• Menu
  • Menu

De mooiste watervallen bij Ubud? Check deze 15 plekken!

Ben je in Ubud en wil je watervallen bezoeken, maar weet je niet welke je moet kiezen? Welke watervallen nou écht de moeite waard zijn om te bezoeken. Lees dan snel verder want in dit artikel ontdek je 15 watervallen rondom Ubud.

Als het aankomt op watervallen is de keuze in Ubud reuze. Zoek in Google Maps op waterval (of Air Terjun) en je ziet rondom Ubud talloze rode pinnetjes verschijnen. Welke moet je kiezen en welke kun je beter overslaan? Het antwoord zal je misschien verbazen.

Wij bezochten 15 watervallen rondom Ubud (of hebben geprobeerd ze te bezoeken). Hieronder lees je voor elke waterval wat je kunt verwachten, en of het de moeite waard is. Zo zie jij de tofste watervallen en hou je tijd over voor rijstvelden, het apenbos en andere typische Ubud attracties. Reken erop dat je bij de meeste watervallen 20-25K IDR betaalt (nog geen €2).

Tip: Dit artikel gaat alleen over de watervallen die op comfortabele rijafstand zijn van Ubud. Lang niet allemaal horen ze bij de spectaculairste watervallen van Bali. Check de mooiste watervallen van Bali als je nog meer waterspektakel wil beleven.

Kanto Lampo

Kanto Lampo is één van de populairste watervallen rondom Ubud. Over de wand van een diepe groene jungle kloof stroomt het water trapsgewijs de rivier in, heel mooi om te zien en vooral een hele fotogenieke waterval. Je komt via een aantal aangelegde trappen makkelijk bij de waterval. Daar kun je heerlijk onder het water gaan zitten en een kleine fotoshoot houden. De waterval is al vanaf 6.30 te bezoeken en als je vroeg bent heb je de grootste kans dat er nog niet heel veel mensen zijn.

Goa Rang Reng

Via een extreem glad betonnen pad loop je naar twee verschillende watervallen. Via een bemoste kloof met uitgehakte rotstekeningen kom je bij de eerste waterval. Deze ziet eruit als Kanto Lampo, maar er stroomt veel meer water. De tweede waterval kun je alleen bereiken door een stuk door de rivier te waden en een stukje te zwemmen. Wij hebben dat vanwege het modderwater in het regenseizoen achterwege gelaten.

Tibumana

De weg naar deze waterval is genieten. Vooral het laatste stuk rij je langs schitterende frisgroene rijstvelden. Aan het pad dat naar de waterval leidt zie je dat het een wat populairdere waterval is. Het pad is goed onderhouden en er staan veel bloemen langs de kant. Over een paar bamboebruggen kom je eerst bij een kleine waterval, maar je moet verder doorlopen voor de Tibumana waterval. Pas wanneer je in een soort amfitheater water van 15-20 meter naar beneden ziet kletteren, weet je dat je er bent. Ook hier kun je goed zwemmen als je zou willen.

Suwat

Deze waterval is ietsjes duurder dan de andere watervallen. Ze hebben er met allerlei bamboe kunstwerken wel wat van proberen te maken. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er met een bamboevlot voorlangs kunt varen. Dat levert natuurlijk hele mooie plaatjes op. Dat is dan ook de reden dat deze waterval in rap tempo populair aan het worden is bij het grote publiek.

Taman Sari

Deze waterval is vrij krachtig met één hoofdstroom die vervolgens uitspreidt over een grotere muur en terecht komt in een grote pool. In deze pool kun je zwemmen en er hangen meerdere posters en waarschuwingsborden voor plekken waar je wel en niet in het water kunt springen. In het regenseizoen hoef je hier niet perse heen. Grote kans dat het water dan bruin is en je er toch niet in wil zwemmen.

Nungnung

Ga je Leke Leke bezoeken? Ga dan ook zeker langs de Nungnung waterval. Sterker nog, als je tussen Leke Leke en Nungnung moet kiezen, ga dan absoluut voor de laatste. Om er te komen moet je 508 traptreden af. Naar beneden is dat makkelijk, maar terug omhoog is het pittig zweten. De kracht van het water, de geweldige jungle en de fysieke uitdaging om deze waterval te bezoeken maken het elke zweetdruppel waard.

Meer lezen over Nungnung? Check hier ons uitgebreide artikel over deze krachtige waterval!

Uma Anyar

Qua opzet is deze waterval vergelijkbaar met Kanto Lampo. Ook hier stroomt het water over de zijkant van een kloof de rivier in. De waterval bestaat uit twee lagen waarvan je de bovenste kunt gebruiken om te badderen. Om bij de waterval te komen loop je ongeveer 10 minuten door bananenplantages en jungle. De waterval is veel minder bekend, entree is op basis van donatie en je zal er weinig andere mensen zien. Zeker leuk als je tijd hebt!

