• Menu
  • Menu

De Ultieme Gids voor de Great Ocean Road

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

De Great Ocean Road staat voor veel reizigers hoog op de bucketlist voor een reis door Australië. Terecht, want de Great Ocean Road kan ook een fantastische ervaring zijn. Je geniet van adembenemende rotsformaties, watervallen, koalabeertjes en nog veel meer lang de prachtig kronkelende kustweg. Toch heeft de Great Ocean Road ook een paar mitsen en maren. De Great Ocean Road route is namelijk niet zomaar great, je moet ‘m zelf great maken. Het is namelijk mogelijk om de hele Great Ocean Road in één dag te doen. Er zijn dan ook genoeg Great Ocean Road tours vanuit Melbourne waarmee je alles in een dag bekijkt. Aan het eind van de dag heb je dan heerlijke foto’s en kun je zeggen dat je alles gezien hebt. Maar wat niemand ziet is dat je de hele dag in de auto zit. Je rijdt van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, vindt je weg door de overwegend Chinese mensenmassa en schiet een paar lekkere plaatjes. Dan ga je naar het volgende plekje en doe je hetzelfde. Dat is leuk, maar zeker niet great. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om de Great Ocean Road wél echt super GREAT te maken. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit maar je kunt er vanuit gaan dat je fantastische uitzichtpunten gaat ontdekken en het een bijzondere roadtrip gaat worden.

In dit artikel: Tips voor de Great Ocean Road | Great Ocean Road Route | Eigen Vervoer Regelen | Tours

5 Tips om de Great Ocean Road wél great te maken

Wij willen hier allerminst suggereren dat je de Great Ocean Road beter kunt overslaan. Deze roadtrip kan namelijk een onvergetelijke ervaring zijn. Maar dan moet je het wel op de juiste manier doen en dat betekent niet in één dag. Hieronder vind je een aantal tips om de Great Ocean Road ook echt Great te maken.

1. Eigen vervoer

Een georganiseerde tour is makkelijker, maar het betekent ook dat iemand anders bepaalt hoeveel tijd jij mag doorbrengen op bepaalde plekken. En dat is nou net niet relaxed. Wanneer je eigen vervoer hebt dan kun je plekken overslaan als je genoeg gezien hebt of rustig aan doen als je een stukje kust vindt dat voor jou aanvoelt als paradijs. Wil je een auto huren om dit gebied te verkennen? Kijk dan op Sunnycars.nl en Discovercars.com voor de beste deals. Sunny Cars is altijd iets duurder, maar je auto is standaard volledig verzekerd en de service is top. Bij Discover CarsHeb je geen eigen auto? Bij Jucy kun je voor $22 per dag een auto huren.
LochArdGorge.png
Loch Ard Gorge. Het mooiste plekje op de Great Ocean Road

2. Bekijk niet alleen, maar DOE.

De Great Ocean Road kun je grofweg opdelen in drie secties. Als je vanuit Melbourne reist vind je in het eerste gedeelte vooral surfstranden en ontspannen dorpjes. In het tweede gedeelte vind je bossen, koala’s, watervallen en veel mogelijkheden voor een wandelingetje. Het laatste gedeelte is waar je de twelve apostles en andere iconische uitzichtpunten vindt. De belangrijkste tip is om deze plekken niet alleen te bekijken, maar te DOEN. Ben je aan een surfstrand? Huur dan een surfboard, ook als je niet kunt surfen. Geen zin om te surfen? Ga dan ten minste zwemmen en laat je camera lekker in je tas zitten. En vergeet je picknick niet. Ben je in het middelste gedeelte? Maak een wandeling, ga koala’s spotten of bezoek bijvoorbeeld de Otway Fly boomtoppen. Bij het laatste gedeelte wil je natuurlijk mooie plaatjes schieten, maar vergeet niet om vooral ook te chillen. Een foto is bedoeld als herinnering aan een mooie ervaring, niet als een schitterend plaatje van iets dat je nooit écht ervaren hebt.

