• Menu
 • Menu

Ontdek de 15 mooiste watervallen van Bali (inclusief verborgen parels)

Benieuwd naar de mooiste watervallen op Bali? Wij bezochten er meer dan 25 en in dit artikel delen we onze favorieten. Sommige zal je misschien wel kennen, maar andere heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord.

Bali is één groot watervallen paradijs. Te midden van woeste jungle vind je de meest uiteenlopende en spectaculaire watervallen. Maar wat zijn nou de allermooiste? Waar moet je heen als je naar Bali gaat?

Wij hebben meer dan 25 watervallen bezocht op Bali en hebben zorgvuldig nagedacht over wat de allermooiste zijn. Natuurlijk zijn alle watervallen bijzonder maar wat ons betreft gaat het om het complete plaatje. Klopt de setting? Voelt het natuurlijk? En moet je een klein beetje moeite doen of loop je er zo heen vanaf de parkeerplaats? En het is natuurlijk een bonus als je bij de waterval lekker kunt zwemmen in het verfrissende water.

Het gevolg is dat je veel van de populaire en bekende watervallen niet op deze lijst terugvindt. Daar staat tegenover dat je prachtige watervallen gaat ontdekken waar je nog nooit van gehoord hebt, maar die een intens rijke ervaring bieden. Zo’n gevoel van: Ok, dít is waarom ik naar Bali kwam! Klaar om de mooiste watervallen in Bali te ontdekken? Hier is onze ultieme lijst!

Banyumala Twin waterval

Te midden van een dichtbegroeide jungle kletteren de Banyumala Twin watervallen van 35 meter hoogte over een rotswand vol groene varens. Zeker ‘s ochtends als de zon vol op de waterval staat is het er ronduit paradijselijk. Het water is kristalhelder en perfect om in te zwemmen. En weet je wat het mooie is? Omdat het water niet heel krachtig is, kun je zelfs een lekker verfrissende douche nemen onder de waterval.

Meer lezen over deze waterval? Check onze uitgebreide gids voor Banyumala!

Sekumpul waterval (+ Fiji & Hidden)

De Sekumpul twin waterval is echt een fantastische waterval, en zelfs één van de hoogste watervallen van het eiland. Om de waterval te bereiken moet je flink wat trappen af en een paar riviertjes doorkruisen, maar het is het helemaal waard. Eenmaal aangekomen zie je twee watervallen die naar beneden storten langs een 80 meter hoge rotswand. Een van de waterstromen is altijd helder omdat het uit een nabijgelegen grondwaterbron komt. De andere stroom kleurt na hevige regenval (vaak in het regenseizoen) bruin, waardoor je een soort Duo-penotti effect krijgt.

Het leuke aan de Sekumpul waterval is dat je op 10 minuten lopen aan beide kanten nog twee geweldige watervallen vindt: Fiji waterfalls en Hidden waterfall. Een nadeel aan de Sekumpul waterval is dat je verplicht bent met een gids te gaan. Er is echter een manier om dat te omzeilen, lees meer over de watervallen in Sekumpul en hoe je de verplichte gids niet hoeft te nemen.

Tukad Cepung waterval

Tukad Cepung is een van de meest Instagrammable plekken op het eiland. Je moet door een dichte en redelijk donkere kloof lopen naar de waterval. Eenmaal daar zie je hoe de waterval prachtig de grot in valt. Vooral in de ochtend levert dat bijzondere taferelen op als de zonnestralen op het vallende water schijnen. Een mooiere douche dan dit kun je toch niet bedenken?

Banyu Wana Amertha

Banyu Wana Amertha is een verzameling van vier watervallen die dicht bij elkaar liggen. Alleen de weg ernaartoe is al geweldig. Je loopt door weelderige jungle, langs koffie plantages, bananenbomen en eeuwenoude bomen. Het is samen met de Munduk Waterfall trail de beste plek als je van dichte jungle houdt. Van de vier watervallen zijn er twee écht bijzonder en super fotogeniek. Een van die watervallen werd zelfs een tijdje gebruikt als achtergrond voor Windows computers.

Lees hier meer over de prachtige Banyu Wana Amertha watervallen!