Sumampan

Het opmerkelijke aan deze waterval zijn de beeldhouwwerken bij de waterval. In de rotsen zie je naast stenen draken en kruiken ook beelden van palende mensen. Is de waterval dan ook mooi? Opzich wel. Het toffe is dat de bron van de waterval helemaal overgroeid is met struiken waardoor het lijkt alsof het water uit het niets komt. Als je een stuk door de rivier loopt is er nog een waterval, maar daar zijn wij niet geweest omdat de rivier erg bruin was en hoog stond. Conclusie? Rij er niet voor om, maar als je naar Uma Anyar gaat, pak deze dan ook even mee.

Tegenunang

Dit is een van de populairste watervallen bij Ubud. Maar eerlijk? Als je ‘m overslaat mis je niet zoveel. Ja, de waterval is indrukwekkend vanwege de gigantische hoeveelheid water die naar beneden komt. Toch voelt het als een steriele bedoeling doordat het gebied sterk is aangepast voor toeristen. De ruige jungle waar de waterval zich ooit in bevond heeft plaats gemaakt voor hippe cafés, toeristenwinkeltjes en fotospots. Wij vinden het juist mooi als je eerst door wat jungle moet lopen om bij de waterval te komen, en bij Tegenunang is dat gewoon niet. Het voordeel is wel dat je vanaf de parkeerplaats maar 5 minuten hoeft te lopen, dus als je het niks vindt zit je ook zo weer op de scooter.

Dedari

Het is een beetje zoeken, maar uiteindelijk parkeer je bij iemand op z’n terrein. Als je door een plantage loopt en niemand om geld vraagt, zit je goed. Het is een supergroen gebied, maar toen wij er waren werd het pad niet onderhouden en was het flink overwoekerd. Een deel van het pad was ook weg gespoeld. We hebben wel een kleine waterval gezien, maar de daadwerkelijke Dedari hebben we waarschijnlijk gemist omdat we het pad niet helemaal vertrouwden.

Kuning

Vlakbij Dedari vind je deze waterval. De locatie op Google Maps klopt niet helemaal, maar als je in de richting van de waterval rijdt zie je vanzelf een bordje. Het pad naar deze waterval was bij ons ook helemaal overwoekerd en de stalen trap die afdaalt naar de kloof was flink verroest. Ook hier zijn we maar weer omgedraaid en hebben we uiteindelijk helemaal geen waterval gezien.

Leke Leke

Deze insta hit is een spectaculaire waterval en vooral erg fotogeniek. Van een hoger gelegen platform maak je een toffe foto van hoe jij en je geliefde voor de waterval op een rots staan. Het kan er wel druk worden met andere reizigers die precies dezelfde foto willen. Ga je zelf rijden? Zorg dan dat je op tijd bent om de grote drukte voor te zijn.

Benieuwd naar de Leke Leke waterval? Lees hier meer over deze fotogenieke plek!

Tukad Cepung

Dit is een van de tofste watervallen in de buurt van Ubud. Nadat je een kaartje hebt gekocht kom je allemaal leuke restaurantjes tegen. Niet de basic warungs die je bij de meeste watervallen vindt, maar hippe cafés met stijlvolle inrichting. De waterval zelf is vooral erg mooi omdat er aan het einde van een donkere kloof water naar beneden valt en er tegelijkertijd zonnestralen de kloof in schijnen. Niet voor niets is deze plek populair voor op Instagram! Hou er rekening mee dat je schoenen aantrekt die nat mogen worden.

Goa Raja

Deze waterval lijkt qua opzet erg op Tukad Cepung. Je loopt namelijk ook door een kloof om bij de waterval te komen, maar de kloof is veel meer open. Daardoor is het lichter en loop je meer in de zon. Daarnaast moet je veel bamboe bruggetjes over, maar hou je hier makkelijk droge voeten. Je komt hier trouwens eerst een waterval tegen waarvan je denkt “is dat het nou?” maar als je dan doorloopt, zie je rechts pas de echt mooie waterval in een grot naar beneden kletteren.

Krisik

Vlakbij Tukad Cepung vind je de Krisik waterval en ook hier ga je weer een kloof in. Je moet de rivier door om bij de waterval te komen. De kloof is helemaal overgroeid met bamboe en omdat er bijna geen andere mensen komen voelt dit als ontdekken. Een leuke toevoeging als je naar Tukad Cepung gaat, want je hoeft maar 4 minuten om te rijden. Hou wel goed het weer in de gaten, want als er een flash flood is heb je hier wel echt een probleem.

Dit zijn onze favorieten Ubud watervallen

Hierboven heb je kunnen lezen over 15 watervallen rondom Ubud. Nog steeds niet zeker welke je moet bezoeken? De meest fotogenieke watervallen (voor Instagram) zijn Kanto Lampo, Tukad Cepung, Leke Leke, Nungnung en Suwat. Ben je juist opzoek naar rustige watervallen zonder drukte van andere toeristen? Ga dan vooral een kijkje nemen bij Uma Anyar, Krisik, Goa Raja of Sumampan. Sowieso zijn alle watervallen veel rustiger als je ‘s ochtends vroeg gaat, dus dat kan ook een goede manier zijn om de drukte te vermijden.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!