• Menu
 • Menu

Een visum voor Bali: Hoe werkt het aanvragen en verlengen?

Bali is een van de meest bezochte eilanden van Indonesië. Terecht, want je hebt er een prachtige en veelzijdige natuur, en je kunt er heerlijk (luxe) reizen met een klein budget. Maar hoe regel je eigenlijk een visum voor Bali? En wat zijn je opties als je van plan bent om langer dan 30 dagen in Indonesië te blijven?

In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt om een visum voor Bali te regelen. Deze informatie is ook deels toepasbaar op andere Indonesische eilanden, maar is specifiek voor de luchthaven (Denpasar, DPS) en immigratiekantoren op Bali.

Voordat je verder leest, weet dat er op andere websites wellicht wat verouderde informatie staat. Voor de pandemie was er namelijk een visumvrije entree voor Nederlanders. Daarmee kreeg je geen visum, maar mocht je dus 30 dagen gratis in Indonesië verblijven. Sinds de crisis is de visumvrije entree voor Nederlanders echter opgeschort. Als je nu naar Bali wil zal je een visum moeten kopen (2024). Wellicht dat dit in de nabije toekomst weer verandert.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Visum on arrival voor Bali 

Verreweg de meeste toeristen zullen gaan voor een visum on arrival. Met dit visum mag je 30 dagen in Indonesië blijven. Het kost 500.000 IDR, omgerekend zo’n €30 – €35. Zoals de naam al zegt krijg je dit visum bij aankomst op de luchthaven van Denpasar. Je kunt het visum alleen krijgen als je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is en je een geldig uitreisticket hebt. Dat laatste wordt zelden gecontroleerd door douaniers, maar luchtvaartmaatschappijen willen het nog wel eens doen. 

Om het visum te krijgen moet je eerst door een poortje waar je 500.000 IDR betaalt. Je kunt hier pinnen, maar onze Maestro kaarten werkten niet. Een visa betaalkaart werkt hier wel. Om jezelf in te dekken tegen problemen met je pinpas kun je ook gewoon cash meenemen. Het is niet nodig om euro’s om te wisselen tegen Indonesische rupiah, je kunt het visum on arrival ook cash betalen met bijvoorbeeld euro’s of dollars. 

Nadat je betaald hebt, sluit je aan in de rij voor de paspoortcontrole. Daar wordt je paspoort gescand, een foto gemaakt en moet je vingerafdrukken geven. Als je een fanatiek douanier hebt zal je nog vragen krijgen over de informatie op je paspoort zoals je naam en geboortedatum. 

Soms wil de douane ook weten tot wanneer je van plan bent te blijven. Noem dan een datum die binnen de 30 dagen ligt, ook als je van plan bent om het visum te verlengen. Dat scheelt weer een hoop verwarring en extra vragen. 

Je verblijf in Indonesië verlengen tot 60 dagen

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië blijven, bijvoorbeeld omdat je ook andere eilanden wil ontdekken? Dan heb je een aantal keuzes: 

 1. Visum run: Je pakt een goedkope vlucht naar buiten Indonesië en vliegt de dag erna terug naar Bali. Hiermee koop je feitelijk opnieuw het visum on arrival. 
 2. Verleng zelfstandig je visum bij het immigratiekantoor.
 3. Verleng je visum bij het immigratiekantoor met de hulp van een visumdienst.
 4. Koop een duurder visa waarmee je tot 180 dagen kunt blijven.

Hieronder lees je voor elke optie hoe het precies in z’n werk gaat, hoeveel het ongeveer kost en wat de voor- en nadelen zijn. 

Optie 1: Visum run

Een visum run was erg populair toen er voor Nederlanders nog een visumvrije entree was. Met goedkope luchtvaartmaatschappijen als AirAsia kun je redelijk goedkoop retour vliegen binnen Azië, zeker als je alleen met handbagage vliegt. Afhankelijk van je vluchtprijs was de visumvrije entree plus je retourvlucht soms goedkoper dan te betalen voor het visum on arrival en een verlenging. Doordat de gratis visumvrije toegang opgeschort is, geldt dat echter niet meer. 

Nu je sowieso moet betalen voor het visum on arrival is een visum run duurder dan verlengen. Het voordeel is wel dat het minder gedoe kan zijn. Er zijn dan ook best wat scenario’s te bedenken waarin een visum run toch beter is dan het verlengen van je visum, bijvoorbeeld als:

 • Je geen zin hebt om langere tijd op één plek te blijven. 
 • Er geen immigratiekantoor in de buurt zit en je niet in het drukke verkeer op Bali wilt rijden. 
 • Je van eiland naar eiland vliegt. Als je bijvoorbeeld van Sumatra naar Lombok zou willen vliegen, dan kost het helemaal niet zoveel extra om eerst naar Kuala Lumpur of Singapore te vliegen.
 • Je sowieso andere landen wilt bezoeken in Zuidoost Azië
 • Je de procedure voor het verlengen van je visum niet op tijd gestart bent.

Optie 2: Het verlengen van je visum on arrival 

Dit is de voordeligste optie als je langer dan 30 dagen in Indonesië wil blijven. Hoewel het best ingewikkeld lijkt is dat helemaal niet zo. Er zijn drie immigratiekantoren op Bali: 

Om het visum te verlengen moet je drie keer langskomen op hetzelfde immigratiekantoor. 

