• Menu
 • Menu

Blue Mountains: Een mini-gids voor dit aardse paradijs (+Tips)

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Steile goudgele rotswanden, heerlijke watervallen, de frisse buitenlucht en natuurlijk de bomen zover als je kunt kijken. Welkom in de Blue mountains. Een prachtig natuurgebied aan de oostkust van Australië waar je op een steenworp afstand van Sydney geniet van lange wandelingen, schitterende uitzichten en as always jouw welverdiende portie ontspanning. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar wat is er nu eigenlijk exact te doen in de Blue Mountains?

In deze mini-gids ontdek je de beste wandelingen in de Blue Mountains en activiteiten voor als je niet van wandelen houdt. Daarnaast delen we het beste hostel en lees je hoe je er het goedkoopst en makkelijkst komt vanuit Sydney.

queenvictorialookout

Wat is er te doen in de Blue Mountains?

In de Blue Mountains draait alles om wandelen, er is namelijk geen betere manier om dit prachtige landschap te ontdekken dan tijdens een lange hike.

Er zijn veel wandelingen te doen en je zou hier dan ook makkelijk twee weken door kunnen brengen, maar als je slechts voor een paar dagen (of slechts één dag) gaat dan zijn de volgende wandelingen aan te raden:

National Pass (3-4 uur)

De National Pass is misschien wel de meest spectaculaire wandeling die je kunt maken in de Blue Mountains. Je ziet een aantal schitterende watervallen, loopt langs de stijle kliffen en kunt genieten van een paar van de beste uitzichtpunten.

De wandeling is niet voor mietjes, maar in principe kan iedereen met een normale gezondheid deze wandeling doen.

Om deze wandeling te beginnen neem je de trein vanuit Katoomba naar Wentworth Falls. Vanaf het treinstation volg je de bordjes naar het Darwin Path.

Je loopt een klein uurtje over dit pad waar je kunt genieten van de bossen, de stilte, kabbelende beekjes en een paar kleine watervallen.

klein watervalletje

Na een klein uur bereik je de eerste mooie uitzichtpunten van deze wandeling wanneer je de Wentworth falls voor het eerst ziet. Vervolgens daal je via een aantal zeer stijle trappen af naar de onderkant van de Wenthworth Falls, een prima plek om onder het genot van mooie uitzichten te stoppen voor een kleine snack.

wenthworthfalls

Vervolgens loop je ongeveer anderhalf uur over een pad dat is uitgehakt in de zijkant van de rotswanden. De uitzichten zijn waanzinnig en je zal hier dan ook een aantal keer willen stoppen voor wat foto’s.

Het laatste gedeelte van de wandeling brengt je naar de Empress Falls en de Queen victoria look-out waarna je de wandeling afsluit bij Conservation Hut. Je kunt hier via de kliffen weer terug lopen of – als je genoeg gewandeld hebt voor vandaag – direct terug naar het treinstation gaan. Er gaan ook bussen naar Katoomba.

Als je goed kijkt zie je mensen die op het punt staan om te gaan abseilen van deze waterval
Als je goed kijkt zie je mensen die op het punt staan om te gaan abseilen van deze waterval

queenvictorialookout

Leura falls naar Gordon Falls Lookout (3-4 uur)

Een wandeling waarvoor je Katoomba niet hoeft te verlaten is de wandeling van Leura Falls naar Gordon Falls Lookout.

Deze wandeling is vergelijkbaar met de National Pass al kom je niet zo dichtbij spectaculaire watervallen en zie je minder van de steile kliffen.

Toch zijn er een aantal schitterende punten zoals Gordon Falls lookout en Bridal Veil Lookout, de perfecte plek om foto’s te nemen van gehalveerde kiwi’s.

kiwi

Giant stairway & Echo Point lookout

De grootste toeristische trekpleister van de Blue Mountains zijn de Three Sisters. Een rotsformatie met drie pilaren die dus de drie gezusters genoemd worden.

Deze rotsformatie is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van hoe toerisme in Australië werkt. Ok, ze zijn mooi en het uitzicht vanaf Echo Point is spectaculair maar zouden er ook zoveel mensen op af komen als het niet zo’n catchy naam had?

