• Menu
  • Menu

Doen op Bali: Ontdek de sensationele Wanagiri Pucak Manik watervallen

In het noorden van Bali vind je tal van spectaculaire watervallen, maar ze zijn lang niet allemaal bekend bij het grote publiek. Dat geldt ook voor de sensationele Wanagiri Pucak Manik watervallen in het noorden van Bali.

Het bijzondere aan deze drie watervallen is dat ze vlakbij elkaar zitten en om er te komen wandel je eerst door een prachtige jungle kloof. Overal groeien grote varens en vliegen tropische vlinders en libellen. Kom je hier in de ochtend wanneer de zon net boven de bergen uitkomt, dan maken de zonnestralen de hele setting nog magischer. En wil je zwemmen bij deze waterval? Geen probleem het water is er helder en de temperatuur heerlijk verfrissend.

Kortom, de Wanagiri Pucak Manik waterval is een prachtig decor voor een avonturenfilm waarin jij de hoofdrol speelt. In dit artikel delen we alles wat je moet weten en voorbereiden als je deze waterval wil bezoeken tijdens je reis door Bali. Benieuwd? Lees snel verder!

Hoe kom je bij de Wanagiri Pucak Manik watervallen?

Wanagiri Pucak Manik ligt in de bergen van noord/centraal Bali, vlakbij de Twin Lakes (Tamblingan en Buyan). Het is ongeveer 2 uur rijden vanuit Canggu of 1,5 uur vanuit Ubud. Verblijf je in het noorden van Bali dan is je reistijd vanaf Munduk of Bedugul 30 minuten en vanuit Lovina ongeveer 45 minuten.

Langs de Twin lakes loopt een prima weg die ook als doorgaande weg naar Munduk dient. Als je over deze weg rijdt zie je op een gegeven moment een bord met Wanagiri Pucak Manik. Je moet dan nog ongeveer 3 km over een bergweg afzakken naar de parkeerplaats. Deze weg is niet fantastisch maar prima te doen met hier en daar wat ruige stukjes. In ieder geval is de weg niet zo slecht als richting de nabijgelegen Banyumala waterval, maar ook niet zo goed als naar de Banyu Wana Amertha waterval

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats koop je een kaartje en kun je nog een toiletstop maken. Neem genoeg drinken & snacks mee, er is hier verder niks om iets te kunnen kopen.

Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer een kwartier doorstappen naar de watervallen. Het pad is duidelijk – je kunt niet verdwalen – maar fysiek best uitdagend. Dit is een plek waar je goede schoenen aan moet trekken, zeker als het geregend heeft want dan is het flink glad. Het pad naar beneden wordt wel redelijk onderhouden en toen wij er waren werd het pad ook vernieuwd met beton. Maar het is altijd maar de vraag in hoeverre dat wordt afgemaakt dus reken ook op gladde modderige stukken. 

Eenmaal beneden kom je aan bij een riviertje, deze moet je stroomopwaarts volgen richting de watervallen. Dat betekent dus dat je na de daling weer een klein stukje omhoog moet. Pas op dat je niet struikelt over de rotsen en boomwortels op het pad. Als je gewoon blijft doorlopen kom je vanzelf bij de watervallen uit.

Met welke vervoersmiddelen kun je bij de Wanagiri Pucak Manik watervallen komen?

De leukste manier om bij Wanagiri Pucak Manik te komen is wat ons betreft door er zelf heen te rijden met een scooter. De route naar de watervallen is namelijk ook hartstikke mooi met kruidnagelbomen, koffie plantages en rijstvelden. Daarnaast rijd je ook langs de Twin Lakes wat een heerlijk plekje kan zijn voor een pauze onderweg. Je kunt bij praktisch elke accommodatie scooters huren, dus het is niet nodig om dit (van te voren) online te regelen.

Is zelf rijden geen optie? Dan is het vrij gebruikelijk op Bali om een privé-chauffeur te regelen. Reken op zo’n 500K voor een dagtrip van 5-6 uur. Ga je naar de watervallen vanuit Lovina? Dan kun je James contacten, wij raden hem van harte aan. 

Wat is de beste tijd om de Wanagiri Pucak Manik watervallen te bezoeken?