Kanto Lampo waterval

De Kanto Lampo waterval is nog zo’n waterval die het fantastisch doet op Instagram (en dus druk kan worden). Het is de perfecte plek om een foto te maken waarbij jij in de waterval staat. Het water is namelijk niet extreem krachtig en het loopt geleidelijker af dan andere watervallen. Daardoor kun je makkelijker door de waterval lopen zonder omver gespoeld te worden. Is het dan ook de moeite als je niet in zwemkleding wilt poseren voor de camera? Zeker! De brede kloof waarin de waterval uitkomt is helemaal begroeid met weelderige jungle en de waterval zelf is prachtig om te zien.

Aling Aling watervallen

De Aling Aling waterval is samen met de Lemukih waterslide de leukste waterval in Bali. Je kunt bij deze watervallen namelijk springen van 5, 10 en 15 meter hoge rotswanden. Je kunt zelfs van één van de watervallen afglijden, al moet je het eerst zien voordat je dat gelooft. Gelukkig ga je nooit alleen want een gids is hier verplicht als je het water in wilt. Dat is ook handig, want die weten precies waar je moet springen (en waar vooral niet) en je krijgt een zwemvest als je wilt. De daadwerkelijke Aling-Aling waterval is schitterend, maar daar mag je niet onder zwemmen en dat moet je ook niet willen.

Meer lezen over Aling-Aling? Hier is onze uitgebreide gids!

Lemukih waterslide

Dit is zo’n verborgen pareltje waar je blij van wordt. Het draait hier maar om één ding: plezier maken. Op een oude scooterband glij je van een drie verdieping tellende waterval. Eenmaal onderaan de waterval sprint je weer naar boven om het opnieuw te doen. De man die de warung naast de waterval runt is onvermoeibaar en helpt je om zo vaak als je wil van de natuurlijke wildwaterbaan te gaan. De weg naar de waterval toe is trouwens ook geen straf. Je loopt tussen de waanzinnige Fiji Rijstterrassen die zonder twijfel behoren tot de mooiste rijstvelden op Bali.

Weten hoe je de Lemukih slide het beste bezoekt? Je leest het in dit artikel!

Goa Raja

Goa Raja is het onbekende broertje van Tukad Cepung, maar is in zekere zin vergelijkbaar. Je loopt namelijk ook door een kloof om bij de waterval te komen, maar de kloof is veel meer open. Daardoor is het lichter en loop je lekker in de zon. Bovendien loop je bij Goa Raja over verschillende bamboebruggen en hou je daardoor je voeten droog. Op het einde bereik je eerst een waterval waarvan je denkt ‘Hm, is dit het nou?’, maar als je doorloopt zie je dat je niet voor niets bent gekomen als rechts van je de bijzondere waterval in de grot zich aan je openbaart.

Wanagiri Pucak Manik watervallen

Wanagiri Pucak Manik is de buurman van de populairdere Banyumala en Banyu Wana Amertha. Waarschijnlijk zorgt de relatief hoge entreeprijs van 50K (+/- €3,50) ervoor dat er minder bezoekers komen, maar de setting is juist heel bijzonder. Wij vonden het echt een van de mooiste watervallen van Bali. Het zijn drie verschillende watervallen die uitmonden in dezelfde jungle kloof. Drie voor de prijs van een dus. De laatste waterval is verreweg het meest indrukwekkend vanwege de hoogte en het feit dat je ‘m tot op een paar meter kunt benaderen.

Meer tips voor de Wanagiri Pucak Manik waterval? Je leest het hier!

Nungnung waterval

De 50 meter hoge Nungnung waterval is samen met Tegenungan waterval en de Gitgit waterval één van de krachtigste op Bali. Wat Nungnung echter voor heeft op de twee populairdere bestemmingen is dat de omgeving nog onaangetast is. Geen toeristenwinkels maar dichte jungle. Het pad naar de waterval is met 508 traptreden enigszins berucht, vooral wanneer je weer omhoog moet. Maar heel eerlijk? Gewoon gaan, en binnen een kwartier sta je weer boven en met een schitterende herinnering op zak.

Lees hier alles wat je moet weten voordat je naar de Nungnung waterval gaat!

