeken? Dan zijn er meer dan genoeg opties. Je hoeft op google maps maar even te zoeken op waterval (Air Terjun) en je ziet overal pinnetjes verschijnen. Maar toch zijn niet alle watervallen helemaal de moeite waard. Hieronder lees je onze bevindingen over drie watervallen in de buurt.
Benang Stokel en Benang Kelambu
Deze watervallen liggen op ongeveer 45 minuten rijden van Tetebatu. Zorg wel dat je je google maps op de autoroute zet. Wij maakten de fout het via de scooterroute te doen en moesten die fout bekopen met flinke kuilen, smalle paadjes en continue verwarring over welk pad we moesten nemen.
De aankomst bij Benang Stokel en Benang Kelambu was helaas ook niet zo relaxed. Je wordt direct gemaand ergens te parkeren en naar een ticketoffice te lopen. Ook hier is de entreeprijs best hoog (90K p.p.) en we weten nog steeds niet of dit nu een scam is of niet. Maar omdat we al ruim een uur aan het rijden waren op bedenkelijke wegen hadden we ook geen zin om onverrichter zake terug te gaan. Je krijgt bij je ticketprijs overigens ook een gids die je helemaal niet nodig hebt, want de eerste waterval is nog geen 10 minuten lopen over een aangelegd pad.
Goed, los van de niet zo relaxte entree zijn de watervallen wel heel mooi. Benang Stokel is een waterval die uit 2 of 3 watervallen bestaat, afhankelijk van het seizoen. In het droogseizoen is de meest rechter vaak helemaal opgedroogd. Hoe dan ook is de waterval prachtig en heel leuk om te bezoeken. Je kunt namelijk ook achter één van de watervallen klimmen waardoor je het gevoel krijgt dat je in een soort grot zit.
Vlak voordat je bij Benang Stokel komt loop je over een brug. Bij deze brug is het punt waar je vanaf 11 meter naar beneden kunt springen. Dat moet je absoluut alleen doen als je gecheckt hebt of het water diep genoeg is, dus kijk eerst of je anderen ziet springen. Zo niet, vraag het dan een local of klim zelf naar beneden en check hoe diep het is.
Vanaf Benang Stokel kun je doorsteken naar Benang Kelambu. Deze weg is best pittig vanwege de vele trappen die je op en af moet lopen, maar de wandeling duurt niet lang. Als je een beetje doorstapt sta je binnen 15 minuten aan de voet van Benang Kelambu.
De Benang Kelambu waterval is erg bijzonder omdat het eigenlijk raadselachtig is waar het water vandaan komt. Je ziet alleen maar water verstuiven uit een stel varens, als een soort elven spray. Het is echt een betoverend gezicht en het zou niet misstaan in de droomvlucht van de Efteling. Je kunt bij deze waterval ook zwemmen want het water loopt uiteindelijk in een aantal baden. Hou er wel rekening mee dat het helaas niet wordt gewaardeerd als vrouwen hier in hun bikini gaan zwemmen, er staan ook meerdere borden op het terrein om je hierop te wijzen.
Jeruk Manis
Op de foto’s ziet deze waterval er mooi uit, maar de toegang tot deze waterval is echt bizar hoog. Je betaalt 150K p.p. (ongeveer €10) voor entree. Toen wij daarom best hard moesten lachen en vroegen wat een local betaalt, was het antwoord ‘20K, maar dit zijn de regels van de overheid’. Dat die regels van de overheid ook weer niet zo nauw genomen werden bleek wel toen we binnen 1 minuut het voorstel kregen dat we ook wel voor 50K p.p. naar binnen mochten. Dat alles maakte voor ons dat het toch niet helemaal lekker voelde en misschien zelfs een beetje voelde als een scam. Het verhaal was dat deze waterval zo duur is omdat het binnen de grenzen van het Rinjani National Park ligt. Maar met nog veel meer watervallen in de omgeving hebben we uiteindelijk vriendelijk bedankt voor het aanbod en zijn we naar Sarang Walet gereden.
