• Menu
  • Menu

Leke Leke waterval: Alles wat je moet weten over deze insta hotspot op Bali

De Leke Leke waterval is een populaire waterval op Bali en een ware instagram hit. Terecht, want de waterval is, net als de weg ernaartoe, behoorlijk indrukwekkend en vooral heel fotogeniek. Het water van Leke Leke is opvallend blauw en klettert neer in een groene jungle kloof.

Het is een prachtige spot om foto’s te maken die – eerlijk is eerlijk – elke influencer die op Bali is geweest ook heeft bezocht. Benieuwd of je de Leke Leke waterval moet bezoeken tijdens je reis? In deze gids delen alles wat je moet weten, wat je kunt verwachten en geven we tips over hoe je optimaal geniet van deze prachtige plek op Bali.

Hoe kom je bij de Leke Leke waterval?

Leke Leke ligt langs de hoofdweg die van Zuid- naar Noord-Bali loopt. Kom je vanuit het zuiden? Dan zal je zo’n 13 km voor Bedugul de eerste bordjes zien voor de Leke Leke waterval. Het is slechts een klein weggetje dat je makkelijk zou kunnen missen, maar als je de bordjes volgt kom je vanzelf bij de ingang. Zie je het poortje met Leke Leke erboven? Dan zit je helemaal goed. 

Kom je vanuit het noorden, bijvoorbeeld vanuit Munduk, Bedugul of Lovina? Dan kun je ook een achterom weggetje pakken langs de waterval Campuhan. Een leuke verassing als je toch in de buurt bent, zeker omdat je hier ook kunt zwemmen. Daarnaast is de wandeling ook echt super makkelijk, je bent er al binnen een paar minuten. Met de auto kun je overigens niet bij de Campuhan waterval komen, alleen met de scooter. De weg laat namelijk wat te wensen over, dus je moet wel echt comfortabel zijn met de scooter om over deze weg te rijden als je achterom komt. Rijd je door vanaf LekeLeke is het wel goed te doen.

Campuhan waterval

Van welke richting je ook komt, het startpunt van je wandeling is het poortje waarboven Leke Leke staat geschreven. Het pad naar de waterval kan erg glad en modderig zijn, zeker als het de voorgaande dagen flink heeft geregend. 

Het pad leidt je door een groene kloof vol vlinders, mooie planten en bloemen. Langs het pad zie je bijvoorbeeld veel orchideeën en ananassen groeien. Je kunt op dit pad niet verdwalen, je kunt gewoon het geluid van het water volgen. Na ongeveer 15 minuten wandelen bereik je de waterval en het einde (of begin) van de kloof.

Wat is het beste vervoersmiddel om bij Leke Leke te komen? 

De leukste en meest praktische manier om bij de watervallen is om met de scooter te gaan. Je bent kunt er dan al vroeg zijn en je bezoek makkelijk combineren met andere highlights in de omgeving. De weg naar Leke Leke is goed te doen, dus je hebt geen bijzondere scooterskills nodig tenzij je via Campuhan wilt rijden.

Liever niet zelf rijden? Dan is een privétour een goede optie. Vanuit Ubud, Canggu en andere toeristische hubs kun je makkelijk een privéchauffeur regelen voor een dag. Je kunt dan je eigen programma samenstellen en betaalt voor een dagtrip een hele schappelijke prijs.

Om je een beeld te geven van de afstanden, dit is hoe lang je erover rijdt om bij de ingang van de Leke Leke waterval te komen vanuit: 

  • Munduk: 1 uur 
  • Sanur: 1 uur 30 minuten
  • Ubud: 1 uur 15 minuten 
  • Uluwatu: 2 uur 30 minuten

Wat is de beste tijd om de Leke Leke watervallen te bezoeken?

De waterval is geopend van 7.00 tot 17:00 uur. Buiten die tijden om heeft het geen zin om te gaan. Zoals met alle toeristische trekpleisters op Bali kun je het beste zo vroeg mogelijk gaan om de drukte te vermijden. Vanwege onze planning kwam dat bij ons niet helemaal uit en toen wij er pas rond 14:00 waren werd de magie van de waterval toch wel een beetje besmet door het publiek dat er was. 