Wanagiri Pucak Manik is nog niet heel bekend bij het grote publiek, daardoor hoef je niet heel vroeg op te staan om grote menigtes voor te zijn. Als je de watervallen in de ochtend bezoekt, zo rond 9.30 dan komt de zon net boven de bergen uit waardoor het licht vol in de kloof schijnt. Is het je echter om de foto’s te doen? Dan kun je er beter iets eerder zijn, want het zonlicht zorgt wel voor overbelichte foto’s. 

Qua seizoen maakt het niet heel veel uit wanneer de waterval het beste bezocht kan worden. Wij waren er eind augustus, een periode die als droog seizoen wordt aangemerkt. Bij een van de watervallen konden we zien dat er in periodes met meer regen waarschijnlijk veel meer water uitkomt en daardoor indrukwekkender is. Gelukkig waren de watervallen nu ook al heel mooi.

Wat is de entreeprijs voor Wanagiri Pucak Manik?

De entree voor Wanagiri Pucak Manik is 50K, omgerekend zo’n €3. Het is wel iets duurder dan andere watervallen in de regio, maar dan mag je wel gratis je scooter parkeren en je krijgt er een bekertje water bij.

Mocht je trouwens de typische Bali Instagram foto willen maken, dan zijn hier ook de bekende birdnests en schommels. Je moet officieel wel extra betalen (100K) maar er staat niet altijd personeel bij. Het uitzicht is mooi en als het goed is hoef je de schommel niet te delen met een hele rij mensen die precies dezelfde foto willen.

Wat is er te zien en beleven bij de Wanagiri Pucak Manik watervallen?

Het bijzondere aan de Wanagiri Pucak Manik watervallen is dat het eigenlijk drie watervallen dichtbij elkaar zijn in een kloof. Vanaf een bepaald punt kun je ze ook alledrie tegelijkertijd zien. Het is hier echt een paradijs, zeker als je erbij optelt dat deze watervallen een stuk minder worden bezocht dan de populairdere buren Banyumala en Banyu Wana Amertha, en je de plek waarschijnlijk helemaal voor jezelf hebt.

Bij de eerste waterval die je tegenkomt stroomt het water als een soort muur naar beneden, vergelijkbaar met Banyu Wana Amertha. Het water valt over de vele rotsen langs de groene muur naar beneden. Hij is niet heel hoog, maar echt ontzettend mooi. Ook is er een kleine pool onderaan de waterval waarin je kunt pootjebaden. Het is de perfecte plek om weg te dromen terwijl je in verwondering staart naar de onophoudelijke stroom water. 

De tweede waterval die je tegenkomt is heel hoog, maar het moet wel flink geregend hebben wil hier een indrukwekkende hoeveelheid water uit komen. Afgaande op de breedte van de rotswand is die soms wel heel vol, maar bij ons in het droogseizoen kwam er weinig water naar beneden kletteren. Voordeel is dan wel dat je er met een gerust hart onder kunt douchen want hij is dan minder krachtig. 

De derde en meest indrukwekkende waterval vind je aan het einde van de kloof. Deze waterval heeft verreweg het meeste water wat naar beneden valt. Dit is ook de waterval die je al vanaf het viewpoint op weg naar de watervallen in de verte kunt zien. Als je dichterbij de waterval komt voel je ook de kracht van het water. Het begint steeds harder te waaien en er het lijkt alsof het miezert door de spray van de waterval. De pool onderaan de waterval is super helder, en het pooltje is eigenlijk heel ondiep als je bedenkt hoe sterk de waterval is. Je kunt door het ondiepe water dan ook bijna tot onder de waterval lopen. Het lijkt ons overigens niet dat je eronder wil staan, want het water komt van zeker 40 meter naar beneden storten. Je mag het proberen maar het lijkt ons een zeer pijnlijke ervaring. 

Wat moet je meenemen als je naar Wanagiri Pucak Manik gaat?

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek
  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Drybag
  • Camera
  • Drinken & snacks, er is bij de waterval geen mogelijkheid om iets te kopen. 
  • Sneakers (slippers is echt wel minder fijn, en het pad is soms erg glad)
  • Regenjas of iets anders warms en droogs voor onderweg. Het kan in de bergen best fris zijn en daarnaast kan het er ook flink regenen. Bij de waterval zelf is het wel warm.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Waar overnachten als je de Wanagiri Pucak Manik watervallen wil bezoeken?