Wij denken zeker dat je deze rotsen moet gaan bekijken, je wilt er toch geweest zijn. Maar probeer meer tijd te besteden aan één van de eerdergenoemde wandelingen.

Je kunt vanuit het centrum van Katoomba in ongeveer een 1,5 uur naar Echo Point en terug lopen. Je kunt ook een bus nemen, je foto’s nemen en vervolgens concentreren op de bovenstaande twee wandelingen.

three sisters

Wat te doen als je niet van wandelen houdt?

Hou je niet van wandelen? Heb je klompvoeten? Of ben je gewoon liever lui dan moe?

Er zijn ook nog genoeg andere manieren waarop je kunt genieten van de Blue Mountains zonder ook maar een druppel te zweten.

Scenic Railway

‘S Werelds stijlste treinbaan vind je hier in de Blue Mountains. Het is een oude trein die mijners gebruikten om hun spullen van boven naar beneden te brengen. Nu kun je in deze trein afdalen naar de scenic walkway.

Scenic Walkway

Ok, je wilde niet wandelen maar dit is wel heel makkelijk. Een speciaal aangelegd wandelpad neemt je mee langs allerlei historische plekjes waar je meer kunt leren over hoe mijners hier vroeger leefden. De wandeling is makkelijk, alles is vlak en is meer gericht op de geschiedenis dan op echt mooie uitzichten.

Scenic Skyway

Een andere activiteit die je kunt ondernemen is een ritje in de Scenic Skyway waarbij je in een soort grote skilift over de vallei gaat. Je kunt genieten van het uitzicht op de Three Sisters en het uitgestrekte groen. Als je hoogtevrees hebt kun je beter niet door de glazen bodem kijken…

Scenic Skyway gezien vanaf de Scenic Walkway

Jenolan Caves

Een andere activiteit waar veel backpackers en toeristen goede dingen over vertellen, is een bezoek aan de Jenolan Caves. Wij zijn er niet geweest, maar je kunt hier komen via een tour of je kunt er zelf naartoe rijden als je eigen vervoer hebt.

Ontspannen in de winkelstraat

Katoomba heeft slechts één of twee leuke winkelstraatjes, maar je kunt er wel lekkere koffie drinken. Maar die moet je dan wel eerst verdiend hebben met een wandeling, vind je ook niet?

Van plan om naar de Blue Mountains te gaan?

Ben je van plan om naar de Blue Mountains te gaan? De onderstaande tips helpen je om je reis vlotjes (en goedkoper) te laten verlopen.

 • Een trein vanuit Sydney brengt je in ongeveer twee uur naar Katoomba, het centrum van de Blue mountains.
 • Als je op zondag reist dan betaal je slechts $2,50 voor de trein. Anders betaal je maximaal 8 dollar met je Opal kaart.
 • Als je zelf rijdt is het ongeveer één tot anderhalf uur vanuit Sydney naar Katoomba.
 • Ga dus niet met een tour vanuit Sydney. Het is onnodig duur en wandelen moet je toch op je eigen tempo doen.
 • Het is aan te raden om op z’n minst twee nachtjes te blijven. Een hostel waar wij goede ervaringen mee hebben is het Blue Mountains Backpacker Hostel. Het is er schoon, de gemeenschappelijke ruimte is relaxed, de keuken is prima, er is gratis wifi en met $24 voor een 12 bed dorm is het prima te betalen.
 • De vriendelijke receptie van dit hostel kan je ook prima helpen met het kiezen van een wandeling.
 • Als laatste nog een aantal tips zodat je moeder ook gerust is:
  • Neem genoeg water mee tijdens een wandeling, serieus.
  • Trek stevige schoenen aan.
  • Kom niet te dicht bij de randen, ze kunnen afbreken

Tip: Wil je een auto huren om de Blue Mountains te verkennen? Kijk dan op Sunnycars.nl en Discovercars.com voor de beste deals. Sunny Cars is altijd iets duurder, maar je auto is standaard volledig verzekerd en de service is top. Bij Discover Cars

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!