• Menu
  • Menu

Nusa Penida: De ultieme gids voor 1, 2, of 3 avontuurlijke dagen

Wil jij al het moois van Nusa Penida ontdekken? Van de bekende must-see’s tot moeilijk bereikbare droomplekken, dit artikel is voor avonturiers die het eiland maximaal willen beleven.

Met een fijne mix van makkelijk bereikbare hotspots en moeilijk bereikbare pareltjes is Nusa Penida de perfecte bestemming voor zowel dagtrippers als solo-avonturiers. Het is zo’n plek waar je echt nog op ontdekking kan. Je moet voor sommige plekken wel wat hobbel-de-bobbel paadjes, huiveringwekkend steile kliffen en honderden trappen trotseren, maar dat is voor een avonturier toch juist mooi?

Wij verkenden het eiland met de scooter en hebben plekjes ontdekt waar we zelfs midden op de dag de enige waren. Toegegeven, de enige manier om er te komen is via een “pad” waarbij één foute stap eindigt in gebroken botten of een onfortuinlijke dood, maar het was wel genieten. 

Wil jij ook alles uit je verblijf op Nusa Penida halen? In dit artikel delen we de hoogtepunten, praktische tips en krijg je de ultieme dag-tot-dag planning voor 1, 2 of 3 dagen Nusa Penida. Van de bekende must-see’s tot moeilijk bereikbare droomplekken, dit artikel is voor avonturiers die het eiland maximaal willen beleven. 

Hoogtepunten & bezienswaardigheden Nusa Penida

Om alles uit Nusa Penida te halen heb je zeker drie dagen nodig, maar in minder tijd tijd kun je ook veel moois zien. Voor de populaire highlights is het verstandig om vroeg te gaan als je rustig wilt genieten. Daarnaast trek je het beste goede sneakers aan want sommige paden zijn op slippers ronduit gevaarlijk. Hieronder delen we de mooiste plekjes, hoe je er komt en hoe laat je het beste gaat.

Trouwens, je leest in oude blogs dat de wegen op Penida een ramp zijn, dat je beter niet kunt scooteren en met een tour moet gaan. De waarheid is dat in 2019 de hoofdwegen grotendeels vernieuwd zijn en dat het asfalt er prima bij ligt. Voor de toegangswegen naar sommige hoogtepunten is het een ander verhaal, maar daarover vertellen we je alles in dit artikel. 

Kelingking Beach / T-Rex viewpoint

Laten we de lijst aftrappen met de absolute must-see van Nusa Penida: Kelingking beach. Het is het spectaculairste viewpoint van Nusa Penida en misschien zelfs van Indonesië. Vanaf de duizelingwekkend hoge klif kijk je uit over de zee, een rotsformatie die op een T-Rex lijkt en het goudgele Kelingking beach.

Via een stel steile trappen en uitgehakte rotsblokken loop je in een half uur helemaal naar beneden naar Kelingking Beach. Het is een wandeling die je beter niet doet met slecht weer want het is niet overal veilig. Slechts een klein deel van de bezoekers waagt zich aan deze klim, maar dat betekent wel dat je het strand niet hoeft te delen met de grote groepen die je bij het uitzichtpunt ziet. Geniet van het fijne zand, de mooie blauwe zee en gigantische golven voor je weer begint aan de onvermijdelijke klim naar boven. 

Wil je deze plek bezoeken met slechts een handje vol andere zelfstandige reizigers? Zorg dat je voor 8 uur ‘s ochtends aankomt. Daarna komen de dagjesmensen en wordt het al gauw drukker. Nu moeten we wel zeggen: zelfs als het druk is, dit viewpoint prachtig en gaat het er vrij relaxed aan toe. Omdat langs de hele klif hekken staan, zijn de bezoekers verspreid en vind je makkelijk je eigen plekje voor een foto zonder mensen erop.

Angels Billabong

Nog zo’n populaire spot op Nusa Penida: Angels Billabong. Deze natuurlijke rockpool komt tijdens eb bloot te liggen en is een fantastische plek voor een verfrissende duik en mooie foto’s. Vanuit het heldere water zie je hoe de golven tegen de rotsen omhoog splashen. Tijdens vloed, of als de zee erg hoog staat, wil je hier absoluut niet in. Die grote golven die de billabong inlopen moeten er ook weer uit. In het verleden zijn bezoekers daardoor de zee ingesleurd en hebben dat niet overleefd. Als je ziet hoe de golven inbeuken op de kliffen snap je dat niemand dat overleeft. 

Angels Billabong is een populaire plek voor dagtrips. Toen wij er om 9:00 uur waren, was het nog vrij rustig, maar om 9:30 werd het al een stuk drukker en begonnen sommige warungs luide muziek te draaien om bezoekers te trekken. Ga op tijd als je in alle rust wilt genieten.