3. Slaap laat, sta vroeg op.

Met andere woorden: bekijk zonsondergang en zonsopgang. Waarom? Omdat het mooi is dus doe het nou maar gewoon luiwammes.
DSC08408
Zonsopgang in Port Fairy @ 6:45

4. Doe de Grampians eerst (tenzij je van Melbourne naar Adelaide reist)

De Grampians moet je sowieso doen en als je de Great Ocean Road doet dan kun je dit national park heel makkelijk toevoegen aan je roadtrip. Wanneer je vanuit Melbourne vertrekt en van plan bent om ook weer terug naar Melbourne te reizen, dan kun je het beste beginnen in de Grampians. Je begint dan namelijk met een saaie snelweg, maar reist op je weg terug naar Melbourne over de Great Ocean Road. Het belangrijkste voordeel is echter dat je de toeristenmassa vanuit Melbourne een beetje kunt vermijden omdat je in tegenovergestelde richting reist. Reis je vanuit Melbourne door naar Adelaide? Vergeet deze tip dan en begin met de Great Ocean Road.
Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje
Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje

5. Most important: Take your time

Zoals gezegd kun je ervoor kiezen om als een idioot langs alle hoogtepunten te crossen. Maar dan ziet je hele ervaring van de Great Ocean Road er zo uit: Auto in – rijden – auto uit – foto – auto in – rijden – auto uit – foto. Herhaal 20 keer. Terwijl als je jezelf de tijd gunt dan kun je (1) meer mooie plekken zien en (2) meer genieten van die plekken. Je kunt de tijd nemen om lekker met je reisgenootjes aan een picknicktafel te gaan zitten en twee uur te lunchen en een beetje te praten over het leven. Je kunt een kampvuurtje bouwen op het strand. Je kunt ‘s avonds een drankje doen terwijl je naar de zonsondergang kijkt. Met andere woorden: als je de tijd neemt kun je genieten van alle dingen die de Great Ocean Road écht Great maken. Doe de Great Ocean Road dus niet in één dag, maar neem ten minste 2 dagen de tijd (3 als je ook de Grampians doet) als je de Great Ocean Road echt wilt ervaren.

Great Ocean Road route

Zoals eerder gezegd kun je de Great Ocean Road opdelen in drie secties. Vertrek je vanuit Melbourne dan zal je eerst een stuk door de stedelijke omgeving moeten rijden, maar zodra je Geelong verlaat wordt het alleen maar mooier. Bij deze route gaan we er vanuit dat je start in Melbourne. Ga je echter eerst naar de Grampians of kom je vanuit Adelaide, dan kun je precies dezelfde route volgen, maar dan andersom.

Great Ocean Road Dag 1: Melbourne – Apollo Bay

Het eerste bekende plekje is Torquay, bekend van surfstrand Bells Beach en de Australische surfmerken Ripcurl en Quicksilver. Hier kun je terecht voor een paar surflessen of kun je gewoon een boardje huren. Wil je hier overnachten? Bells Beach Backpackers ligt op 6 minuutjes loopafstand van het strand dus ideaal als je wilt surfen of strandhangen. Vanaf Torquay vervolg je je weg naar Lorne en kun je genieten van heerlijke uitzichten. Op dit 46 km lange stuk is het niet alleen schitterend rijden, maar je vindt er ook genoeg foto mogelijkheden bij uitzichtpunten als Point Addis, Anglesea, Aireys Inlet Lighthouse en Teddy’s Lookout – waar je de Great Ocean Road prachtig langs de kust ziet meanderen. Al deze punten zijn te vinden op Maps.Me. Vanuit Lorne kun je een kort ritje naar het binnenland maken naar de Eskrine Falls. Een prima plekje om even de benen te strekken en ook wat anders te zien dan alleen maar kust. Vanaf Lorne rijd je vervolgens door naar Apollo Bay, een ontspannen kustplaatsje met een mooie baai, grote groene grasvelden en heerlijke picknicktafels. Tussen Lorne en Apollo Bay (47km) liggen nog een aantal fijne uitzichtpunten zoals Mt Defiance, Cape Patton Lookout of Marinners Lookout. Vooral Marinners heeft een mooi panoramisch uitzicht over Apollo Bay. Apollo Bay is een prima plekje om te overnachten, maar ook populair. Het komt regelmatig voor dat de hostels volgeboekt zitten. Zorg dus dat je op tijd reserveert! Het Apollo Bay Eco YHA is trouwens een fantastisch optie.

Extra dag in Apollo Bay?

Als je echt de tijd neemt kun je ervoor kiezen om nog een extra dagje in Apollo Bay te blijven. Met name als je beschikt over eigen vervoer kun je vanuit Apollo Bay een mooie dagtrip maken. Start je dag vanuit Apollo Bay en trek iets verder het binnenland in. Hier geniet je van een aantal fijne watervallen zoals Beauchamp Falls, Hopetoun Falls en Triplet Falls waarbij de laatste twee het meest spectaculair zijn. Vlakbij de Triplet Falls vind je het Otway Fly Tree Top Adventure Park. Een park waarbij je op zo’n 25 meter hoogte door de boomtoppen kunt lopen en op die manier kunt genieten van alle flora en fauna die hier leeft. Ben je wat meer avontuurlijk ingesteld? Dan kun je hier ook ziplinen tussen de bomen. Vervolg je route weer richting de kust en werp hier je eerste blik op de 12 Apostelen. Je kunt er voor kiezen om hier zonsondergang te kijken of door te rijden naar het Cape Otway Lighthouse. Hier kun je niet alleen genieten van een mooi uitzicht op de vuurtoren, maar het is ook de ideale plek om Koala’s in het wild te spotten. Eindig je dag weer in Apollo Bay.