Semporonan waterval
Deze waterval ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Tetebatu. Je kunt een heel eind met de scooter rijden en moet dan de laatste 5 minuten lopen over de plantage van een boer. Deze boer komt vervolgens gezellig een praatje maken en uiteraard zorgen dat je betaalt. Wij betaalden 50K p.p. voor de waterval en hebben eigenlijk geen idee of dit een normale prijs is.
De waterval zelf is in ieder geval erg leuk om te bezoeken. Het pad ernaartoe is al erg mooi en op sommige plekken helemaal overgroeid met bamboe. Als je eenmaal bij de waterval komt zie je dat het een redelijk dunne stroom is die recht naar beneden klettert op een uitstekende rots. Deze rots zorgt ervoor dat het water verstuift nog voordat het in de pool beneden terecht komt. Het geeft wel een gaaf en krachtig effect als je ziet hoe het water zo op die rots inbeukt. Het leuke is bovendien dat wanneer de zon de kloof in schijnt er een regenboog onderaan de waterval ontstaat. Je kunt dichtbij genoeg komen om nat gesproeid te worden, maar het water hier is zo ondiep dat zwemmen lastig wordt.
Scoor vers fruit op de lokale markt
Altijd leuk en lekker om vers fruit te scoren op de markt. In Tetebatu zelf kun je ook fruit krijgen maar de grotere markt vind je in Kotaraja. Daar is de markt elke dag van 6:00 tot 11:00 uur ‘s ochtends. Je hoeft er niet echt af te dingen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je voor 5K bananen wilt kopen, of wappert met een briefje van 5k, krijg je al een flinke tros mee.
Rij naar Sembalun voor prachtige views en verse aardbeien
Sembalun ligt in een prachtige vallei tussen meerdere vulkanische bergtoppen. In het gebied verbouwen ze van alles, waardoor je hier bijvoorbeeld in de zomermaanden heerlijke aardbeien kunt kopen. Rondom het dorp heb je meerdere uitzichtpunten (zoals Bukit Selong en Wisata Pusuk Sembalun) vanwaar je uitkijkt over het mooie gebied. Omdat er in de vallei zoveel verschillende gewassen worden verbouwd en elk stukje land een iets andere kleur heeft, lijkt het net een soort quilt deken.
Sembalun ligt op ongeveer 2 uur rijden van Tetebatu. Het is dus een flinke scootertocht om er te komen, maar de weg ernaartoe is echt heel mooi. Je rijdt dwars door de jungle en langs de weg zitten talloze apen.
Chill aan de voet van de Rinjani bij de beste hotels in Tetebatu
Het is heel leuk om de omgeving van Tetebatu te ontdekken, maar vergeet ook niet om de ontspanning op te zoeken. Zoek daarom een leuke accommodatie uit waar je je thuis voelt om te chillen na je ontdekkingstochten. Wij vonden Flush Harmony heel fijn vanwege de vriendelijke mensen, het heerlijke zwembad en het prima restaurant. Het feit dat je vanaf je balkon uitkijkt over rijstvelden en de top van de Rinjani ziet is top!
Leuke alternatieven waar je ook zeker kunt genieten zijn:Tip: Er zijn weinig accommodaties in Tetebatu en ze zijn snel volgeboekt! Wil je verzekerd zijn van een slaapplekje, leg deze dan (zeker in het hoogseizoen) ruim van te voren vast.
Waar naartoe na Tetebatu?
Lombok is groot genoeg om rond te reizen, maar klein genoeg dat je er nooit heel lang over doet om van plek naar plek te reizen. Als je dus meer wil verkennen van Lombok dan alleen de zuidkust, dan zijn er veel goede opties dichtbij. Een paar leuke plekken om je reis te vervolgen vanuit Tetebatu:
- Gili’s | 2.5 uur (taxi + boot)
- Kuta | 1,5 uur
- Selong Belanak | 2 uur
- Sembalun | 2 uur
- Senaru | 3 uur
- Senggigi | 2 uur
Daarnaast ligt Tetebatu op zo’n 1,5 uur rijden van de luchthaven. Mocht je de reis door Indonesië willen voortzetten op andere eilanden, dan zijn er directe vluchten naar Bali, Java en de Soembawa eilanden. Je kunt ook rechtstreeks op Kuala Lumpur en Singapore vliegen.