Broken Beach 

Vanaf Angels Billabong loop je in 3 minuten naar Pasih Uug, oftewel Broken Beach. De reden dat dit strand zo heet is omdat een deel van de klif is afgebroken. Daardoor ontstond een natuurlijke brug die zo perfect is dat het bijna lijkt alsof het door mensen is bedacht. Als je over deze brug loopt, vergeet dan niet om in de zee te turen. Mantarays zijn daar namelijk regelmatig te spotten. 

De weg naar Broken Beach en Angels Billabong is grotendeels goed. Alleen het laatste stuk naar de waterval is het even 5 minuten hobbelen. Ben je op de scooter en vertrouw je het niet helemaal? Parkeer je scooter langs de weg en loop een kwartiertje. 

Crystal Bay

Crystal Bay is de place to be als je op zoek bent naar een populaire plek aan de westkant van Nusa Penida. Het strand is perfect om een paar uurtjes rond te hangen en te zonnen. Er zijn voldoende eet- en drinktentjes en je kunt makkelijk spullen huren om even lekker te gaan snorkelen.

Bovendien is Crystal Bay één van de beste plekken op Penida voor zonsondergang. Bij Warung Sunset geniet je met je voetjes in het zand en een ijskoude Bintang van het dagelijkse spektakel. 

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Paluang Cliff

Ok, nu we bijna alle bekende bezienswaardigheden van Nusa Penida hebben gehad, is het tijd om de wat minder bekende plekjes hun welverdiende aandacht te geven. Te beginnen met Banah Cliff.

Dit uitzichtpunt ligt op nog geen 5 minuten rijden van Kelingking Beach. Vanaf dit punt kijk je op de achterkant van de T-Rex en langs een groot deel van de zuidwestkust. Er zijn swings, birdsnest en andere fotospots waar je tegen betaling gebruik van mag maken, maar als je gewoon wilt genieten van het uitzicht is dat gratis. 

Het uitzicht mag minder iconisch zijn dan die op Kelingking Beach, je deelt het ten minste niet met tientallen dagtrippers. 

Seganing Waterfall

Klaar voor een echte uitdaging? Een uitdaging waarbij de weg ernaartoe een grotere beloning is dan de uiteindelijke bestemming? Ga naar Seganing waterval! Of nouja, het is meer een natuurlijke bron onderaan de klif waar je heerlijk in kunt badderen. 

Om er te komen rij je eerst met je scooter over een pad waarvan je je afvraagt: noem je dit een weg? Overal vind je kuilen en liggen losse keien. Geen pad waar je overheen wilt als je van jezelf vindt dat je niet zo goed kunt scooter rijden. Met een auto is het sowieso niet te doen.

Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats begint echter pas het echte avontuur. Vanaf daar volg je een pad langs de klif naar beneden. Het pad is soms niet breder dan een halve meter, de smalle traptreden zijn uitgehakt uit de rotsen en alleen een gebeund houten hekje staat tussen jou en zee beneden. Het is absoluut geen schande als je hier halverwege omdraait en zegt dat dit je te gortig wordt. 

Helemaal onderaan het pad ligt de natuurlijk bron die via een piepklein watervalletje in een met stenen aangelegd bad stroomt. Hier kun je heerlijk in dobberen terwijl je uitkijkt over de witte steile kliffen en de zee die er op inbeukt. Een welkome beloning voor het feit dat je durft te gaan waar de meesten afhaken.

Omdat deze plek nog niet zo bekend is en lastig te bereiken is, zal het er nooit heel druk worden. Het maakt dus niet uit wanneer op de dag je deze plek bezoekt, zolang je maar zorgt dat je daglicht hebt voor de tocht naar boven. Trek wel goede schoenen aan, op slippers is dit veel te gevaarlijk. En als het hard waait of regent, bezoek dan alsjeblieft een andere plek.

Tembeling Beach and Forest

Tembeling beach en Forest is een stuk makkelijker te bereiken dan Seganing waterfall en ook erg mooi. Bij deze plek ligt een natuurlijke waterbron te midden van een weelderig bos dat helemaal tot aan het strand loopt. Heel bijzonder om zowel het bos als een hagelwit strand in één te hebben. Daarnaast vind je een zeegrot waar je doorheen kunt lopen en die uitzicht biedt op de steile kliffen. 

De weg naar Tembeling is een uitdaging en dit moet je niet doen zonder scooter ervaring. Het pad is smal, steil en ligt vol kuilen. Zeker als je iemand achterop hebt, is het beter om op sommige punten even af te stappen. 