Great Ocean Road Dag 2: Apollo Bay – Port Fairy

Wanneer je geen extra dat gepland hebt in Apollo Bay sla dan Otway Fly tree Top Adventure Park en de watervallen over en rijdt vanuit Apollo Bay direct naar het Cape Otway Lighthouse en vervolg daarna je route richting Port Fairy. Onderweg vind je tal van highlights en iconische plekken. Bijvoorbeeld de 12 Apostelen de bekendste en meest gefotografeerde plek van de Great Ocean Road. Neem ook de tijd om de rotsformaties vanaf het strand te bekijken door af te dalen via de Gibson Steps. Stop daarna bij Loch Ard Gorge waarschijnlijk het fijnste plekje dat je deze dag zal tegenkomen. Een heerlijke plek om te chillen, een verfrissende duik te nemen (koud!) of even wat te eten. Daarna zijn er nog een aantal plekken waar je kunt stoppen zoals London Bridge met een pikant verhaal over toen deze natuurlijke brug instortte.  Neem bij The Grotto ook even wat foto’s en bezoek daarna Bay of Islands, het laatste uitzichtpunt van deze dag. Eindig de dag in Port Fairy voor wat fijne zonsondergangen, ontspannen vibes en in het juiste seizoen (juni – oktober) de kans om walvissen te spotten. In port Fairy slaap je het beste bij Port Fairy YHA.

Hoe verder na de Great Ocean Road?

Nadat je de Great Ocean Road hebt afgereden, kun je via de Grampians terugrijden naar Melbourne. Je kunt er ook voor kiezen om via de Grampians door te rijden naar Adelaide. Wat je ook doet, ga dus sowieso via de Grampians. Waarom? Dat lees je hier.

Eigen vervoer regelen voor de Great Ocean Road

De Great Ocean Road is één van de mooiste en meest toegankelijker roadtrips in Australië. Je bent nooit ver van de bewoonde wereld, maar ervaart toch het ultieme vrijheidsgevoel van een roadtrip. Als het even kan regel je daarom eigen vervoer om alle toffe plekjes op jouw eigen tempo te ontdekken. Maar wat zijn goede opties voor eigen vervoer?  Wil je vooral in hostels blijven slapen? Dan kun je vaak vrij goedkoop een auto huren bij Jucy. Zeker als je de huurkosten deelt met een aantal medereizigers, betaal je erg weinig per dag en ook de benzinekosten vallen dan reuze mee. Ben je met z’n tweetjes dan is een camper een superleuk idee! Er zijn langs de Great Ocean Road namelijk superveel leuke plekjes om te kamperen. Daarnaast is de Great Ocean Road met een camper gewoon net even iets romantischer. Een ideale en voordelige camper is een Spaceship. Deze omgebouwde stationwagon is precies groot genoeg, makkelijk te besturen én relatief voordelig! Als je deze camper met meer mensen wilt huren kan dat ook, alleen dan moet je wel een extra tentje meenemen!

Great Ocean Road Tours

Niet iedereen vindt het prettig om deze trip op eigen houtje te doen. Dat is natuurlijk helemaal prima. Gelukkig zijn er ook tours die de Great Ocean Road ook echt great maken. Als je een tour wilt doen, dan raden wij je aan om er een te kiezen waarbij je de Great Ocean Road combineert met de Grampians. Met deze tours ben je vaak 3 dagen en 2 nachten onderweg en het kost rond de €280 – €300 afhankelijk van de wisselkoers. In deze prijs zitten overnachtingen, entree tot parken én al je maaltijden. Een bijkomend voordeel van deze tours is dat je de tour bijvoorbeeld kunt beginnen in Adelaide en kunt eindigen in Melbourne, of vice versa. Ideaal als je toch al die kant op wilde omdat je dan geen stukken dubbel hoeft te rijden en ook geen one-way fee betaalt bij het huren van een auto.
Lijkt het je leuk om een Great Ocean Road tour te doen? Laat je dan informeren door onze vrienden van Dutchies Travel. Wanneer je de kortingscode “BACKPACKCENTRALE” gebruikt krijg je bovendien een mooie korting op al jouw boekingen!

Meer inspiratie voor de Great Ocean Road?

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets? Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!