• Menu
  • Menu

Praktische tips voor een treinreis op Java

Als je door Indonesië reist, dan denk je al snel aan bussen, minibusjes en taxi’s om van A naar B te komen. Maar op sommige eilanden is de trein ook een fantastische manier om van A naar B te komen. Een treinreis op Java is bijvoorbeeld een fantastische ervaring.

Met de trein reizen op Java is namelijk heel comfortabel omdat het spoorwegennetwerk ontzettend goed geregeld is. Tijdens de Nederlandse kolonisatie zijn de eerste spoorwegen aangelegd en vandaag de dag is het netwerk bijna 5000 kilometer lang. Kijk, daar kun je tenminste wat mee.

Een mooie treinreis op Java is die van Yogjakarta naar Malang. In acht uur tijd rijd je langs prachtige landschappen en zit je toch wat comfortabeler dan wanneer je opgepropt in een minibusje zit. Om je opweg te helpen geven we je in dit artikel alle praktische zaken over treinreizen op Java.

Waar boek je een ticket voor jouw treinreis op Java?

Grote kans dat je tijdens jouw rondreis door Indonesië het eiland Java aandoet en dat kan ik je alleen maar van harte aanraden.

Java is puur, oprecht, authentiek. Een eiland waar de locals nog opkijken van toeristen. Fantastisch!

Goed, nadat je Yogjakarta hebt ontdekt, is het tijd om de trein te pakken naar Malang. Maar voordat je daadwerkelijk kan boarden moet je natuurlijk wel in het bezit zijn van een ticket. Je kan op de bonnefooi gaan en hopen dat er nog een stoel vrij is, maar je kan ‘m ook van te voren boeken zodat je zeker weet dat je de komende acht uur relatief comfortabel door kan brengen.

Op Ticket.com boek je eenvoudig een E-ticket voor jouw treinreis op Java. Dit E-ticket dien je op het Tugu Station in Yogyakarta te verzilveren naar een geldig vervoersbewijs.

Treinreis Java

Verschillende klassen

De Malioboro Express vertrekt dagelijks om 7.45am en 9.45pm. Die laatste is een nachttrein (met bedden enzo), dus kies vooral voor die van 7.45am. Dan zie je tenminste ook nog wat van het prachtige landschap.

Wanneer je je ticket boekt, zal je zien dat je uit verschillende klassen kunt kiezen. Nou ben je waarschijnlijk snel geneigd om voor het goedkoopste ticket te gaan in de Ekonomi klasse, maar hiermee snijd je jezelf echt in de vingers. Houd er rekening mee dat de coupé overvol kan zijn én dat je dus niet eens een zit plek hebt de komende acht uur.

Kies op zijn minst voor de Bisnis klasse. Je bent in dat geval verzekerd van een zit plek, maar deze coupés beschikken niet over air conditioning. Het klinkt superfancy, maar “verwen” jezelf een beetje door voor de Eksekutif klasse te kiezen. Je moet hiervoor verplicht reserveren, er is air conditioning en bij iedere stoel zit een stopcontact waardoor je je digitale apparatuur tijdens de rit kan opladen.

Treinreis Java

Wat moet je meenemen?

Als je je day- en backpack hebt, dan zit je eigenlijk wel goed. De reis is dermate comfortabel dat je het ook wel overleeft als je niks extra’s meeneemt. Maar goed, zoals eerder gezegd is het tijd om jezelf een beetje te verwennen tijdens die acht uur, dus dan zijn de volgende dingen wel handig! Food! Good food, happy life right?! Aan boord van de Malioboro Express is wel een keuken, maar je hebt er alleen basis, basis maaltijden. Een bordje nasi goreng is prima, maar neem ook vooral wat lekkers mee. Verder is het ook een goed idee om tissues mee te nemen. De toiletten waren prima te doen. Zeker voor treinbegrippen. Die van de NS zijn smeriger. Tot slot, neem iets van een spelletje of boek mee.

Meer lezen over Java? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!