• Menu

Tips voor de (Not So) Great Ocean Road

Voor veel mensen staat de Great Ocean Road hoog op de bucketlist van een reis door Australië en ik heb hem inmiddels twee keer gedaan.

Ik moet je eerlijk zeggen: de tweede keer was leuk maar niet echt great.

Gelukkig was dat ook volledig m’n eigen schuld, de Great Ocean Road kán namelijk wel fantastisch zijn als je het op de juiste manier doet. Daarom vind je in dit artikel de do’s en don’ts van de Great Ocean Road zodat je optimaal kunt genieten.

Waarom de Great Ocean Road tegen viel

De roadtrip begon met een bezoek aan de Grampians waar ik zwom onder watervallen (niet toegestaan, maar ach), een fantastische zonsondergang zag, m’n handen verbrandde aan een kampvuur en een 9,5 km lange hike maakte met als beloning nog meer adembenemende uitzichten.

Dit was Fantastisch.

een beetje dit werk
Grampians

Er was alleen één probleem: degene van wie de auto was moest terug naar Melbourne om de boot naar Tasmanië te halen. Dit betekende dat we de gehele Great Ocean Road in één dag moesten doen als we optijd terug wilde zijn in Melbourne.

Nu is het mogelijk om de hele great ocean road in één dag te doen. Er zijn namelijk ook tours vanuit Melbourne die het in één dag doen.

Aan het eind van de dag heb je dan heerlijke foto’s en kun je zeggen dat je de great ocean road gezien hebt. De likes stromen binnen op Facebook voor de foto’s van jou met de Twelve Apostles en jij hebt weer een item van je Australië bucketlist afgetikt.

Selfie

Maar wat niemand ziet is dat je de hele dag in de auto zit.

Je rijdt van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, vind je weg door de overwegend Chinese mensenmassa en schiet een paar lekkere plaatjes. Dan ga je naar het volgende plekje en doe je hetzelfde.

Voor mij persoonlijk is dat leuk, maar zeker niet great.

Tips om de Great Ocean Road wél great te maken

Ik wil hier allerminst suggereren dat je de Great Ocean Road beter kunt overslaan. De Great Ocean Road kan namelijk een onvergetelijke ervaring zijn. Maar dan moet je het wel op de juiste manier doen en dat betekent niet in één dag.

Hieronder vind je een aantal tips om de great ocean road ook echt Great te maken.

1. Eigen vervoer

Een georganiseerde tour is makkelijker, maar het betekent ook dat iemand anders bepaalt hoeveel tijd jij mag doorbrengen op bepaalde plekken.

En dat is nou net niet relaxed.

Wanneer je eigen vervoer hebt dan kun je plekken overslaan als je genoeg gezien hebt of rustig aan doen als je een stukje kust vindt dat voor jou aanvoelt als paradijs.

Heb je geen eigen auto? Bij Jucy kun je voor $22 per dag een auto huren.

LochArdGorge.png
Loch Ard Gorge. Het mooiste plekje op de Great Ocean Road

 

2. Bekijk niet alleen, maar DOE.

De Great Ocean Road kun je grofweg opdelen in drie secties. Als je vanuit Melbourne reist vind je in het eerste gedeelte vooral surfstranden en ontspannen dorpjes. In het tweede gedeelte vind je bossen, koala’s, watervallen en veel mogelijkheden voor een wandelingetje. Het laatste gedeelte is waar je de twelve apostles en andere iconische uitzichtpunten vindt.

De belangrijkste tip is om deze plekken niet alleen te bekijken, maar te DOEN.

Ben je aan een surfstrand? Huur dan een surfboard, ook als je niet kunt surfen. Geen zin om te surfen? Ga dan ten minste zwemmen en laat je camera lekker in je tas zitten. En vergeet je picknick niet.

Ben je in het middelste gedeelte? Maak een wandeling, ga koala’s spotten of bezoek bijvoorbeeld de Otway Fly boomtoppen.

Bij het laatste gedeelte wil je natuurlijk mooie plaatjes schieten, maar vergeet niet om vooral ook te chillen. Een foto is bedoeld als herinnering aan een mooie ervaring, niet als een schitterend plaatje van iets dat je nooit écht ervaren hebt.

3. Slaap laat, sta vroeg op.

Met andere woorden: bekijk zonsondergang en zonsopgang. Waarom? Omdat het mooi is dus doe het nou maar gewoon luiwammes.

DSC08408
Zonsopgang in Port Fairy @ 6:45

4. Doe de Grampians eerst (tenzij je van Melbourne naar Adelaide reist)

De Grampians moet je sowieso doen en als je de Great Ocean Road doet dan kun je dit national park heel makkelijk toevoegen aan je roadtrip.

Wanneer je vanuit Melbourne vertrekt en van plan bent om ook weer terug naar Melbourne te reizen, dan kun je het beste beginnen in de Grampians.

Je begint dan namelijk met een saaie snelweg, maar reist op je weg terug naar Melbourne over de Great Ocean Road.

Het belangrijkste voordeel is echter dat je de toeristenmassa vanuit Melbourne een beetje kunt vermijden omdat je in tegenovergestelde richting reist.

Reis je vanuit Melbourne door naar Adelaide? Vergeet deze tip dan en begin met de Great Ocean Road.

Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje
Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje

5. Most important: Take your time

Doe de Great Ocean Road niet in één dag, neem ten minste 3 dagen de tijd als je de great ocean road echt wilt ervaren, wilt ontspannen en niet de hele dag in een auto wilt doorbrengen.

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.