Vind je zelf rijden te spannend? Bij de ingang vind je locals die je naar beneden en boven willen rijden tegen een vergoeding. Je kunt het lopen, reken op ongeveer een uur enkele reis.

Banah Cliff Point

Het leuke aan Banah Cliff point is dat het eigenlijk een handvol uitzichtpunten bij elkaar zijn. Loop een rondje en zie vanuit meerdere hoeken en richtingen de zee op de rotsen inbeuken. Daarnaast spot je vanaf Banah Cliff een frappante rotsformatie in zee. Deze rots verdient overduidelijk de naam “Donut Rock”.

Teletubbies Hill

In de verrassend groene binnenlanden van Nusa Penida vind je glooiende heuvels die met een beetje fantasie lijken op die van de populaire kinderserie. Het grootste verschil? Hier duiken tussen de heuvels ineens oases van palmbomen op in plaats van douchekoppen en je uitzicht wordt niet verstoord door knuffels die steeds oh-oh roepen. Al met al een leuke plek om even langs te rijden.

Manta Point 

De meeste bezoekers kennen Manta point als dé plek waar je gaat snorkelen met Mantarays, maar wist je dat er ook een uitzichtpunt bovenop de kliffen is? In westelijke richting heb je prachtig uitzicht langs de kust. Daarnaast is er een bijzondere tempel die in alle opzichten spectaculairder is dan de populaire Uluwatu Tempel. De weg naar Manta Point is wel weer tricky en gevaarlijk als je niet rustig aan doet.

Peguyangan Waterfall

Wel eens een plaatje gezien met blauwe trappen langs witte kliffen? Die vind je hier bij de Peguuyangang waterval. Het is een flinke workout, vooral omhoog, want als we correct geteld hebben zijn het 721 traptreden die je moet overwinnen. Dat is overigens geen straf want onderweg kijk je uit op de helderblauwe zee, witte golven en de imposante kliffen. 

Net als Seganing waterval, is Peguyangang niet echt een waterval maar een verzameling kleine poelen waar je in kunt zwemmen. De tofste liggen helemaal achter het tempelcomplex, daar vind je onder een overhangende klif een paar infinity pools. Vanaf daar hoor en zie je de golven inbeuken op de rotsen met opstuivend water en oorverdovend gedonder tot gevolg. 

Tip: Neem een sarong mee, want die is verplicht in de tempel. Je kunt ze ook huren bij de ingang voor 15K. Op de trappen hoef je de sarong gelukkig niet te dragen, alleen bij de tempel.

Diamond Beach 

Diamond Beach is een prachtig klif strand aan de zuidoostkust van het eiland Nusa Penida, genoemd naar de diamantvormige rots op het strand. Sinds 2018 is dit strand toegankelijk toen een pad werd uitgehakt in de zijkant van de kliffen. Het pad is wel erg steil en het kan er flink druk worden.

Atuh Beach

Aan de andere kant van Diamond Beach vind je Atuh Beach, een ander spectaculair strand waar je goed kunt chillen. Je vindt hier ligbedden, zitzakken en een paar relaxte tentjes om wat te eten en drinken. In de zee ligt een bijzondere rotsformatie die lijkt op een olifant.

Tip: Zowel Diamond Beach als Atuh beach zijn prima te bereiken met de scooter, maar er is geen directe scooterweg tussen de twee stranden. Wanneer je beide stranden wilt bezoeken doe je dit het beste te voet. Loop van Diamond Beach naar Atuh Beach of andersom. Ja, dat zijn wel een paar extra trappen die je moet beklimmen, maar het scheelt wel een half uur omrijden met de scooter. 

Biertje drinken bij The Chill

Er zijn zoveel dingen te zien en doen op Nusa Penida, maar kun je er eigenlijk een beetje chillen? Nou zeker, ga bijvoorbeeld maar eens zitten bij The Chill aan de oostkant van het eiland. Vanaf het houten terras kijk je uit over de zee en luister je met een drankje in je hand naar rustige tunes. Opties voor eten bestaan uit de Bali-klassiekers als wraps, bowls en andere (vegan) yumminess.

Duiken & snorkelen met manta’s

Het unieke aan Nusa Penida is dat je bijna gegarandeerd manta’s spot tijdens een snorkeltour. Deze vriendelijke reuzen vinden het namelijk heerlijk toeven rondom het eiland en zijn daarom makkelijk te spotten. Ook ander groot zeeleven laat regelmatig z’n gezicht zien, zelfs walvishaaien komen hier af en toe langs! Als je gaat duiken heb je kans om Mola-Mola en hamerhaaien te spotten. Duik- en snorkeltours kun je overal op het eiland boeken. 