De eerste keer lever je alle formulieren in en geef je je paspoort af. Deze ben je gedurende het aanvraagproces kwijt. Je moet:

 • Een officieel formulier invullen met zwarte pen. 
 • Een kopie van je paspoort inleveren. Zorg er ook voor dat je zelf ook een kopie hebt van je paspoort mocht er iets gebeuren.
 • Een kopie van de pagina waarop je visum voor Indonesië in je paspoort staat.
 • Een kopie van je uitgaande ticket aanleveren. 
 • De benodigde formulieren vind je op de website van het betreffende immigratiekantoor. Je moet alles zelf uitprinten en/of kopiëren. Zoek dus vooraf een printshop waar je dit kunt doen.
 • Bij het immigratiekantoor krijg je een map om alle formulieren in te stoppen.
 • Nadat je alles hebt ingeleverd krijg je een rekening mee die je bij een bank of postkantoor kunt betalen. Op de rekening staat een QR code die ze scannen zodat alle gegevens juist worden overgenomen. Je krijgt dan een bewijs van betaling mee. Dit betaalbewijs en de betaalnota heb je nodig om je paspoort terug te krijgen, je wisselt het namelijk in voor je paspoort

De tweede keer worden er vingerafdrukken genomen, foto’s gemaakt en moet je een handtekening zetten. Eventueel zijn er extra vragen als je bijzondere dingen op de aanvraagformulieren hebt ingevuld. 

De derde keer kom je terug met het bewijs van betaling om hiermee je paspoort op te halen. Als het goed is staat er een nieuwe stempel met verlengde datum in je paspoort. 

Tip: Alleen bij stap 2 moet je daadwerkelijk op het immigratiekantoor komen. Stap 1 en 3 kunnen eventueel ook door een reisgenoot of visumdienst gedaan worden. 

Nu hoor je veel verschillende verhalen over het verlengen van het visum. Bij de één ging het heel makkelijk, bij de andere duurde het heel lang, en bij weer een andere mochten ze de verlening pas aanvragen nadat ze twee weken in Indonesië waren.

Onze ervaring met het kantoor in Singaraja is dat het daar heel soepel loopt. Misschien omdat het er minder druk was met toeristen, maar wij gingen er op maandagochtend heen, kwamen woensdag terug voor wat foto’s en hadden op vrijdag onze paspoorten terug. We zijn in totaal niet langer dan een uur in het kantoor geweest en de officieren waren uiterst vriendelijk en behulpzaam. Wij verbleven tijdens het verlengen van ons visum in Lovina en daar is meer dan genoeg te doen om je week te vermaken. Lovina ligt op ongeveer 10 minuten met de scooter van het visumkantoor in Singaraja.

Optie 3: Je verlengt je visum met hulp van een visumdienst 

Er zijn op Bali een aantal visumdiensten die je kunnen helpen bij het verlengen van je visum. Het voordeel van deze diensten is dat je slechts één keer naar het immigratiekantoor hoeft. Het nadeel is dat je het dubbele kwijt bent om je visum te verlengen. 

De visumdiensten volgen dezelfde stappen als wanneer jij alles zelf doet, alleen kunnen zij sommige stappen voor je doen. Zij halen alle benodigde documenten bij jouw accommodatie op en leveren deze in. Ook doen ze de betaling (stap 1). Jij moet vervolgens zelf naar het immigratiekantoor voor foto’s, vingerafdrukken en een handtekening (stap 2). Zij halen je paspoort met nieuwe stempel weer voor je op en leveren deze af bij je accommodatie (stap 3). 

Vraag bij je hotel na of ze een goede visumdienst kennen. Weet ook dat de visumdiensten die je op google vindt, vaak een hoop geld hebben geïnvesteerd in hun vindbaarheid en/of advertenties. Die kosten moeten ze natuurlijk terugverdienen en dat zorgt ervoor dat hun prijzen veel hoger liggen dan de winkeltjes die het moeten hebben van mond-tot-mond reclame. En heel eerlijk, zo moeilijk is het niet wat ze doen. Je betaalt ze vooral zodat jij niet in de rij hoeft te staan. 

Optie 4: Een duurder visum waarmee je langer kunt blijven

Als je tijdens je reis niet langs het Imigrasi kantoor wil om je visum on arrival te verlengen, dan is er nog een andere optie. Je kunt namelijk ook een B211A visum aanvragen. Reken voor dit visum via een visumdienst op 2.300.000 IDR, zo’n €155. Met dit visum mag je 60 dagen in Indonesië blijven. Mocht je dan nog langer in Indonesië willen reizen, dan kun je het visum nog twee keer verlengen zodat je maximaal 180 dagen aaneengesloten in Indonesië kunt verblijven. Je zal voor de verlenging van het B211A wel naar het Imigrasi kantoor moeten. Je vraagt het visum aan via een visumdienst, zoals een lokale reisagent, die het visum online regelt met de immigratie. De aanvraag verloopt via email en je krijgt het visum ook via de mail toegestuurd.

Mocht je meer informatie willen over dit visum en het willen aanvragen dan kan dat via Adil Nurimba van www.sulawesi-travel.nl. Hij is geboren en getogen op Sulawesi, maar heeft zich de Nederlandse taal goed eigen gemaakt. Je kunt hem bereiken via whatsapp: +62 811 413 570. Let er wel op dat je het visum uiterlijk twee weken voor vertrek aanvraagt. 

Dus, hoe werkt het verlengen van je visum op Bali? Hier is de korte samenvatting: 

 • Het verlengen van je visum duurt 5 werkdagen. 
 • Je kunt het op drie plekken regelen: Denpasar, Nusa Dua & Singaraja.
 • Je kunt het zelfstandig aanvragen of via een visumservice.
 • Het verschil is dat je via een visumservice maar één keer naar de immigratie hoeft in plaats van drie keer. Het kost dan wel twee keer zoveel. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je taxi kosten van en naar het immigratiekantoor uitspaart.

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!