Munduk waterfall trail

Niet één maar drie spectaculaire watervallen krijg je als je de Munduk waterfall trail loopt. En dat zou je wel moeten doen, want het is de allerbeste jungle hike op Bali. Pittig, dat ook. Maar het is het helemaal waard. De wandeling leidt je eerst langs de Munduk waterval, de makkelijkst bereikbare. Veel mensen stoppen hier en keren weer terug naar hun tourbus. Als het even kan loop dan door naar Labuhan Kebo en de Melanting waterval want die zijn nog spectaculairder. Een kleine hint: succes met alle trappen!

Meer lezen over deze trail? Je vindt het in ons complete artikel over Munduk!

Gitgit Twin Falls

Veel mensen denken dat Gitgit maar één waterval is, maar in werkelijkheid zijn er meerdere watervallen rondom het dorp Gitgit. De Gitgit waterval is het populairste, maar wat ons betreft underwhelming. Dit is vanwege alle toeristen kraampjes onderweg naar de waterval. Veel beter ga je naar Gitgit Twin Falls. Verwacht bij deze plek meerdere watervallen, waarvan degene aan het einde van een donkere kloof het mooist is. Bij de waterval hangt een touw waar je al slingerend als als een echte Tarzan (of Jane) het water in plonst. Daarnaast hangt er een mystieke mist vanwege het opstuivende water wat in de kloof blijft hangen.

Benieuwd naar deze en meer watervallen rondom Gitgit? Lees het hier!

Gembleng waterval met infinity pool

Deze waterval is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar hoelang dat nog zo blijft? De waterval bestaat uit verschillende lagen en het bijzondere aan deze waterval is dat je bovenaan een infinity pool hebt. Van daaruit zie je hoe de waterval naar beneden klettert terwijl je uitkijkt op de schitterende omgeving. Om de waterval te bezoeken verblijf je het beste in Sidemen, een van de mooiste plekjes in Bali.

Meer lezen over de Gembleng waterval? Hier zijn al onze tips voor deze fijne plek!

Leke Leke waterval

De Leke Leke waterval is een populaire waterval op Bali en een ware instagram hit. Terecht, want de waterval is, net als de weg ernaartoe, behoorlijk indrukwekkend en vooral heel fotogeniek. Het water van Leke Leke is opvallend blauw en klettert neer in een groene jungle kloof. Vanaf een platform maak je mooie foto’s met je geliefde, je reismaatjes of jezelf. De waterval ligt op rijafstand van Ubud en kan daarom in het hoogseizoen wel erg druk worden.

Meer tips voor de Leke Leke waterval? Check hier onze uitgebreide gids!

Yeh Hoo waterval

De Yeh Hoo waterval is een kleine waterval in de buurt van de Jatiluwih rijstvelden. Deze indrukwekkende waterval plonst van ongeveer 10-15 meter in een rustige poel. De waterval is omgeven door een groen bladerdak. Het is de perfecte plek voor een picknick, mooie foto’s en een verfrissende duik. Hoewel de waterval niet super hoog is, is hij nog best krachtig en is het door de waterdruk heel moeilijk om echt onder de waterval te komen.

De beste slaapplekken om de mooiste watervallen te verkennen

Al deze watervallen kun je op eigen houtje bezoeken. Bali is niet heel groot, dus in theorie kun je de watervallen vanuit elke plek bezoeken. Maar als het even kan wil je enigszins dichtbij de waterval slapen. Dan zit ben je geen uren onderweg en kun je de watervallen ‘s ochtends zien voordat het er druk wordt.

Bezoek vanuit Munduk, Lovina of Bedugul:

 • Banyumala
 • Banyu Wana Amertha
 • Wanagiri Pucak Manik
 • Munduk Waterfall Trail
 • Aling Aling
 • Gitgit Twin Falls

Bezoek vanuit Sekumpul:

 • Sekumpul (+ Fiji & Hidden waterval)
 • Lemukih waterslide

Bezoek vanuit Ubud:

 • Kanto Lampo
 • Tukad Cepung
 • Goa Raja
 • Nungnung
 • Leke Leke

Bezoek vanuit Sidemen:

 • Gembleng
 • Tukad Cepung
 • Goa Raja

Dat waren alweer de mooiste watervallen op Bali. Check ook de mooiste watervallen rondom Ubud of al onze artikelen over Indonesië voor nog meer tips!

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.