Goa Giri Putri 

We sluiten af met een bijzondere ervaring, namelijk de Giri Putri grot. Het is een grot waar nog steeds Hindoe-rituelen worden gedaan, maar hij is ook open voor publiek. 

Om de grot binnen te gaan kruip je door een kleine opening in de zijkant van de rots. Als er een priester is zal hij wat water op je voorhoofd doen om je te zuiveren voordat je binnentreedt. 

Nadat je een paar meter door een licht claustrofobische gang bent gekropen, kom je in een enorme ruimte met hoge plafonds. De grot is verlicht, maar voor sommige delen is een zaklamp toch handig. In de grot vind je – naast verkoeling, het gezelschap van vleermuizen, spinnen en zeldzame krabben. 

Een planning voor 1, 2 of 3 dagen Nusa Penida 

Hopelijk inspireert de bovenstaande lijst met de mooiste plekjes je om alles uit je reis te halen. Maar welke plekjes moet je zien en wat is een handige planning als je 1, 2 of 3 dagen voor Nusa Penida uittrekt? Hieronder geven we je drie kant-en-klare reisplannen om alles uit je reis naar Nusa Penida te halen. 

1 dag op Nusa Penida

2 dagen (1 nacht) op Nusa Penida

3 dagen (2 nachten) op Nusa Penida

Wat is de beste manier om rond te reizen op Penida?

De meest avontuurlijke manier om Nusa Penida te verkennen is met de scooter. De hoofdwegen zijn in 2019 geasfalteerd en liggen er nu prima bij. Pas op voor grint in de bochten en een paar verstopte kuilen, maar het is niet zo ellendig als je in oude blogs leest. 

Voor de wegen naar minder bezochte highlights geldt een ander verhaal. Die zijn meestal om te janken zo slecht. Als je een beetje scooter kunt rijden is het geen probleem, maar comfortabel is anders. 

Als je zelf niet wilt rijden met de scooter blijven er twee opties over. Je kunt meegaan met een tour en laat je in een auto van de ene naar de andere plek brengen. Een prima optie om de hoogtepunten te bekijken, maar een enigszins steriele ervaring. Leuker is het om je op een scooter rond te laten rijden door een local. Onze tip? Neem via Facebook contact op met Purne Barik. Hij rijdt je graag naar alle genoemde punten, is erg vriendelijk en rekent eerlijke prijzen. 

Hoe kom je op Nusa Penida? 

De enige manier om op Nusa Penida te komen is met de boot. Er zijn bootverbindingen met Padang Bai, Sanur, buureiland Nusa Lembongan of Nusa Ceningan en de Gili’s. Met ontelbaar veel opties is het best lastig om uit te zoeken welke boot je het beste neemt, en naar welke haven. Boek daarom eerst je accommodatie en vraag hen welke boot je moet hebben. Zo weet je zeker dat je bij de juiste haven terecht komt, de juiste boot neemt en up-to-date info hebt van een local. Sommige accommodaties bieden aan om de boot voor je te reserveren, maar doen dit soms wel met een flinke toeslag. Het beste check je daarom op 12go.asia wat de boot ongeveer kost. 

In welk gedeelte van het eiland slapen?

Hoewel de highlights in het zuiden van het eiland liggen, vind je de meeste accommodaties in andere delen van het eiland. Het maakt niet veel uit of je aan de noord-, oost- of westkant van het eiland slaapt, omdat je vanuit alle hoeken een flink stuk moet rijden om de hoogtepunten te zien. 

Als je al boottickets hebt gekocht, zoek je het beste een slaapplek dicht bij de haven waar jouw boot aankomt. De bekendste havens zijn Toya Pakeh, Buyuk en Sampalan. Andersom geldt natuurlijk ook: zorg dat je de boot naar de juiste haven boekt als je al accommodatie hebt geregeld.

Onze favoriete plekjes op Nusa Penida

Voor solo-reizigers is Nuansa Penida Hostel een heerlijke plek om te slapen. Met stijlvolle dorms, een relaxed zwembad en mooie open ruimtes ontmoet je hier binnen de kortste keren nieuwe reisvrienden. Aan de oostkant van het eiland is Kuri Garden een geweldige optie voor koppels met een beperkter budget. De eigenaar is super vriendelijk en helpt je met het plannen van je hele trip. Je kunt hem altijd ‘m whatsappen voor vragen.

Kijk zeker naar Batan Sabo Cottage als je wat meer te besteden hebt dan een typisch backpacker budget. Hier geniet je van stijlvolle cottages en een geweldige zonsondergang vanuit de infinity pool. Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting en vind je het niet erg als de faciliteiten basic zijn? Check dan Rumah Pohon Treehouse voor geweldige uitzichten vlakbij Diamond Beach.

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!