Niet dat wij het erg vinden om mooie plekken te delen met anderen, graag zelfs, maar het gaat om hoe het publiek zich gedraagt. Het lijkt veel van hen alleen te gaan om de foto, en de ene fotoshoot is nog ordinairder dan de ander. Wanneer je op het vrij smalle pad naar de waterval toe even opzij de bosjes in stapt zodat mensen uit tegenovergestelde richting kunnen passeren, is het voor veel van deze half uitgeklede bezoekers vaak ook te veel moeite om gedag te zeggen, te glimlachen of überhaupt je bestaan te erkennen. Goed, genoeg over het instagram publiek maar zorg dat je op tijd bent zodat je deze flapdrollen kunt vermijden en kunt genieten van de prachtige plek.

Hoeveel kost het om naar Leke Leke te gaan? 

De entree voor de Leke Leke waterval is 50K en parkeren is gratis. Voor Covid was het 30K, dus wellicht dat je die prijzen nog ergens anders tegenkomt, maar na de heropening is de prijs verhoogd naar 50K. Omgerekend is dit ongeveer €3,50. Het is daarmee een van de duurdere watervallen op Bali, maar nog steeds goed te doen.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Wat is er te zien en beleven bij Leke Leke waterval?

Je bezoek aan de Leke Leke waterval begint met een mooie wandeling door de dichte jungle. Met zoveel mooie planten, bomen en bloemen is het net alsof je in een avonturenfilm loopt. Ook is er een warung bij de ingang waar je wat kunt eten of foto’s kunt nemen van de groene omgeving. Daarnaast kom je onderweg een hele vriendelijke man tegen die fruit verkoopt die op het terrein groeien. 

De waterval zelf is niet heel indrukwekkend in termen van kracht of hoogte maar vooral heel fotogeniek. Zo verscholen aan het einde van die groene kloof en met het blauwe water, Leke Leke is gewoon een plaatje. 

Onderaan de waterval is een grote rots waar je op kunt klimmen voor een mooie foto met Leke Leke. Ook vind je daar een bamboe gebouwtje waar je je kunt omkleden. Dat lijkt overigens meer te zijn voor foto’s, want het water onder de waterval is erg ondiep dus echt lekker zwemmen is er niet bij. 

Wat moet je meenemen als je naar Leke Leke waterval gaat?

  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Drybag
  • Camera
  • Drinken & snacks. Beneden bij de waterval kun je namelijk niks kopen. Bij de parkeerplaats voor scooter is wel een kleine warung waar je na de wandeling bijvoorbeeld een heerlijk verkoelend ijsje of sapje kunt scoren. 
  • Regenjas of iets anders warms en droogs voor onderweg. Zeker wanneer je uit de bergen rondom Munduk of Bedugul komt. Het kan daar namelijk best fris zijn en flink regenen. Bij Leke Leke zelf is het wel warm.

Leke Leke combineren met andere plekken? Dit zijn leuke opties 

In de buurt van Leke Leke zijn nog een aantal mooie plekken die zeker een bezoek waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de groene Jatiluweh rijstvelden, de hoge NungNung waterval of de Yeh Hoo waterval. Wil je een rustig alternatief voor het Ubud Monkey forest? Dan ligt het Sangeh Monkey Forest redelijk dichtbij de Leke Leke waterval. 

Bezoek je Leke Leke onderweg naar of vanuit Munduk, combineer je bezoek dan met Banyumala waterval, Banyu Wana Amertha watervallen of Wanagiri Pucak Manik watervallen en natuurlijk de Twin Lakes. Rij je door naar Lovina? Dan kunnen Gitgit of Aling Aling een leuke toevoeging aan je dagtrip zijn. 

Waar overnachten als je de Leke Leke waterval wil bezoeken?

Omdat Leke Leke vrij centraal op Bali ligt kun je de waterval zowel vanuit het noorden als het zuiden bezoeken. De beste plek is het centraal gelegen Bedugul. Goede slaap opties zijn dan Pondok Nyoman, Village above the clouds, Strawberry hill hotel & restaurant of het bekende Handara Golf & Resort.

Andere plekken in het noorden zijn Munduk, Lovina of zelfs Sekumpul. Vanuit al die plekken is het ongeveer 1-1,5 uur rijden naar de Leke Leke waterval.

Kom je vanuit het zuiden dan zijn toeristische plekken als Canggu en Ubud goede opties, al kan het in het hoogseizoen (onze zomermaanden) wel zó druk zijn dat je lange tijd vast staat in het verkeer. 

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!