• Menu
  • Menu

Nungnung waterval: Jouw complete gids voor een van Bali’s krachtigste watervallen

Overweeg je om de Nungnung waterval te bezoeken? In deze complete gids lees je alles wat je moet weten. Ontdek hoe je er komt, wat je mag verwachten en hoe je jouw uitstapje naar Nungnung combineert met andere spectaculaire plekken op Bali.

Nungnung is één van de krachtigste en mooiste watervallen van Bali. De hoeveelheid water die naar beneden stort (en weer opstuift) is simpelweg ontzagwekkend. Het is een fantastische waterval om te bezoeken vanuit Ubud. Om bij de waterval te komen moet je wel de beruchte 508 traptreden af, en uiteraard weer op. Dat schrikt een hoop toeristen af, maar kleine insider tip: het valt eigenlijk best wel mee.

Dus heb jij zin om één van de vetste en krachtigste watervallen op Bali te ontdekken? Lees dit artikel en haal alles uit jouw bezoek aan Nungnung en de prachtige omgeving.

Hoe kom je bij de waterval?

De Nungnung waterval ligt in de bergen van noord/centraal Bali. Vanaf het bergdorp Bedugul is het iets meer dan een half uur rijden. Vanuit Ubud rij je er een uur over. Verblijf je verder in het noorden van Bali dan is je reistijd vanaf Munduk 75 minuten of vanuit Lovina ongeveer 90 minuten. 

Vanuit het zuiden volg je grotendeels een hoofdweg met veel verkeer. Het laatste stuk naar de Nungnung waterval is echter prachtig met vele rijstvelden en mooie uitzichten onderweg.

Je kunt de waterval zowel met de scooter als auto bereiken. Toen wij er waren stond er zelfs een grote bus geparkeerd. Parkeren met de scooter kost 2K.

Veel mensen parkeren direct rechts na het ticket huisje, maar je mag ook nog iets verder naar beneden doorrijden. Dat scheelt een enkele tientallen meters omhoog lopen op de terugweg, toch mooi meegenomen.

De trappen naar de waterval zijn enigszins berucht. Op andere blogs hadden we gelezen dat de weg omhoog 45 minuten pure marteling zou zijn. We hebben het getest en het valt eigenlijk wel mee. 

Het zijn 508 traptreden, maar naar beneden heb je daar geen last van. De weg naar boven is wel pittig, maar wij waren binnen 15 minuten weer boven en beschikken echt niet over de beste conditie op aarde.

Wat is de beste tijd om Nungnung te bezoeken?

De Nungnung waterval is geopend van 8.00 – 17.00 uur. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk gaan. 

Ten eerste heb je rond openingstijd grotere kans dat je de waterval helemaal voor jezelf hebt. Dat is altijd een leuke bonus. De tweede reden dat je de waterval vroeg wilt bezoeken is vanwege de kans op regen. Als het regent op Bali, is dat meestal in de middag. Tot slot is het ‘s ochtends minder warm, en dat is wel zo fijn tijdens een workout de berg weer op.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Hoeveel kost Nungnung?

De entree voor Nungnung is 20K. Daarnaast betaal je 2K voor het parkeren van je scooter. 

Wat is er te zien en beleven bij de waterval?

Het pad naar Nungnung bestaat uit een mix van traptreden en kleine vlakke stukken. Onderweg loop je over een soort bergkam en via openingen in de begroeiing kijk je uit over de vallei. 

Naarmate je dieper de vallei in loopt, wordt het steeds meer een jungle. De wanden zijn bemost en begroeid met varens. Lianen hangen naar beneden en een klein riviertje stroomt er tussendoor. 

Nadat je een bruggetje over bent zie je ineens een waterval verschijnen. Je eerste gedachte bij deze waterval is wellicht: ‘Is dit het nou?’ Het is namelijk best een mooie waterval, maar niet echt het machtige waterkanon wat je verwacht had. 

Vrees niet, want als je nog een klein stukje doorloopt zie je het echte spektakel: de verbluffende Nungnung waterval. 

Het bijzondere aan deze waterval is dat de opening waar het water uitvalt relatief smal is. Het water waaiert vervolgens uit en stort met al z’n kracht in een grote poel met water. Daar stuift het weer op waardoor het lijkt alsof er nog meer water naar beneden komt. 

Zwemmen kan, maar het water is te krachtig om echt onder de waterval te komen. Niet dat je dat moet willen trouwens. Beter is het om de waterval van de voorkant te benaderen en te kijken hoe dichtbij je kunt komen. 

Hoe krachtig de waterval is? Dat blijkt wel uit het volgende verhaal. De eerste keer dat wij bij de waterval waren, was er een groep vrouwen bezig met een of ander ritueel. Ze stonden met hun rug naar de waterval gekeerd, best dichtbij. Daar bleven ze vervolgens een tijdje staan met hun armen wijd, schreeuwend met hun ogen dicht. Toen ze eruit kwamen was hun hele rug rood van het kletterende water. Geen idee wat ze aan het doen waren, maar echt comfortabel zal het niet geweest zijn.

Nungnung combineren met andere hoogtepunten 

Het is leuk om Nungnung te combineren met andere bijzondere plekken in de buurt. Zeker als je een scooter of privéchauffeur hebt is dat makkelijk te doen. 

Als je vanuit Ubud komt is een populaire combinatie om zowel Nungnung als de Leke Leke waterval op één dag te bezoeken vanuit Ubud. Je rijdt namelijk langs Leke Leke als je vanuit Ubud komt. Je zou hier de Jatiluwih rijstvelden en de Yeh Hoo waterval aan toe kunnen voegen als je echt een volle dag op pad wil zijn. Op de terugweg naar Ubud kom je nog langs het Sangeh Monkey Forest, een mooi en minder toeristisch alternatief voor het bekende apenbos in Ubud. 

Bezoek je Nungnung vanuit Noord-Bali bijvoorbeeld omdat je in Munduk of Lovina slaapt? Ga dan eerst langs één van de watervallen Banyumala, Banyu Wana Amertha of Wanagiri Pucak Manik. Onderweg kom je ook langs Lake Beratan en de bekende tempel die aan het meer staat, Pura Ulun Danu Bratan. Leke Leke kun je ook op dezelfde dag doen omdat je daar langs rijdt op weg naar Nungnung. 

Wat moet je meenemen als je naar Nungnung gaat?

Je kunt de wandeling naar Nungnung gewoon op slippers doen, je hebt dus geen bijzondere hike outfit nodig. Om je bezoek aan Nungnung zo comfortabel mogelijk te maken zijn er een paar dingen die je zeker niet moet vergeten: 

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek als je wilt zwemmen
  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Drybag
  • Camera
  • Drinken & snacks. Beneden bij de waterval kun je namelijk niks kopen. Bij de parkeerplaats is wel een warungs waar je na de wandeling een ijsje of sapje kunt scoren. 

Waar overnachten als je Nungnung bezoekt?

Nungnung ligt het dichtst bij het bergdorp Bedugul, maar ook vanuit Ubud wordt het vaak bezocht. Mocht je in die plaatsen nog een leuke slaapplek zoeken, bekijk dan zeker de volgende plekken:

Dat was alweer onze gids voor Nungnung. Benieuwd naar meer watervallen of andere hoogtepunten op Bali? Check hier al onze artikelen voor Indonesië!