In theorie kun je Wanagiri Pucak Manik tijdens een lange dag vanuit Ubud, Canggu of zelfs Uluwatu bezoeken, maar dat is wel erg ver rijden. Het is logischer om de watervallen te bezoeken als je overnacht in Bedugul, Munduk of Lovina. Vanuit die plekken kun je een prima dagtrip maken en meerdere watervallen combineren. 

Slaap je in Bedugul? Dan zijn Pondok Nyoman, Village above the clouds, Strawberry hill hotel en restaurant of het bekende Handara Golf & Resort goede opties.

Slaap je in Munduk? Dan is Munduk Clove een hele fijne accommodatie met een prachtig uitzicht, zeker tijdens zonsondergang. 

Slaap je in Lovina? Dan kunnen we de Authentic Indonesian style villa van harte aanraden als je een relaxed verblijf wil voor 2-4 personen. Liever in een leuk hostel slapen? Dan zijn Funky Place Lovina, Lovina Central en Family Hostel goede opties. 

Tips voor een dagtrip vanuit Lovina, Munduk of Bedugul

Wanneer je de Wanagiri Pucak Manik waterval bezoekt vanuit Lovina, Munduk of Bedugul, dan kun je het combineren met één of twee andere watervallen in de buurt. We raden je van harte aan om ook Banyumala of Banyu Mana Amertha toe te voegen aan je lijstje. Deze watervallen bereik je door vanaf de doorgaande weg langs de Twin Lakes een andere afslag te nemen. 

Omdat Banyumala de populairste is van deze drie is het verstandig om hier je dag te beginnen. Dan is de kans groot dat je de waterval ziet zonder al te veel andere mensen. Reis je daarna door naar de andere twee, dan is de kans groot dat daar sowieso minder mensen zijn. De watervallen en de setting waarin ze staan zijn ook verschillend. Het voegt dus zeker wat toe om ze alle drie te bezoeken. 

Omdat de watervallen zo mooi zijn verdienen ze het eigenlijk dat je de elke waterval op een afzonderlijke dag bezoekt. Als je daar geen tijd voor hebt, dan zouden we er maximaal twee op één dag doen. 

Vertrek je vanuit Lovina en gebruik je Google Maps? Zorg dan dat je de routeplanner op auto zet, ook als je met de scooter rijdt. De scooter route die Google Maps geeft is echt niet grappig zo slecht, en je rijdt dan zeker 20-30 minuten op bedenkelijke achteraf paadjes. Stel de autoroute in om via Pura Desa Kaliasem te rijden, dan heb je een geasfalteerde weg met slechts hier en daar wat kuilen.

Een hele fijne plek om te lunchen is Warung Kadek. Dit kraampje ligt aan de weg langs de twin lakes en is zo basic dat je ‘m waarschijnlijk voorbij rijdt als je niet weet hoe lekker het eten hier is (hier is de locatie op google maps). De uitzichten over het meer zijn heerlijk, maar de saté is er misschien nog wel lekkerder. Zowel de saté babi als saté ayam met bijbehorende sauzen zijn echt smullen. Bovendien hoef je het voor een prijs van 15K voor 10 stokjes ook niet te laten. Voor omgerekend €1 heb je dus een heerlijk bordje saté. Natuurlijk zijn er veel meer warungs langs de weg, maar als je kijkt naar het aantal locals dat stopt bij Kadek weet je eigenlijk al genoeg: dit eten is top. 

De laatste tip is voor veiligheid op de scooter. Omdat het zo steil kan zijn, moet je op de weg naar beneden echt flink remmen. Omdat de remmen bij veel scooters werken met een hydraulisch systeem, kun je ze beter niet de hele weg een klein beetje ingedrukt houden. Allereerst worden de remschijven daardoor heel heet, maar het kan ook zijn dat de druk op een gegeven moment wegvalt en je dus helemaal niet meer kunt remmen. Beter is het om knijpend te remmen, dat is iets minder relaxed rijden maar wel veiliger. Je kunt ook een fles water paraat houden voor als de remschijven echt te heet worden. Stop dan even, gooi er water overheen en rij daarna rustig verder. 

Meer lezen over Bali? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!